Aan de kade zit sinds eind vorig jaar Les Zazous, daar waar drie horecatijgers de liefde verklaren voor de klassieke Franse keuken met een gezellige bistro inrichting en een zonnig terras aan het water.
Aan de kade zit sinds eind vorig jaar Les Zazous, daar waar drie horecatijgers de liefde verklaren voor de klassieke Franse keuken met een gezellige bistro inrichting en een zonnig terras aan het water.
De drie ondernemers van Les Zazous, dat overigens de naam was voor de Franse ‘jazz & swing’ subcultuur tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn ervaren Horeca-rotten met ervaring in zaken als N.A.P. op IJ-burg, Bubbles & Wines en Le Coeur weten zij precies wat gasten willen. En dat merk je gelijk bij binnenkomst.
Gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel. De zaak ademt een lekkere Franse sfeer, met leuke zitjes, veel hout, een marmeren bar en wanden met ingelijste posters van het champagnemerk de Castellane.
Wij gingen direct voor de krukken aan de marmeren (eet)bar zodat we met onze neus bovenop de handelingen van de chef zaten. Goed om te weten is dat de eetbar wordt overigens altijd (reserverings)vrij wordt gehouden.
Het feest begon direct met een lekker glaasje bubbels, champagne natuurlijk, en een paar oestertjes. Vakkundig en supersnel geopend door een van de eigenaren en meester oesterman Roel Geijsen (ook mede-eigenaar NAP).
De kleine bar stond al snel vol met wat buurtbewoners die even binnenwipten voor een bite en een glas wijn. Wel zo gezellig. Ondertussen kwamen we in gesprek met de andere eigenaar Robert Braam, ex Bubbels & Wines, die vertelde dat hij de initiatiefnemer was en tegelijk buurtbewoner die nog een leuk Frans restaurant miste op het KNSM-eiland.
‘Toen het pand van Bonboon op de markt kwam hebben we direct snel geschakeld en konden we het samen overnemen.’ Robert staat elke dag bij Les Zazous en is het gezicht naar buiten, Dylan (de andere eigenaar van NAP) en Roel werken vaste avonden naast hun werk bij NAP.
Om hun klassieke karakter te benadrukken hebben de mannen het bewust een Bistrot genoemd en niet een Bistro. ‘We gaan voor alle Franse klassiekers, die je bijna nergens kunt eten’, vertelt Robert. ‘Door het seizoen heen zul je ze allemaal voorbij zien komen.’
De kaart heeft naast een deel met wat bites en charcuterie een klassieke sectie met escargots en salade niçoise plus een regulier deel met een salade gésiers de canard (eendenmaagjes), mooie terrines, een gegrilde bavette met sjalottensaun en natuurlijk een poisson du jour. We gaan voor het avontuur en laten Robert bepalen wat we gaan eten en natuurlijk ook drinken.
De terrine van eendenlever met een twee stukken krokante brioche en een kleine aangemaakte groene salade wordt geserveerd tegelijk met de salade gésiers. Heerlijk hoor de terrine, maar we zijn direct instant fan van de gésiers. Niks orgaan of lederachtigs, maar een haast elegant lichtkruidige smaak mooi verpakt in een groene salade met tomaat, gebakken aardappeltjes, bieslook en licht getoaste walnoot. Geweldig!
Daarna volgt een seizoensgerecht, het hert met een mooie jus en wat kruidige rode kool en het diner wordt afgesloten met een dubbel dessert; een volle chocolade mousse, en natuurlijk, hoe kan het ook anders, de crème brûlée. Met de laatste blijven veel mensen, toch persoonlijk, een haat-liefde verhouding hebben, het is vaak te zoet en te saai. Wij pleiten voor de variant met foie, die tegenwoordig ook vegan verkrijgbaar is, op de nieuwe kaart bij Les Zazous.
Wijn is bij Les Zazous heel belangrijk. Er is een uitsluitend Franse wijnkaart (natuurlijk!) met 30 wisselende wijnen per glas, nog eens 6 mousserend (waarbij zelfs een leuke petnat uit de Loire).
Betaalbaar maar ook met veel moois, waarbij behoorlijk wat van eigen import. ‘We rijden regelmatig even met een auto naar wijnproducenten in Frankrijk. Door zelf te importeren kunnen we de prijs relatief laag houden’, vertelt Robert, de man van de wijn.
Daarnaast heeft hij, voor de liefhebbers, een ‘livre sale’, letterlijk het ‘vieze’ boekje, met bijzondere wijnen per fles.’ Kortom: Les Zazous is een fijne plek om even een beetje ‘La douce France’ te tanken in Amsterdam.
Sagardi is 5 jaar en vieren dit met een jubileummenu, waarin een ode wordt gebracht aan de Baskische klassiekers. Wij gingen langs om dit te proeven.
Vanochtend was de bekendmaking door Michelin van de nieuwe sterren in Nederland en de Buik van Amsterdam deelt de nieuwtjes met je.
Nooch is officieel geopend in de Kinkerbuurt. De kaart biedt Asian fusion met vertrouwde klassiekers én nieuwe gerechten.
Geniet van de volgende voordelen: