Een culinaire experience bij Ron Gastrobar Indonesia Downtown

Van kleurrijke rijsttafels en sensationele cocktails tot dansende draken en spicy sambal. Welkom in de Urban Jungle van Ron Gastrobar Indonesia Downtown.

8 Feb 2019 Vivian Paarlberg

blogger Een fervent verhalenvertelster die leeft om te eten. Haalt graag het onderste uit de kan, of wijnglas. Niets moet, behalve kaas.

Een culinaire experience bij Ron Gastrobar Indonesia Downtown

Onlangs opende de nieuwste aanwinst van Ron Blaauw: Ron Gastrobar Indonesia Downtown. Indonesisch fine dining, streetfood, cocktails én live entertainment met sensationeel uitzicht over Amsterdam. De Buik mocht komen lunchen en dat lieten wij ons geen tweede keer zeggen.

Downtown zit op het Rokin, op de vijfde verdieping van het Hudson’s Bay gebouw. Inderdaad, waar eerst Nacarat zat. De boel is volledig verbouwd en omgetoverd tot een ‘Urban Jungle’. Zodra de liftdeuren opengaan, begrijp je meteen wat ze daarmee bedoelen. Overal is het groen en de wanden zijn volledig bedekt met planten, gigantische tijgers, apen en vogels. De enorme hoeveelheid ramen met een geweldig uitzicht over Amsterdam geven die urban touch. Wat een unieke plek is dit!

THE SPICY MAN


We worden hartelijk welkom geheten en krijgen een mooi plekje langs het raam. Het is de soft opening en we kunnen kiezen uit een selectie van de kaart: drie soorten snacks en de rijsttafel. De cocktails schijnen naar eigen zeggen ‘sensationeel’ te zijn en goed te passen bij de rijsttafel, maar omdat we nog niet hebben ontbeten, starten we eerst even met een glaasje champagne. Terwijl we achterover leunen in de zachte, fluwelen bank komt er plotseling een ietwat amateuristisch versierd karretje aanrijden met daarachter een jongeman in felrood pak. Hij blijkt de ‘Spicy Man’ en rijdt rond met verschillende soorten sambal om te proeven voor bij je rijsttafel. Een geniaal idee. We wagen ons aan de ‘devil’. Klinkt niet slim, is het ook niet. Met vuurrood hoofd gaan we toch maar voor een mildere variant.

De streetfood volgt, evenals twee glazen heerlijke Chardonnay. De hoorntjes met tonijntartaar zijn niet te doen zo lekker. Het hoorntje is precies dik en knapperig genoeg en ze zijn goed gevuld met de tartaar. De taco met pittige Balinese kip is helaas alles behalve pittig. Die had wel wat van die devil sambal mogen hebben. Om ons heen loopt het personeel met enorme dienbladen vol kleine schaaltjes. De schaaltjes staan op een verhoogd en verwarmd ‘tafeltje’, waardoor een vaste hand en veel zelfvertrouwen nodig is om dit veilig aan tafel te krijgen. Het personeel is jong en door de spanning van de lange testweek sneuvelen her en der wat schaaltjes. Ach, moet kunnen en het is mooi om te zien hoe ze elkaar helpen opruimen in plaats van te zuchten en te steunen.

RIJSTTAFEL VOOR TWEE


Opeens gaat de muziek harder en verschijnt een danseres, zwierend door de gangpaden. Achter haar volgt een danser met ontbloot bovenlijf. We moeten twee keer kijken, maar het blijkt toch echt de jongeman van de sambalkar! We houden onze adem in. Niet door de dans, maar door de angst dat Spicy Man met zijn zwaaiende benen een dienblad vol schaaltjes om zou trappen. Het gaat gelukkig goed. De link met Indonesië snappen we niet helemaal, maar entertainment is het zeker.

Onze rijsttafel wordt geserveerd en met al die gekleurde schaaltje bij elkaar is het een kunstwerk om te zien. Een jongeman (dit keer niet de Spicy Man) legt vakkundig uit wat er in elk schaaltje (vijftien stuks!) zit. Een kleine greep: Udang Peteh, twee soorten Rendang, Gado Gado en Sateh Kambing. Wij zijn groentjes op het gebied van Indonesisch eten, maar met onze smaak is niets mis: het eten is heerlijk. Elk schaaltje is een verrassing en bevat een regenboog aan smaken. Dat kan ook niet anders met de ambitieuze Chef Luke Brouwer en Executive-Chef Agus Hermawan. 

We smullen door tot we niet meer kunnen en ondertussen passeren nog een dansende kat en een draak. Als afsluiter nemen we een cocktail, die inderdaad sensationeel blijkt te zijn en dan is onze culinaire experience toch echt ten einde. De grote gouden liftdeuren sluiten ons af van de Urban Jungle. Back to life, back to reality.

Psst… Vanaf maart is er de Urban Jungle Club in Downtown. Dan kun je iedere vrijdag en zaterdag tot 03:00 dansen en genieten van de cocktails en Indonesische snacks.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ron Blaauw opent Ron Gastrobar Indonesia Amsterdam

De switch van het vorig jaar geopende Bib Gourmand restaurant Nacarat naar Ron Gastrobar Indonesia Amsterdam. Ron Blaauw vertelt.

Een kijkje buiten de keuken van Ron Blaauw

Wij spraken met top chef Ron Blaauw over zijn favoriete restaurants in Amsterdam, de rest van Nederland en het buitenland.

BAK: een bak duurzaam geluk

BAK aan de Oude Houthaven verrast met lunch én uitzicht op het IJ. Verfijnde gerechten, fijne wijnen en vriendelijk personeel maken de middag compleet.