Onze chefs weten van goed eten. Logisch, als je avond na avond achter het fornuis staat. En als je als chef dan een keer tijd hebt om buiten de deur te eten, dan doe je dat niet zomaar ergens. Althans, daar gaan we van uit. Wij zijn namelijk vreselijk nieuwsgierig naar de bars, restaurants, eetcafés en andere toko’s waar onze chefs hun schaarse vrije tijd doorbrengen. We nemen daarom regelmatig een kijkje buiten de keuken met onze Amsterdamse kookhelden. Dit keer: Ron Blaauw.
Sterrenchef Ron Blaauw startte in 1999 Restaurant Ron Blaauw, dit restaurant kreeg in 2004 en 2005 één Michelin ster en had tussen 2006 en 2013 twee sterren. In 2013 werd dit restaurant gesloten en kreeg het de naam Ron Gastrobar, dit restaurant ontving hetzelfde jaar een ster en bezit deze nog steeds. Ook was Ron te zien in het programma Topchef. “Met het team zijn we nu met verschillende dingen bezig”, vertelt Ron. “Bijvoorbeeld bij Gastrobar Oriental en Indo. We zijn Nacarat (eigenaar was Ron zelf, red.) aan het omturnen naar Indonesia Downtown, dat restaurant gaat half januari open. We zijn daar nu volop bezig met het creëren van gerechten en het verbouwen.” Ook is hij deels verantwoordelijk voor het menu bij Mooie Boules, waar hij samenwerkt met Deliveroo. Hij heeft ook nog zijn eigen academy, de Ron Blaauw Academy in Diemen. Hier leert Ron mensen die kok willen worden in 13 weken tijd de basisbeginselen. Dit doet hij samen met Bas Brouns, Bas is de uitvoerend chef in alle zaken van Ron.
Alleseter
Als we vragen Ron welke gerechten hij het liefst kookt, heeft hij geen concreet antwoord. “Er is niet een gerecht wat mijn favoriet is om te maken”, antwoordt hij daarop. “Je hebt natuurlijk de spareribs op de kaart staan die een klassieker zijn geworden. Het is heel divers, er is niet een gerecht waarbij ik kan zeggen dat het mijn lievelingsgerecht is. Ik heb ook geen favoriete keuken. Al moet ik wel zeggen dat ik altijd dan wel terugval op de klassieke Franse keuken, daar hou ik van. Maar ik vind Japans ook fantastisch, of Thais, of Chinees of Indisch. Het is heel divers, ik ben een alleseter."
Amsterdam
Het onderwerp van de vragen verschuift, we vragen Ron bij welke restaurants hij het liefst komt in zijn vrije tijd. We beginnen in Amsterdam. “Een favoriet van mij is EN Japanese kitchen & Sake bar, ook ga ik graag naar Rijsel.” EN Japanese kitchen & Sake bar is een Japans restaurant waar het eten voor je neus wordt bereid. Chef Ken van EN leerde het vak in de keuken van het Yamazoto Restaurant* van het Okura Hotel in Amsterdam en Tokyo. “Ik kom graag bij restaurants waar ik gezellig met mijn familie kan eten”, vervolgt Ron”, De herkenbaarheid, eerlijkheid, puurheid en de no-nonsense vind ik belangrijk.”
Nederland
Wij vragen aan Ron wat zijn favoriete restaurants in Nederland zijn, daarop antwoordt hij: “Ik vind De Librije*** heel goed en ik vind Restaurant Lucas Rive* ook fantastisch. De creativiteit en eigen stijl spreekt me bij beide restaurants aan. De Librije*** is gewoon top-of-the-world, zo goed en doordacht. Het klopt allemaal.” De Librije*** is een favoriet van veel chefs. Zo gaven eerder al
Dennis Huawaë en
Thomas Voets aan het een toprestaurant te vinden.
Buitenland

Over zijn wereldwijde favoriete restaurants hoeft Ron niet lang na te denken: “Ik kom ik graag bij Geist in Kopenhagen, daar swingt het.” Geist is een restaurant waar ook Jaimie van Heije graag komt. “Ik kom heel graag bij The Clove Club in Londen”, vervolgt Ron. “Ik hou daar van de stijl van de chef, super creatief, en de kunst van het weglaten.” Als een sterrenchef zoals Ron Blaauw er graag komt, moet het er goed toeven zijn. Wij hebben in ieder geval genoeg inspiratie voor restaurants in zowel binnen- als buitenland.