'Feel Free' dineren in gardenbistro Oriole

Waan je in Mediterraanse sferen en beleef een feel free beleving op culinair gebied bij Oriole.

24 Okt 2019 Mariska de Wijs

blogger Mariska en eten - dat is als 1+1=2. Zij houdt van heel veel verschillende keukens en haar favoriete gerecht is te vinden... op de dessertkaart!

'Feel Free' dineren in gardenbistro Oriole

Aan een van de meest drukke grachten van onze hoofdstad ligt het welbekende Sofitel Legend The Grand Hotel. Wie kent het niet? Al is het waarschijnlijk voor velen alleen van naam. Of, je hebt er misschien wel eens mogen dineren in het bijbehorende sterrenrestaurant Bridges. Grote kans dat jij binnenkort ook een stap zet in dit fameuze hotel. Sinds een paar maanden is het hotel namelijk een tweede eetgelegenheid rijker. Oriole is de naam van deze zogenaamde gardenbistro. Wij mochten ons een avondje tegoed doen aan een diner aan de Oudezijds Voorburgwal. 

Feel free


De naam van de gardenbistro komt van de gelijknamige zangvogel: Oriole. Die naam is weer afgeleid van het Latijnse woord 'aureolus', oftewel 'gouden'. De gouden kleur komt heel subtiel terug in het warme interieur, zeker in combinatie met de kleur groen. Het groen wordt letterlijk vertegenwoordigd in zowel de bankjes en fijne zitjes als in de waanzinnige binnentuin waarover Oriole beschikt. Voor ons deze avond iets te fris om buiten te dineren. Juist op die iets koudere maanden van het jaar speelt Oriole goed in door de tuin als het ware naar binnen te halen. Door de talrijke planten die ook in de bistro zelf te vinden zijn, tezamen met het rustgevend uitzicht op die prachtig verlichte binnentuin, waan je je ook binnen in een soort van groene oase en geeft dit een heel ontspannen en toegankelijke sfeer. Laat dat nu nèt het motto zijn van Oriole: ‘feel free’.

Mediterraanse mid-courses


Ook door middel van de menukaart waan je je in een relaxte omgeving. Om wat preciezer te zijn brengt de kaart je van een druk stukje Amsterdam richting een Mediterraans gebied; over ‘feel free’ gesproken.

Thom, onze gastheer van vanavond, vertelt ons over de opzet van deze kaart. “Er wordt bij Oriole geen onderscheid gemaakt in een voor- en hoofdgerecht, er wordt namelijk gesproken van mid-courses.” Of je er daar één, twee of zelfs meer van kiest òf dat je die middelgrote gerechten compleet maakt met een side-dish, is geheel aan jou. Daarnaast is er ook een menu-du-chef samengesteld. Wij laten ons echter inspireren door het enthousiasme en de kennis van Thom en starten met de eerste gerechten: een zijdezachte burrata en een kikkererwten-‘friet’, genaamd panisse.

Een nieuwe klassieker


Wij vervolgen het diner met een risotto met inktvis en een maïskip met linzen. Het laatste op aanraden van Thom, want ondanks het nog korte bestaan van Oriole is dit al bijna een klassieker te noemen. Nu genieten wij enorm van Mediterraanse gerechten, maar kunnen het toch niet weerstaan ook wat friet met truffelmayonaise en Parmezaan als bijgerecht te kiezen. Twee mid-course gerechten verder zijn wij bijna voldaan en willen wij de beleving geheel in stijl afsluiten. Hoe kan dat beter dan middels een dessert? Wij eindigen de avond dan ook met een overheerlijke Crema Catalana; een crème brûlée in een ander jasje, en aardbeien met vanille-ijs en basilicum.

Het Oriole-motto

Waar Oriole écht in uitspringt is het goedgekozen motto; feel free. De ontspannen sfeer en zeker ook de fijne manier van hoe het personeel zich goed weet te verplaatsen in de gasten. Waar een praatje gemaakt kan worden, wordt een praatje gemaakt. Waar men liever in alle rust van het eten wilt genieten, wordt geheel in deze ontspannen modus gelaten. “Het leuke aan de gasten is overigens dat het niet alleen hotelgasten zijn, er komen er steeds meer van buitenaf”, vertelt Thom. Ontsnappen aan de drukte, wat slechts een paar honderd meter buiten wèl aan de gang is, kan bij Oriole. Wil je de feel free ervaring zelf ervaren, dan kan je terecht aan een van de zeven tafeltjes. Voor zowel lunch als diner.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Toet

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Restaurant Toet.

Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.

Kaagman & Kortekaas is compleet vernieuwd

Kaagman & Kortekaas aan de Sint Nicolaasstraat heeft een complete make-over gehad. De Buik nam een kijkje, een hapje en kreeg een rondleiding.

Close popup

Lees ook:

Toet