Ferry Amsterdam: een avondje culinair op het water

Ferry Amsterdam: dineren op een historische veerpont met creatieve shared dining, topwijnen en uitzicht over het water in de Houthavens.

22 Mei 2025 Lisa Dalmulder

blogger Lisa zit al elke dag midden in haar passie. Na haar studie aan de Hogere Hotelschool van Maastricht belandde ze als consultant bij een Communicatie & PR bureau voor wijnen en hospitality. En nu schrijft ze ook voor de Buik.

Ferry Amsterdam: een avondje culinair op het water

De Buik ging langs bij Ferry, in een voormalig veerpont, gelegen aan 't IJ en genoot van een uitgebalanceerd menu en uiterst betaalbare wijnen. En natuurlijk van het uitzicht op het water vanaf het terras. Niet alleen erg geschikt voor diner, maar ook gewoon voor de borrel vanwege hun culinaire snacks.

Terras aan het water

Op een van de eerste warme lentedagen van het jaar mochten we dineren bij Ferry Amsterdam, voorheen bekend als Pont 13. Deze bijzondere locatie bevindt zich op een ruim 100 jaar oude, omgebouwde veerpont, gelegen aan de Haparandadam in de Houthavens. We zaten aan een tafeltje op het achterdek, op het terras, met een rustgevend uitzicht over het water. 

Hoewel het restaurant niet ver van het stadscentrum ligt, zorgt de ligging aan een doodlopende dam voor een verrassend rustige en ontspannen sfeer. De combinatie van het zonnetje, het kalme water en de sfeervolle achtergrondmuziek zorgt voor een direct ontspannen gevoel.

Lekker delen

Van tevoren hadden we de menukaart al uitgebreid bestudeerd en het zag er al veelbelovend uit. Als liefhebber van shared dining werd ik meteen enthousiast, want de kaart leent zich hier perfect voor. Zelfs de snacks laten zien dat het niveau hoog ligt – geen standaard bitterballen of loempia’s, maar verrassende combinaties zoals gerookte paling met polenta of een tempura van snijbonen met korianderravigotte.

Van ceviche tot spitskool: een uitgebalanceerd menu

Bij de voorgerechten sprong vooral de zeebaars ceviche eruit, met gefrituurde calamares, aji panca en zoete aardappel – een perfecte balans van fris, pittig en krokant. Op aanraden van de bediening mengden we alles goed, wat het gerecht echt tot leven bracht. 

Ook proefden we de gerookte ribeye met limoenblad, mayonaise en salt & vinegar-chips. Deze was mooi gepresenteerd en vol van smaak; iets te rokerig naar mijn smaak, maar mijn tafelgenoot was enthousiast. De hipsi spitskool met aji amarillo en miso beurre blanc was onze favoriet. 

Als liefhebber van koken met enkel groenten kan ik dit soort gerechten echt waarderen. Spitskool zien we steeds vaker op menukaart, maar deze versie was één van de lekkerste die ik tot nu toe gegeten heb.

Verrassende wijnen voor een eerlijke prijs

Ook de wijnkaart viel meteen op en is duidelijk samengesteld door een echte wijnliefhebber. Geen standaardselectie, maar verrassende wijnen voor een eerlijke prijs. We kregen de tip om te starten met de Sergi Colet | ‘A Priori’, Clàssic Penedès uit 2020— een frisse bubbel met een klein zoetje uit de regio Penedès, nabij Barcelona. 

Naast een mooie selectie wijnen per fles biedt Ferry ook een aantal huiswijnen per glas aan. Zo dronken we onder andere de Blue Blanc Thau, een blend van Picpoul en Terret en een witte Rioja: Marqués de Garoa, Rioja Blanco Fermentado en Barrica (2022).

Van alle markten thuis

Voor wie met een bootje komt, is het extra fijn dat je eenvoudig kunt aanleggen bij het terras van Ferry. Er is een apart 'borrel terras' waar je via een QR-code direct van de borrelkaart kunt bestellen – ideaal als je even moet wachten op je tafeltje en alvast wat van de menukaart wil proeven. 

Het personeel is super gastvrij en altijd bereid om mee te denken. Een klein minpuntje is het terrasmeubilair; de houten stoelen zijn niet heel comfortabel, waardoor je dit na een lange avond tafelen wel merkt. 

Ferry is het hele jaar geopend voor publiek, maar ook de plek voor verschillende evenementen als verjaardagen en bruiloften!

Ik weet zeker dat ik deze zomer nog eens aan zal schuiven voor borrel of diner bij Ferry. Niet alleen maakte ze indruk met de sfeer en gastvrijheid, maar ook met de creativiteit en balans op het bord. Zeker het proberen waard!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.