Van Quartier du Sentier in Parijs en London's Shoreditch tot New York’s Williamsburg en Downtown LA: Het Hoxton hotel zit wereldwijd op de meest trendy locaties. Zo ook in ons eigen Amsterdam, waar het hotel aan de Herengracht huist. Zoals elk stijlvol hotel betaamt, heeft ook het Hoxton een top onafhankelijk restaurant: maak kennis met Lotti’s Café, Bar & Grill. Hotelgangers, toeristen en locals weten Lotti’s te vinden voor koffie, brunch, lunch en diner.
Lotti’s setting en sfeer

De sfeer bij Lotti’s is lastig om één, twee, drie uit te leggen. Er hangt zeker een grote mate van internationale allure: versterkt door de lobby aan de rechterzijde van het open restaurant, de geliktheid van het interieur en de vlotte en super getrainde, grotendeels internationale bediening. Aan de andere kant is het bij Lotti’s zeker geen stijf gebeuren, verre van. De sfeer is relaxt, zeker als je in het voorste gedeelte van het restaurant zit in een van de uitnodigende leren of fluwelen loungebanken, die zich goed lenen voor flexwerkers en koffiedates. Het restaurant gedeelte is licht, met een groot vlak dakraam en witte tegeltjes. Je waant jezelf in New York, of Londen of toch Parijs?!
Lotti’s keuken

Je kan bij Lotti’s terecht van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avond laat, van 7:00 tot 1:00 uur om specifiek te zijn. De kaart is erg gevarieerd. Met veel lokale Nederlandse ingrediënten en smaken en internationale invloeden, en een goede mix tussen super gezond en niet zo gezond is er letterlijk voor ieder wat wils. Zo ontbijt je met een coconut chia pot of american pancakes met ahornsiroop en brunch of lunch je met een hox cheese burger of een kikkererwtenpannenkoek met cashewroom, bosui en superfood hennepzaad.
Onder de bar bites vind je een klassieke runder bitterbal, maar ook Reypenaer kaas of tom kha krabkroketjes. Over het diner kunnen we uitgebreider vertellen: wij gingen namelijk langs om de avondkaart te testen.
Wat wij drinken

Het uitgebreide cocktailmenu trekt gelijk onze nieuwsgierigheid. Op de drankkaart vind je namelijk geen standaard Margarita's of Mojito maar cocktails met namen zoals ‘Hot Wheels’ of ‘Say Cheese’, met ingewikkelde combinaties van buitenlandse dranken en likeuren, kruiden en andere ingrediënten. Naast een sectie seizoens cocktails is er ook een rijtje met Hoxton classics, waar wij twee cocktails van proberen. We kiezen ‘A Dutch Tale’ (Ketel 1 Vodka, bergamot, grapefruit, prikwater) en de ‘Parfum de Provence’ (vlierbloesem likeur, sherry, tijm, oranjebloesem en champagne). Zeker deze laatste is een aanrader!
Wat we eten

We beginnen ons diner met burrata met watermeloen, cherry tomaat, olijfolie ‘parels’ en ‘bloody mary’ saus. Heerlijk. Ook de gerookte zalm met dille is top: de gravad lax wordt in zijn geheel geserveerd als een dikke plak met een garnituur van Granny Smith en frisse witlof en roodlof. Verliefd worden we echter op de hoofdgerechten: gegrilde octopus met fregola (een type pasta afkomstig van Sardinië, lijkt qua structuur op parelcouscous en heeft een lichte nootachtige smaak) met pijnboompit en sauce vierge.
Ook de in zijn geheel gegrilde zeebaars met smeuïge gerookte aubergine en geroosterde tomaat is adembenemend. De gerookte aubergine functioneert als een soort saus. Als bijgerecht bestellen we barigoule, een Frans gerecht van artisjok gestoofd in witte wijn met champignon en wortel, op smaak gebracht met bacon en peterselie. Vind je dit te spannend of niet aantrekkelijk klinken: op de kaart staan ook gewoon frietjes als bijgerecht, met truffel eventueel.
Toetjestijd

En dan is het favoriete moment van de dag eindelijk daar: tijd voor dessert. De keuze is snel gemaakt, we kiezen de warme chocoladetaart met clementine sorbet en het indrukwekkende yoghurtkokosschuim met bosvruchten compote en framboos sorbet. De chocoladetaart is smeuïg en de frisse sorbet die erbij wordt geserveerd is de perfecte tegenhanger van de zoete chocola. Het luchtige kokosyoghurtschuim is bepoederd met gevriesdroogde framboos en ziet er prachtig uit, de framboos sorbet en de compote zit als het ware verstopt onder de toef schuim en vormt een mooi geheel.
Zelfs over de koffie die we bij de desserts bestellen zijn we lyrisch. Ik durf te stellen: één van de beste koffies die je in Amsterdam kan drinken. Alleen die gouden kleur al. Misschien stap je als local Amsterdammer niet zo snel een hotel binnen voor een hapje of een drankje maar Lotti’s is super toegankelijk voor iedereen!