Zo’n dag na een feestdag, in dit geval de Pride, is er logischerwijs weinig motivatie om te koken. Zo’n dag die schreeuwt om Koreaans. Weinig immers zo bevredigend als gefrituurde kip of een kom Bibimbap. Dus op naar Kim’s So Fusion in Oost voor een goed gevulde tafel vol K-Food.
Een tafel vol

In het oude pand Le Pain Quotidien tegenover het Oosterpark zit sinds een aantal maanden het zusje van Kim’s So Korean Food. De aankleding is vrij sober. Kleur komt van de gerechten en de K-pop die door de boxen schalt. Eenmaal een plekje toegewezen krijgen we een iPad om onze bestelling door te geven. Het wijst zich allemaal vanzelf, maar enigszins onbekend met de Koreaanse keuken kan zo’n kaart best overweldigend zijn. Bestel gewoon van alles, want eventuele leftovers mag je gewoon mee naar huis nemen in een doggy bag. Dat zien we graag.
Bibim Bom Kom

Voor de eerste trek bestellen we grote pan-gefrituurde dumplings van prima kwaliteit en kimchi pancakes (kimchi-jeon). Het zure van de kimchi past goed met het vettige deeg.
Dan volgt waarschijnlijk het bekendste Koreaanse gerecht: dolsot bibimbap. Gemengde (bibim) warme rijst (bap) in een warme stenen pot met verschillende groenten en vlees van elk een ander kleur. In dit geval spinazie, wortel, shiitake, mais, taugé, een ei en een beetje rund. Maar volledig vegetarisch kan ook. Belangrijk dat je de boel vlak voor consumptie goed omroert met de Koreaanse kruidenpasta (gochujang). Zo proef je in elk hapje een beetje van alles. Inclusief licht gebrande rijst op de bodem van de kom. Zie hoofdfoto
Zeevrucht Jjigae

Vervolgens wordt er een sizzlinghete jjigae met zeevruchten (sundube) op tafel gezet. Dat is een stoofpotachtige soep met ongeperste, dus extra zachte, tofu. Met bijgeleverd rijst een maaltijd op zich. De soep is licht pittig door de Koreaanse pepperflakes (gochugaru) en de tofu de ideale drager van deze aromatische bouillon. Goed gemaakt en bij elke hap komt er een mossel, inktvis of garnaal verrassinkje bovendrijven. K-pop in een stoofpot.
Soldaat stoofschotel

We sluiten af met theater aan tafel. Een gigantische pan met dungesneden ribeye, glasnoedels, enoki paddenstoelen, sla en bulgogi saus. Een gerecht dat in Korea veel tijdens feestelijke gelegenheden wordt gegeten. Hier niet op de bbq, zoals je misschien wel eens hebt geprobeerd, maar jeongol-stijl. Dat is een oude kookmethode onder soldaten die bij gebrek aan kookgerei hun helmen gebruikten als kookpot. Alle ingrediënten worden zo geduldig gegaard in de bulgogi op basis van soja en nashipeer. Zo bomvol umami dat je blijft eten.
KFC met knalroze drakenfruitsaus

De kaart van Kim’s So Fusion staat dus vol kwalitatieve klassiekers. Waaronder ook gimbap (een soort Koreaanse sushi), kimchi fried rice, bingsu (schaafijs) en soju drank (Koreaanse tegenhanger van sake). De porties zijn stevig en de snelheid ligt hoog. Een ideale plek dus voor een fastfood-moment of als je in je eentje bent.
Naast traditionele gerechten staan er ook een aantal exoten op de kaart, waarvan de inktzwart gefrituurde kip (door gebruik van inktvis inkt) met knalroze drakensaus tijdens Pride weekend niet had misstaan. Hadden we even gemist in de lange menulijst. Gelukkig zijn die net als klassieke versies van KFC (Korean Fried Chicken) gewoon te bestellen via Uber of Thuisbezorgd voor een avondje K-Food thuis op de bank. Moet je alleen zelf even K-pop door je boxen knallen.