Wie kent ze niet? Café Zürich en Oslo Beers, al jaren begrippen in Amsterdam. Sinds een half jaar hebben zij er een broertje bij, met de sprankelde naam Karaat. Vol verwachting reisde de Buik dan ook af richting de Houthavens om kennis te maken met dit jongste etablissement.
Industriële intimiteit

Bij aankomst zien wij direct een uitstraling die helemaal past bij het industriële van de omgeving waar Karaat is gevestigd. Een enorm hoekpand met opvallend grote raampartijen. Eenmaal binnen krijgt die industriële look een ietwat andere sfeer door de combinatie met warme eigentijdse verlichting, roze/paarse lichtinvloeden en veel groen. Hierdoor creëert Karaat veel intimiteit. Verrassend voor zo’n enorm pand. We besluiten ons dan ook snel naar binnen te begeven, om te beleven of de gerechten ons net zo zullen verrassen.
Verschillende plekjes en zitjes in de ruimte die Karaat biedt, laten veel keus aan de gast. Van hoge tafels met ruim zicht op de prachtig verlichte bar en half open keuken, naar een rustiger, maar nog steeds midden in het levendige, plekje aan het raam. Tot nog meer afgezonderd op de entresol, waar het uitzicht over deels het water misschien wel het allermooist is. Niet te vergeten de prachtig gestylde Golden Room, waar je als groep terecht kunt voor private dining. Bijvoorbeeld voor een zakelijke meeting of als je iets te vieren hebt. Eén ding is ons meer dan duidelijk; over elk detail, in elk gedeelte van Karaat is enorm goed nagedacht.
Wat ons daarbij ook opvalt is de gastvrijheid en de relaxte manier van benadering door de staff van Karaat. De perfect afgestemde muziek op de achtergrond, ook weer zo’n mooi detail, draagt daar overigens ook op een positieve manier aan bij.
Waargemaakte sterallures op culinaire gebied

Zodra wij ons hebben gesetteld op een van de leren bankjes aan het raam en de kaart overhandigd krijgen, laten wij als eerste ons oog vallen op de voorgerechten: Raw, Herbivore en Omnivore. Omdat op dit deel van de kaart veel verrassends te vinden is én wij simpelweg niet kúnnen kiezen, besluiten wij voor een combinatie te gaan: zalm sashimi en steak tartaar. Dat blijkt een culinaire schot in de roos. Beide gerechten worden zodanig geserveerd, met gecombineerde ingrediënten die wij nog niet eerder hebben geproefd, dat het ons doet denken dat wij ons in een sterrenrestaurant bevinden.
Karaat klassiekers

Terwijl wij genieten van de gerechten vertelt mede-eigenaar Hannah vol enthousiasme over hoe goed men Karaat weet te vinden sinds de opening afgelopen juni. En, hoe er wordt uitgekeken naar de iets warmere (zomer)maanden. De aanlegsteiger die direct voor het restaurant komt, waar je straks met je bootje kunt aanmeren om vanaf daar direct het terras op te rollen, klinkt ons als muziek in de oren. Het interieur speelt ook hier weer volledig op die plannen in, want de hoge ramen rondom het pand kunnen zodra het zonnetje de hoek om komt kijken op een dusdanige manier omhoog dat het terras zich deels uitbreidt naar binnen.
Wegdromend bij dat idee staat er alweer ‘something bigger’ voor ons klaar, oftewel het hoofdgerecht. Ondanks dat wij heel blij worden van de ruim vertegenwoordigde veganistische en vegetarische gerechten op het menu, hebben wij vanavond toch gekozen voor een vleesgerecht, namelijk de bavette. Super mals rundvlees, wederom heel fraai geserveerd door de cafe de paris saus erbij. Samen met de truffelfrietjes genieten wij van twee, nu al, Karaat-klassiekers te noemen en dat ondanks het nog maar korte bestaan van Karaat. Het is dan ook een hele geruststelling als de chef meldt dat deze twee gerechten op de kaart zullen blijven, wanneer deze na januari iets zal worden aangepast.
Happy Ending

Als Happy Ending zoals Karaat het fantasierijk omschrijft krijgen wij een Triple Blondi voorgeschoteld. Met andere woorden goddelijk smullen van een mix van zoet passievruchtenijs en witte chocolade zoetigheden. Nu we toch het woord zoetigheden in de mond nemen; goed te weten is dat Karaat beschikt over een eigen patisserie. Van daar uit serveert het overdag veel lekkers naar een apart gedeelte binnen het pand, genaamd The Bakery. En om het helemaal iedereen naar de zin te maken wordt diezelfde Bakery in de avonduren omgetoverd tot Goldfin, een heuse Sushibar by Karaat. Het is ons meer dan duidelijk; Karaat is veel meer dan alleen een plek waar je kunt lunchen of dineren. Dus of je nu voor een ontbijt komt, een verse sandwich wilt scoren, wilt bijkomen met een wijntje of speciaal biertje in de lounge area of fijn met je laptop op schoot op zoek zijn naar (werk)inspiratie, reis dan snel eens af naar de Houthavens. Laat je verrassen door al het goud wat Karaat in handen heeft.