Mocht je ooit in Nepal zijn geweest, dan heb je ongetwijfeld genoten van de rijke keuken die dit Aziatische land biedt. Gelukkig kun je ook iets dichterbij genieten van heerlijke, typische Nepalese (en Indiase) gerechten. In West huisvest namelijk Kathmandu Kitchen, een restaurant dat een fantastische kijk in die Nepalese keuken biedt. Wij van De Buik waren zo benieuwd naar de mix van Nepalees en Indiaas lekkernijen, dat wij snel een reisje richting Kathmandu boekten.
Geuren en kleuren uit de Nepalese keuken

Kathmandu is de hoofdstad van Nepal, een land waar kruidig eten, in allerlei smakelijke geuren en kleuren, centraal staat. Dat is niet veel anders bij Kathmandu Kitchen in West. Bij binnenkomst doet de geur, die ons uit de grotendeels open keuken tegemoet treedt, ons direct het water de mond in lopen. Eigenaar van Kathmandu Kitchen en gastheer Khem staat al bij de ingang voor een hartelijke welkom in zijn stukje Nepal en wijst ons een gezellige tafel toe in het middelgrote restaurant.
Snel even terug naar waar het ooit begon. Dat was namelijk niet op de locatie waar het restaurant vandaag de dag is gevestigd. Ruim 2 jaar terug verhuisde Kathmandu naar de huidige locatie in de Balboastraat, waar het daarvoor jarenlang te vinden was op de Elandsgracht. Ook buiten onze stadsgrenzen is Kathmandu te vinden, met vestigingen in Koog aan de Zaan en Beverwijk. Achter al deze zaken schuilt een heus familiebedrijf, waar iedereen ontzettend hard zijn steentje bijdraagt aan het bereiden van de allerlekkerste Nepalese en Indiase gerechten.
Verser dan vers

Kathmandu Kitchen biedt een riante kaart met zowel vlees-, vis- als vegetarische gerechten. Ook het bestellen van vegan gerechten is mogelijk. Terwijl wij een keuze proberen te maken uit al die voor- en hoofdgerechten, brengt Khem ons een amuse; papadum (geroosterde linzenkroepoek) met heerlijke sausjes en verse zeer klein gesneden groenten. Met name de saus op basis van munt en yoghurt smaakt zo heerlijk vers dat wij reikhalzend uitkijken naar het vervolg van de avond.
Op aanraden van Khem kiezen wij als voorgerecht Nepalese momo, oftewel gestoomde dumplings gevuld met - in ons geval - gekruid kipgehakt. Wij dompelen de momo’s heerlijk in de eigen gemaakte saus van koriander, munt, tomaat en sesam waarmee het gerecht wordt geserveerd.
Genieten in Nepalese sferen

Kleurrijke Tibetaanse gebedsvlaggetjes, een immens groot zwart-wit portretfoto aan de wand, een gezellig zitje met kussens aan het raam en tafeltjes voorzien van kaarsjes en kleedjes is de sfeer die Kathmandu uitstraalt. Er zijn voldoende plekken voor een groot aantal gasten, en ook aan de prachtige bar naast de ingang is een aantal zitplekken. Er heerst een gemoedelijke sfeer, mede door de prachtige landschapsfoto’s aan de wand die al snel ons richting Nepal doen wegdromen.
Dan snel terug naar onze tafel want het is tijd voor het hoofdgerecht. Vanavond is onze keuze gevallen op briyani en karahi. Van beide gerechten kiezen wij de kipvariant. Briyani is een bekend rijstgerecht met noten en kruiden. Hierbij een volle romige raita, wat verrukkelijk smaakt met de rijst en de zeer malse kip. De licht pittige karahi curry is bereid met ui, tomaat, paprika en Nepalese kruiden en wordt opgediend in een sierlijk pannetje.
Wat ons opvalt aan het menu is dat de keuze enorm is. Niet alleen aan voor- en hoofdgerechten, ook aan bijgerechten. Zo kun je je dish lekker aanvullen met extra’s als bhaji, rijst, paneer of daal. Ook het welbekende naan-brood ontbreekt niet op de kaart.
Kun je niet kiezen? Laat je dan verrassen door een speciaal 2- tot 5-gangen menu. Van licht tot zeer pittig, alles is mogelijk. Doordat de gerechten vers worden bereid, kun je zelf aangeven hoe scherp gekruid je het eten het liefst eet.
Het 'geheim' van kulfi

Om ons bezoek af te sluiten wordt Nepalese thee, sterke zwarte thee, geschonken. En, verlaten wij het restaurant niet voordat we kulfi hebben geproefd, een traditioneel dessert. Dit Nepalese ijs met pistachenoten wordt geserveerd in kleine blokjes. ‘Slechts’ twee ingrediënten vormen de basis van het ijs, te weten melk en suiker. De chefs van Kathmandu maken kulfi geheel zelf, wat een vrij intensief proces is. De melk wordt gedurende 2 uur gekookt, waarna de suiker wordt toegevoegd. Wij genieten zodanig van dit smeuïge en romige nagerecht dat wij besluiten vaker een trip naar Kathmandu te maken. Met in ons achterhoofd dat we alle gerechten ook kunnen afhalen (bij afhalen biedt Kathmandu een korting van 10%) of het eten kunnen laten bezorgen.