Dit voorjaar is Caffè Pico geopend in de Pijp. De jongste telg van compagnons Floris Baltus en Dimitri Bouscasse. Een modern Italiaans restaurant met invloeden van over de hele wereld. Tijd voor de Buik om een bezoekje te brengen aan dit nieuwe Amsterdamse restaurant.
Caffè Pico de jongste in de rij van Ceppi’s en ZeroZero
Caffè Pico ligt in het stukje Pijp waar de yuppen graag komen, samen met Lolita en Bar Bellini. Het restaurant is de jongste aanwinst van compagnons Floris en Dimitri. Met traditioneel Italiaans restaurant Ceppi’s als eerste en broodjeszaak ZeroZero als tweede. Twee hits die goed aanslaan in de stad, dat belooft wat voor Caffè Pico. Toch?
Buurtcafé Picolo
Nieuwsgierig naar de keuze van de naam, vragen we Dimitri naar de geschiedenis van Caffè Pico. Hij vertelt dat het voormalig café een echt buurtcafé was. Een plek waar iedereen uit de wijk op elk moment van de dag welkom was. De compagnons wilden dit gevoel van gemeenschap graag behouden. Ze besloten de naam te baseren op de voormalige eigenaren Piet en Corrie. Deze namen zijn samengevoegd tot ‘Pico’. Met een kleine referentie naar het Italiaanse woord ‘Piccolo’, wat ‘klein’ betekent in het Italiaans. Zo is de naam Caffè Pico ontstaan. Een klein buurtcafé.
Modern Italiaans

Caffè Pico is afgelopen voorjaar geopend, en de nieuwigheid hangt letterlijk in de lucht. De verse verfgeur is bij binnenkomst nog steeds onmiskenbaar. Naast hun twee andere zaken die wat traditioneler zijn, hadden de compagnons iets anders in petto met Pico. Vernieuwend, niet puur Italiaans. Liever moderner, met inspiratie uit zowel de Spaanse keuken en zelfs uit andere werelddelen.
Het interieur heeft wat weg van mid-century modern. Het kleurgebruik en de ruimte met het hoge plafond brengen rust. Het buitenleven wordt naar binnengehaald door het donkere hout en sfeerverlichting. Het geeft een frisse, maar toch knusse uitstraling.
Zero-Zero in het pand van Caffe Pico
Niels, de manager van Caffè Pico, geeft ons met trots een rondleiding. Hij spreekt vol vuur en optimisme over zijn werk. In de keuken valt op dat ZeroZero aan de andere kant van het restaurant zit. Erg handig vertelt Niels. Overdag wordt dezelfde keuken gebruikt voor de broodjeszaak en, wanneer deze sluit, wordt deze voor Caffè Pico gebruikt.
Geheime wijnkelder en wc’s om niet te vergeten

Op naar de ‘geheime’ wijnkelder. Hier staan wijnen die niet op de kaart te vinden zijn: duurdere flessen voor een speciale gelegenheid of de natuurwijnen. Pico pronkt niet met haar natuurwijnen, omdat niet iedereen fan is van deze ongefilterde wijnen. Welke wijn dan ook, Caffè Pico wil toegankelijk zijn voor iedereen, benadrukt Niels.
Niet te missen: midden in het restaurant is een trap waar je naar beneden kunt lopen. Naar de plek waar feesten worden gehouden, of waar mensen na het borrelen doorlopen naar beneden om nog even door te gaan. Ook de wc’s zijn om niet te vergeten. Kom ze vooral live aanschouwen.
Kleine gerechten om te delen

Het menu bestaat uit een groot aantal kleine gerechten om te delen, een kleiner aantal pasta’s en een goede selectie pizza’s. We begonnen met een aantal kleine gerechten, waaronder de geroosterde prei met pistache, romesco, zure room en prei-olie. Prei heeft soms een uiige smaak, maar die was niet te proeven. Het gerecht was erg zacht en viel bijna uit elkaar. Mede door de zure room werd dit een luchtig mengsel. Dip hier het schiacciata brood in en dan is het genieten geblazen.
De chefs weten wat ze doen

Bijzondere gerechten kun je wel stellen. Hoe spannend ze klinken en eruitzien, zo spannend was het ook om dit te eten. Hetzelfde geldt voor de tempura courgette gevuld met kazen zoals gorgonzola.
Na alle spannende gerechten kregen we de pizza Tartufo. Precies hoe een traditionele Italiaanse pizza hoort te zijn, met een dunne bodem. Ook hier slaan ze de spijker op zijn kop.
Not your ordinary tiramisu

Tiramisu: het dessert wat je niet wil missen in een Italiaans restaurant, toch? Caffè Pico is het hier mee eens en maakt een moderne variant: ‘tiramisu cookie’. In plaats van lange vingers eet je een cookie. Verrassend (en stiekem een beetje wennen). Maar na 1, 2 happen, zodra de chocolade laag en de room eenmaal in je mond wegsmelt, is het puur genieten.