Eindelijk brachten we een bezoekje aan REM-eiland. Dat heeft even geduurd. Aan het einde van de Haparandadam in de Houthavens vind je het oude boorplatform, dat ooit fungeerde als tv-station. Helemaal opgeknapt en nu met twee etages genieten. Niet alleen van het geweldige uitzicht, maar ook van de lekkere prestaties op het bord.
Jong en oud
Worden wij nu ouder of de bediening jonger? Dat is een vraag die we ons al vaker stellen in Amsterdam. Maar bij REM is het misschien nog wel meer confronterend; de bediening is hier wel heel jong maar acteert tegelijk met rust en een uitstraling alsof ze al jaren in het vak zitten. Heel fijn.
Amuse op het dak

De amuse worden in de rooftop bar gepresenteerd. En dat is een rooftop om u tegen te zeggen. Eentje die heel weids het Noordzeekanaal en de echte havens inkijkt. Als je ergens de zonsondergang prettig kunt beleven is het hier wel. We starten met een fijne Deutz bubbel. Misschien iets teveel restsuikers voor onze smaak, maar wel een klassieker. De eerste drie amuses worden geserveerd. Als eerste een beetje teleurstellend gerechtje van witte boon en tomaat dat smaak en pit mist. Maar dat wordt helemaal goedgemaakt door de tartelette van biet en de beignet van Kesbeke augurk met likje Old Amsterdam crème .
Afdalen naar het restaurant

Even afdalen naar het eetgedeelte. Het restaurant is net onder het dakterras met weer een etage lager de keuken. Helaas zien we de koks niet aan het werk en het is ronduit spijtig dat ze niet aan tafel verschijnen. Eerste gerecht is gelijk de winnaar van de avond. Tartaar van tomaat met een op een piepdun sneetje witbrood gegaarde sardine met een bouillon van tomaat, beurre blanc van geitenkaas en wat geschaafde Belper Knolle. Dat laatste is een smakelijk Zwitserse bergkaas van rauwe koemelk met een intense smaak dat momenteel heel populair is in de Amsterdamse horeca.
Legostenen als boter

Heel grappig is het brood dat geserveerd wordt met 3 soorten boter in de vorm van lego-steentjes. Het volgende gerecht van witte asperge zit duidelijk in de overtime. Het aspergeseizoen eindigt in juni, niet in juli, en dat is niet voor niets. Op de asperge een piepklein toefje kaviaar. Dat staat zeker leuk, maar zo weinig levert helaas niets in smaak.
Gewoon erg lekker

De snoekbaars met doperwt is een heerlijk gerecht. twee perfecte stukjes baars met een jus van de baars met doperwt en rivierkreeft. Het hoofdgerecht, normaal zijn we daar niet zo van, is meer dan prima. Een rouleau van parelhoen gevuld met pistache, mooi gegaard met een zeer kundig gevlochten streng van gegaarde wortel en rabarber. Bij elkaar een gewoon erg lekker hoofdgerecht.
Bij het dessert van watermeloen met maissorbet en tom yam wordt, heel verrassend, een gin daiquiri met pandan en limoen geserveerd. Superfijne combinatie. Overigens is de drankenpairing en de wijnen bij REM meer dan in orde. Onze jonge bediening kan ze haarfijn uitleggen aan tafel. En mocht je diepgaande vragen hebben is daar altijd nog Dennis de maître-sommelier die echt op alle vragen een antwoord heeft.
REM is meer dan alleen een leuk uitzicht
Natuurlijk kennen we de signaturen van Bobby Rust, de chef van REM, die helaas op onze avond niet aanwezig was. Zijn stijl is creatief, verrassend met een mooie opmaak op het bord. Daar komt ook allemaal bij REM terug. Dit is een geweldige plek om niet-Amsterdammers mee naar toe te nemen. Los van het mooie uitzicht op de echte havens van Amsterdam is dit een unieke plek met veel media historie. REM is ook met slecht weer meer dan de moeite waard.