Op de eerste rij aan ‘t IJ bij Cafe Jakarta

Bij Cafe Jakarta eet je gerechten met de Indonesische heritage van de plek, hier vertrokken de schepen naar Java, en zit je, zowel binnen als buiten, echt op de eerste rij wat eten en uitzicht betreft op ‘t IJ.

13 Jul 2023 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Op de eerste rij aan ‘t IJ bij Cafe Jakarta

Bij Cafe Jakarta eet je gerechten met de Indonesische heritage van de plek, hier vertrokken de schepen naar Java, en zit je, zowel binnen als buiten, echt op de eerste rij wat eten en uitzicht betreft op ‘t IJ.

Tropische sferen


Cafe Jakarta is onderdeel van Hotel Jakarta, het hotel op de kop van het Java Eiland. Als er ergens een goed uitzicht is over ‘t IJ is dan is this ‘the place to be’. Je zit op de splitsing van ‘t IJ en ziet alle scheepvaart bij het CS bovendien ligt er links altijd wel een groot passagiersschip, dat als het even meezit ook nog eens direct voor je gaat draaien. Spektakel. Het hotel won verschillende architectuurprijzen en de subtropische binnentuin is een echt groene oase. Je waant je direct in tropische sferen voordat je aan tafel gaat.

Toko op tafel

De menukaart is een feestje voor iedereen die van de Indonesische keuken houdt. Een soort toko in een ‘restaurant’ jasje. Vergeet even de paar ‘rare’ gerechten op de kaart als zalm en entrecote, bedenk dat dit ook een hotel is en dat sommige hotelgasten van classics houden. Wil je all the way dan is de proeverij van Indonesische gerechten een goede optie, een soort rijsttafel maar dan inclusief een dessert. Wij kozen net als bij de toko onze gerechten zelf.

Cocktail en indo snackmoment


Als eerste kozen we uit de afdeling mocktails, waar je een flinke keuze hebt, de Jakarta Nojito omdat onze eerste keuze de Tjendol met pandan jelly niet beschikbaar was. De zelfgemaakte jelly was helaas mislukt in de keuken. Daarbij kozen we het Indonesisch bittergarnituur. Best een flinke snack met o.a. rendang kroketjes, pangsit en een krabsnack. Onze charmante jonge serveerster nam alle tijd om alles even toe te lichten en te waarschuwen voor de gloeiend hete inhoud.

Van gado-gado tot rendang daging


Een korte blik door de kaart deed ons besluiten om een beetje sharing met de gerechten om te gaan. Een soto en gado gado werden tegelijk geserveerd met een extra lepel. In een hotel serveer je gerechten op een gemiddelde smaak dus als je van ‘pedis’ (pittigheid) houdt, net zoals wij, moet je hier echt even een schaaltje sambal erbij vragen. De gado gado was goed gevuld met veel rauwe en beetgare groenten en een flinke portie knapperige tempeh. De rendang daging (rundvlees) was mooi droog met een portie nasi putih on the side, maar had duidelijk nog wel wat hulp van de sambal nodig. 

Een ijsje toe


Bijna goed, we namen geen ijsje toe maar semi-freddo. Eigenlijk een half bevroren puddinkje en hier gemaakt van kokosnoot met een toefje pandan (gifgroen en ook wel de Indonesische vanille genoemd), banaan en gula jawa oftewel Indonesische bruine suiker. Een hele fijne afsluiter van de avond, fris en niet te zoet met goed combinerende smaken.

Wijnlogica

De wijnkaart is Europees, met kleine lettertjes, dus leesbril mee. Hier drink je tussen de 5 en 6 euro echt een lekker glas en met veel keuze. Als we toch iets moeten zeuren dan missen we de logica van de indeling van de kaart. Is het op land, prijs of regio? Wij kunnen het niet ontdekken. De wijnen staan wel gelukkig verdeeld onder kopjes van sparkling tot en met zoet ;-)

Nog meer te beleven

Met mooi weer zit je fantastisch op het (beschutte) terras tegen het hotel. Wil je vooraf even een drankje doen met een ander uitzicht dan is Skybar Malabar jouw plek op de achtste etage. Heb je voor de volgende ochtend broodjes nodig dan heeft het hotel ook nog haar eigen Westers Bakery voor vers brood en gebak.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Toet

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Restaurant Toet.

Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.

Kaagman & Kortekaas is compleet vernieuwd

Kaagman & Kortekaas aan de Sint Nicolaasstraat heeft een complete make-over gehad. De Buik nam een kijkje, een hapje en kreeg een rondleiding.

Close popup

Lees ook:

Toet