We steken met het pontje over naar Buiksloterweg en vervolgen onze weg voorbij het Eye en het Shellkantoor naar de Asterweg. Als we aankomen bij Oumuamua, dat enigszins verstopt ligt op een industrieterrein in Amsterdam-Noord, zien we allereerst de grote zwarte letters op de witte muur die duidelijk maken dat we goed zitten. We lopen het terras over waar onze aandacht wordt getrokken door drie bijzondere witte beelden. 
 
            
            Eten, werk en kunstenaars

Ietwat verbaasd lopen we door en gaan naar binnen. Op deze zondagavond draait een dj achter zijn draaitafel techno, maar toch hangt er aangenaam relaxte sfeer. Het bleek een drukke zondagmiddag te zijn geweest vol met spelende kinderen en bijhorende ouders. Inmiddels is de rust wedergekeerd en nemen we plaats aan één van de tafeltjes. Else de Bruin en Marieke Haring van Studio BUIK heten ons welkom en vertellen dat zij samen met Space Encounters het pop-up restaurant Oumuamua hebben opgezet.
Architectenbureau Space Encounters kreeg afgelopen jaar de kans om iets te doen met dit leegstaande pand, wat voorheen door krakers werd bewoond en daarvoor als dansschool fungeerde. Zij doorzagen meteen de mogelijkheid om van deze bijzondere locatie een veelzijdige ruimte te maken waar restaurant, podium, werkplek en kunsttentoonstellingen naadloos in elkaar overlopen. De beelden buiten blijken van kunstenaar Joep van Lieshout, die hij voor deze gelegenheid beschikbaar heeft gesteld. Toen Studio BUIK hoorde van de plannen van Space Encounters om hier een restaurant te beginnen, hebben zij aangeboden om het keukengedeelte op zich te nemen. En zo geschiedde. 
De boodschappen van ver

Oumuamua betekent letterlijk: ‘de boodschapper van ver’ en is vernoemd naar een komeet, die gesignaleerd werd, zo’n tweeënhalf jaar geleden, boven Hawaii. Men weet nog steeds niet wat het is en hoe het daar komt, maar dit natuurverschijnsel heeft wel gezorgd voor de nodige inspiratie voor deze locatie. De vertaling van de ‘boodschapper van ver’ zie je terug in de gerechten, die stuk voor stuk een bijzonder ingrediënt hebben of een verrassende twist. Ook het ‘space’ accent zie je terug op de kaart en in het interieur. Wat meteen opvalt bijvoorbeeld is de vloer, die het team van Oumuamua zelf heeft geverfd. Het doet ons denken aan het sterrenstelsel vol met kleurrijke planeten. 
We zouden de Buik niet zijn, als we hier niet komen om te eten. De kaart staat vol heerlijke gerechten, die je kunt delen. Wij geven aan Else door wat we absoluut niet lusten en laten ons verder verrassen. De gerechten bij Oumuamua zijn er om te delen en er wordt aangeraden om ongeveer twee à drie gerechten per persoon te kiezen. Alles is vers en het liefst lokaal. Else vertelt ons dat ze er over hebben getwijfeld om een volledig vegetarische kaart te maken, maar uiteindelijk toch gekozen hebben voor een gevarieerde kaart met veel groente-, maar ook een aantal vlees- en visgerechten. Lokaal ingekocht en van goede komaf. 
Patatje speciaal en Schipholgans

We starten met bitterballen, die elke keer weer anders zijn en worden ontwikkeld door studio BUIK. De twee variaties voor de avond: vegetarisch en vlees. De vega variant is met doperwten en Tom Kha, de vleesvariant met beefcurry. Beiden erg lekker, al is de groente versie onze favoriet.
Daarna wordt de tafel vol gezet met verschillende borden, alles even mooi en kleurrijk opgemaakt. We eten een rilette van Schipholgans, die erg smaakvol is in combinatie met de frisse watermeloenpickle en het drupje Hoisin. Daarnaast een groenterotolo met zoete aardappel en rozijnen en als derde gerecht een manti van kamperlam; zachte deegpakketjes met gekruid lamsvlees.
Bij ronde twee eten we supermals buikspek van varkens die hun hele leven in Amsterdam-Noord buiten op een boerderij hebben rondgescharreld. Het vlees is zacht van binnen en knapperig van buiten. Naast dit stukje vlees eten we een vegetarische salade van dadels, brie en lof en een veganistisch gerecht van geroosterde rode biet met curry en kokos. Deze laatste is echt heel erg lekker, omdat het door de toevoeging van wat sambal een ietwat pittige smaak krijgt. Als kers op de taart een ‘patatje speciaal’. Natuurlijk niet de Nederlandse versie, maar één met Sichuanmayonaise en pittige ketchup. De boodschapper van ver komt werkelijk in elk gerecht terug.
Ontdekken

We vragen horecamanager Alex wat werken bij Oumuamua zo leuk maakt. Hij vertelt dat alles in het teken staat van ‘ontdekken’. Niet alleen voor de gasten, maar ook voor het team. Samen iets van de grond af opbouwen. Hierdoor krijg je steeds een nieuwe prikkel, steeds weer een verrassing. Dat maakt het spannend en uitdagend. En ontstaat er ook een heel hecht team, omdat je weet dat er een einddatum is. 
31 december is in principe de laatste dag van Oumuamua, in ieder geval op deze locatie. Als we Alex mogen geloven hebben ze de smaak te pakken en zijn ze zeker van plan om door te gaan met dit concept. Voor die tijd: pak de pont en ontdek de boodschap van ver. Want dat is een aanrader!