Onlangs schoof De Buik aan voor een lunch bij het Spaanse restaurant Parellel, waarbij het menu werd begeleid door louter wijnen uit de Ribera del Duero DO. Een selectie samengesteld door Cees van Casteren, één van de drie Nederlandse Masters of Wine.
Prominent aan de Overtoom

Eerst het restaurant. Ondanks de prominente locatie op de Overtoom is Parallel een plek die wellicht voor sommigen een beetje dat buiten de spotlight is gebleven. Terwijl het restaurant van vrienden Roel de Haas en Imre Swaanswijk er toch al bijna 7 jaar zit.
Het fraai ingericht interieur doet op geen enkele manier vermoeden dat hier vooral Spaans wordt gekookt. Pronkstuk is de groenstenen bar in het midden van het de zaak. De kwaliteit van de bar vinden we vaak een betrouwbare indicator van een levendige sfeer.
Rode wijnen lunch

Daar helpen de wijnen uiteraard bij. We proeven vandaag verschillende flessen uit de Ribera del Duero. Een gebied net boven Madrid aan de Duero rivier, waar meer dan 200 bodega’s zijn gevestigd. Beroemd om zijn liefde voor de Temperanillo. Grappig genoeg wordt deze druif vooral zo genoemd in dat andere grote Spaanse wijngebied dan begint met een R(ioja). Rond de Duero is de naam ‘Tinto del Pais’ gebruikelijker. En in de andere gebieden in Spanje bijvoorbeeld Ull de libre (Catalonië), Tinto del Toro (Toro) en Aragonez (Portugal). Handige weetjes voor op vakantie.
Kwaliteit ingrediënten

Terug naar het eten. Het eerste gerecht dat ons wordt voorgezet is direct het beste van de dag. Een mooi opgemaakt bord met eikhaas, Jamon Iberico en een saus van sinaasappel en pimenton. Het zit rammend vol smaak. Wat wil je ook met een kwaliteit een ingrediënten als hier.
Wat volgt is de Pan de Coca, een krokant Catalaans brood dat wordt gemaakt van restdeeg. In dit geval wellicht iets te krokant afgebakken. Daarover heen een dikke laag Sobrasada, de bekende smeerbare worst van gekruid varkensvlees afkomstig uit Mallorca.
Het gerechtje wordt begeleid door een bijzondere friskrachtige wijn van Domino de Es. Afkomstig van extreem oude Temperanillo stokken, die in koel klimaat op grote hoogte nog steeds kwaliteit leveren. Een favoriet van Master of Wine Cees en inmiddels ook van De Buik.
Calamares met ossenstaart

Tussendoor proefden we een stukje entrecote met soort tuile van pimentos de piquillo, een zoete milde peper uit het noorden van Spanje. Een fijn zoete smaak bij het vlees en de diepe jus. Het hoofdgerecht moet dan nog komen: ossenstaart gehaktballetjes met perfect gegaarde calamares. Een beer van een gerecht. Waarschijnlijk beter op z’n plek aan het einde van de avond, maar wel een goede combinatie met de statige Ribera (Aster) van ‘Finca El Otero’.
Vooruitstrevend Spaans

Het advies is om ‘s avonds vanuit werk op weg naar huis toch eens binnen te stappen bij Parallel. We zien onszelf hier in elk geval wel vaker zitten, ook voor een snelle hap met een goed glas. Ook op normale dagen is er een ruim aanbod Spaanse wijnen. De breedte van de Spaanse keuken wordt hier vooruitstrevend en met vrije hand bereidt. De smaken zijn royaal. Net als de porties. Maar dat had in ons geval wellicht deels te maken met de Tempera…, eh correctie, ‘Tinto del Pais’ wijnen.