De pastarestaurants van Spaghetteria gaan als een speer. Na zes vestigingen in Amsterdam en twee in Utrecht gaat Spaghetteria binnenkort ook open in Rotterdam. Een goede aanleiding om nog eens een vorkje te prikken bij het restaurant in Amsterdam west.
Spaghetteria: authentiek Italiaans met een hip tintje

Het is vrijdagavond, dé avond om buiten de deur te gaan eten en tijd voor een bezoekje aan Spaghetteria West op de Jan Hanzenstraat in Amsterdam. Het restaurant zit bomvol en er is zelfs een wachtrij maar het lijkt erop dat niemand dit vervelend vindt. Doordat de mensen in de wachtrij gelijk voorzien zijn van een drankje hangt er een laagdrempelige borrel sfeer waar wij ons snel thuis voelen.
We komen binnen in een ruimte die wordt gevuld met het geluid van zeer gemengd publiek dat van een goed glaasje wijn zit te genieten. Het is Italiaanse huiselijkheid middenin de drukte van Amsterdam. Iedereen zit aan meerdere lange tafels naast elkaar. Ongemakkelijk? Nee, het went snel. Daarnaast kun je op deze manier ongestoord op het bord van je buurman kijken en hierdoor inspiratie op doen voor je eigen keuze.
Niet te veel keuze

Bij de Spaghetteria doen ze nergens moeilijk over. Niet over de tafelschikking, niet over de drank. Je hebt de keuze uit twee soorten witte wijn, de een wat fruitiger en de ander iets droger. De rode huiswijn is ook erg smakelijk. Een kleine tegenvaller voor mensen die graag een colaatje bestellen: Spaghetteria serveert geen ‘normale’ frisdrank maar San Pellegrino.
Naast de eenvoudige drankkeuze, krijg je van de menukaart ook niet onwijze keuzestress. Je kunt namelijk kiezen uit zes verschillende pasta’s: twee vegetarische pasta’s, twee pasta’s met vlees en twee pasta’s met vis. Drie pasta’s staan altijd op de kaart: de Arrabbiata, Vongole en Toscaanse worst. De andere drie wisselen om de zoveel tijd.
Gelukkig staat onze favoriet - Spaghetti el Vongole - altijd op de kaart. Wanneer de pasta arriveert ruik je al snel de Vongole schelpen, dit zijn een soort kleine mossels gemarineerd in witte-wijnsaus met knoflook en olie. De pasta en de sauzen zitten niet bomvol met veel ingrediënten maar deze ingrediënten sluiten zeer goed op elkaar aan.
Klassiek Italiaans recept

Op elke tafel staat ook een mooie grote fles met pikante olijfolie die we niet aan onze neus voorbij laten gaan. Kleine tip: niet te veel, de pikante olijfolie is geen grapje. De pasta is heerlijk en het bijgeleverde stukje brood zorgt ervoor dat elk beetje saus meegenomen kan worden.
Over de toetjes doet Spaghetteria ook niet moeilijk, je kunt kiezen uit tiramisu en een scroppino. Beiden zijn erg lekker dus neem er alsjeblieft eentje, of allebei. De scroppino bestaat uit een glas prosecco vermengd met citroen ijs en de tiramisu is gemaakt via klassiek Italiaans recept. De tiramisu is erg luchtig. Het biedt een perfecte afsluiting van een avondje Italiaanse gezelligheid.
Al met al is Spaghetteria een Italiaans restaurant waar je een eenvoudige pasta kunt eten, maar waar de simpelheid zeker niet af doet aan de smaak en de ervaring. Door de spontane obers, de lange tafels waar je met zijn allen aan zit en de heerlijke wijn, vlucht je zelfs op een dag met onstuimig weer even naar een zwoele Italiaanse zomer avond.