Une expérience française bij HAUT

Midden in het centrum van Weesp vind je Bar Brasserie HAUT: een knus restaurant met een Franse keuken en inrichting. De Buik ging langs en nam de proef op de som.

5 Mrt 2024 Lisa Dalmulder

blogger Lisa zit al elke dag midden in haar passie. Na haar studie aan de Hogere Hotelschool van Maastricht belandde ze als consultant bij een Communicatie & PR bureau voor wijnen en hospitality. En nu schrijft ze ook voor de Buik.

Une expérience française bij HAUT

Een kwartiertje vanaf Amsterdam ligt Weesp, tegenwoordig bijna een buitenwijk van Amsterdam. Door de oude gebouwen en de grachtjes die door de binnenstad lopen is het net alsof je je in miniversie van Amsterdam waant. En midden in het oude stadscentrum van Weesp vind je Bar Brasserie HAUT. Een knus restaurant met op Frankrijk geïnspireerde keuken en inrichting.

​Frans op zijn best


Ons bezoek begon feestelijk met een glaasje Crémant de Bourgogne en paar Ierse oesters, zeker niet verkeerd op de donderdagavond. De menukaart heeft verder alles waar je aan denkt bij de Franse keuken: oesters, escargots, crudité, steak tartaar, foie gras, tarte tatin en ga zo maar door. 

Wij proefden achtereenvolgens de croque au foie gras, de coquillages a la HAUT mariniére, zacht gegaard stukje van de haas van skrei (winter kabeljauw) met bearnaise en wat zeegroenten en, hoe kan het ook anders, natuurlijk een ruime selectie van de kazen. In dit geval een combinatie van seizoenskazen uit Nederland, Frankrijk en België samengesteld door een echte Maître Fromager.

​Croque aux foie


De croque au foie gras was een heerlijke tosti van suikerbrood, in cognac gemarineerde eendenlever en een stroop van Pedro Ximenez. Een combinatie op een manier zoals we het nog niet eerder gegeten hadden. Echt een dikke aanrader als je van een combinatie van hartig en zoet houdt. De coquillages ruim gevuld met mosselen, kokkels en palourdes (Franse naam voor vongole) zijn gestoomd in de witte wijn en overgoten met een HAUTmariniére saus. Die had naar onze mening nog net wat geconcentreerder gemogen.

​Lokaal, regionaal en nationaal


Bijna alle ingrediënten bij HAUT zijn Nederlands en het liefst lokaal of regionaal. Zo verbouwen ze veel van de groenten zelf, komen de oesters en de vis uit het Zeeuwse Yerseke, het vlees uit de weilanden bij Weesp, de kazen van de markt en het brood bij de lokale bakker Mühl. Lokaal en van kleine producenten is heel lekker maar heeft wel zijn prijs, dus verwacht bij Haut ietsje meer te betalen dan je misschien gewend bent.

​Historie in de naam


HAUT spreek je eigenlijk gewoon uit als hout. Veel mensen verwarren het met ‘haute’ van de haute cuisine, maar dat is hier niet het geval. HAUT is hier in Weesp een klein eerbetoon aan familie van Houten, die van de chocoladefabriek. Een familie die veel heeft gedaan voor dit kleine stadje.

​Op wijnreis


Ook de drankenkaart geeft voor ieder wat wils. Van een PX-sherry en een Tawny port, tot een selectie van alcoholvrije witte wijnen en veel bubbels. De wijnkaart is ontzettend ruim met 15 open wijnen in verschillende prijsklassen en een uitzonderlijk mooie selectie van Bourgogne per fles, maar ook de wijnen van het Zeelandse Kleine Schorre

Je kunt hier zelfs een ‘wijnreis’ maken waar Haut drie verschillende wijnen combineert met een klein passend hapje. Heel leuk om te doen. Dus mocht je een keer in Weesp zijn en ‘Franse’ zin hebben dan is HAUT zeker de plek om aan te schuiven. Zeker ook met mooi weer, want het restaurant heeft een heerlijk terras om je zo helemaal in de Franse sferen te brengen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.