Vakantie in eigen stad: eten bij Morgan & Mees

Op vakantie in eigen stad bij het chique doch ontspannen Morgan & Mees waar je terecht kan voor ontbijt, lunch en diner.

20 Jan 2019 Fleur Maat

blogger Fleur studeert in Utrecht en creëert graag gezonde en heerlijke receptjes voor haar blog The ModelFood Diary. Kaas is haar lievelingseten, reizen en koken haar grootste passies.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Morgan & Mees

Tweede Hugo de Grootstraat 2 - 6, Amsterdam Maaltijd: BrunchLunchBorrelenDinerOntbijt Stadsdeel: Amsterdam centrum Keuken: Internationaal Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant
  • 20 Jan 2019

Vakantie in eigen stad: eten bij Morgan & Mees

In een monumentaal pand in Amsterdam-West vind je boutique hotel en restaurant Morgan & Mees. Gelukkig hoeft je geen hotelgast te zijn om in het restaurant plaats te kunnen nemen: van ‘s ochtends tot ‘s avonds kan iedereen hier terecht voor ontbijt, lunch, diner óf een drankje in stijl.

Geschiedenis


Het imposante gebouw aan de Hugo de Grootstraat, waar het hotel zich bevindt, is opgericht door het Protestants Weduwen- en Wezenfonds. In het verleden konden Amsterdamse weduwen hier overdag voor ‘slechts’ tien cent hun kinderen achterlaten terwijl ze zelf aan de overkant van de straat aan het werk waren. Ook bood het pand onderdak aan alleenstaande vrouwen met hun kinderen. Nog onbewust van deze nobele geschiedenis staan wij op een relatief vroege dinsdagmorgen op de stoep staan bij Morgan & Mees. Ons doel: ontbijt. Via de receptie van het hotel kom je binnen met aan de linkerhand een hippe cocktailbar en aan de rechterkant het restaurant met de uitstraling van een luxueuze Franse bistro. Er zijn veel vroege vogels aanwezig die al aan hun ontbijt of ochtendkoffie zitten; hotelgasten en toeristen naar alle waarschijnlijkheid. Later op de morgen druppelen er nog wat zakelijke meetings binnen: opengeklapte Macbooks en Moleskines in de aanslag met een dubbele espresso binnen handbereik. Het publiek vormt een leuke combinatie van locals en toeristen. Morgan & Mees ontvangt veel vaste gasten, niet alleen uit het buitenland maar ook buurtbewoners. Dit zorgt voor een vertrouwelijke en gezellige sfeer. Het hotel zelf is klein, met slechts negen romantische kamers. Elke kamer heeft een eigen unieke inrichting, die regelmatig vernieuwd en aangepast wordt om ook terugkerende gasten te blijven verrassen. 

Art deco met een moderne twist


Buiten raast het drukke Amsterdamse leven door maar binnen hebben we hier geen benul van in het rustige restaurant. Het interieur is licht art deco met een moderne twist, veel zwart en wit. De ruimte is overzichtelijk en voelt warm aan. Aan de raamkant is het licht en vind je fijne leren banken. Naar binnen toe, uitkijkend op de open keuken, is het licht meer gedimd. Het is er prettig en ontspannen zitten en geeft iets van een huiskamergevoel; een chique en hippe huiskamer wel te verstaan. Komt nog bij dat de bediening uiterst vriendelijke en relaxt is, wat redelijk zeldzaam is in de hoofdstad.

Klassiekers met een fusion twist

Het restaurant van Morgan & Mees werkt met verschillende leveranciers en de gerechten op de kaart worden bereid met (zo veel mogelijk) lokale seizoensproducten van hoge kwaliteit. Dit vormt dan ook de basis voor de kaart die niet te ingewikkeld is: goede klassiekers met hier en daar een leuke fusion twist. Dit geldt voor zowel het ontbijt- en lunchmenu als voor de dinerkaart. 

Het ontbijt


Het ontbijtmenu heeft voor ieder wat wils, met zowel genoeg zoete- als hartige items om te kiezen. Van croissant en pain au chocolat tot french toast met clotted cream en buttermilk pancakes met ahornsiroop. Of een goed English breakfast, eggs benedict met gerookte zalm, omelet met chili en feta of scrambled eggs met truffel. Ik ga voor de crunchy granola met Griekse yoghurt en vers fruit. Mijn ontbijtgenoot kiest de zuurdesem toast met gepocheerd ei, spinazie, gerookte zalm met een side van avocado mash. De toast is super uitgevoerd: perfect gepocheerde eitjes, een royale hoeveelheid gerookte zalm en een heerlijke avocado mash. Ook de yoghurt ziet eruit als een plaatje met een gulle hoeveelheid blauwe besjes, aardbeien en banaan. Echter, granola fanaat zijnde, viel de granola een beetje tegen: deze was namelijk niet erg crunchy zoals beloofd op het menu maar had meer de textuur van muesli. De sapjes, ‘detox’ (appel, selderij, limoen en komkommer) en ‘power booster’ (appel, wortel, gember en sinaasappel) daarentegen zien er niet alleen uit als ware cocktails, maar zijn ook goed op smaak. We sluiten het ontbijt af met iets zoets: de pannenkoekjes lonken, maar onze trek is al aardig verzadigd. Als ‘lichter’ zoet alternatief bieden zij verse scones. Deze worden warm geserveerd met clotted cream en zure kersenjam, wat een fijne tegenhanger is van de licht zoete scones. Het blijkt de perfecte afsluiter! 

Nieuws

Het terras belooft veel goeds voor de zomer, die helaas nog even ver weg is op dit moment. Voor borrel (van olijven tot oesters), lunch (verschillende sandwiches, salades, warme gerechten) en diner (veel Franse klassiekers en her en der wat buitenlandse invloeden) komen we zeker ook nog een keer terug. Ook is er goed nieuws voor de 010-lezers onder jullie: dit jaar nog zal er namelijk een Morgan & Mees openen in Rotterdam! 


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 x lekker nazomeren in Nice

Ontdek de beste eet- en drinkadressen in Nice: van Provençaalse bistro’s tot wijnbars met zeezicht en luxe stranddiners aan de Côte d’Azur.

Met Bisous @ Daalder aan Côte d’Amsterdam-West

Bisous @ Daalder: geniet deze zomer van Franse Riviera-sfeer, knoflookmosselen, Côte de Boeuf en klassiek gebak op een prachtig terras aan het water.

De Jollof Club organiseert een tijdelijk feestje voor je zintuigen bij Lotti’s

Proef West-Afrikaanse smaken bij de Jollof Club in Lotti’s, Hoxton Hotel Amsterdam – verfijnde jollof en meer, tot half september beschikbaar.