Japanse restaurants rukken op in Amsterdam en omakase, het menu van de chef, wordt ook steeds populairder. In 2015 startte De Japanner met een eerste restaurant aan de Albert Cuyp Markt en inmiddels zijn ze toe aan vestiging vier. Reden voor de Buik om die laatste vestiging ‘Zuid’ eens te bezoeken en bij deze Izakaya, Japans voor eetcafe, het menu van de chef te ervaren.
Een Japanner aan de Zuidas

De Japanner Zuid ligt 5 minuten wandelen van station Zuid-WTC op een gezellig plein vlakbij Bolenius en een keur van bekende horecazaken van Breakfast Club tot Wurst & Schnitzelhaus. Het restaurant zit op de begane grond van het Crowne Plaza Hotel, maar het publiek is vooral gevarieerd en jong. Op deze winterse woensdagavond zitten er al vroeg een redelijk aantal gasten.
Naar mate de avond vordert wordt het zelfs behoorlijk druk. Om ons heen kijkend, blijkt vandaag deze January niet zo ‘dry’ te zijn op de Zuid-As. Iedereen geniet ruimschoots van de cocktails en sake hier.
Compleet anders dan de Pijp
Van underground kraak naar breed Izakaya-concept voor de hele dag, dat is een beetje de reis die De Japanner vanaf 2015 heeft afgelegd. Was de eerste locatie van de Japanner nog een klein, schimmig tentje dat tot laat in de nachtelijke uren open was voor hip, millenial publiek. Nu zo’n tien jaar later zijn er al vier De Japanners in de stad en is het schimmige ingeruild voor een populaire loungy look-en-feel met in het interieur veel knipogen naar Japanse pop-art.
Cocktails en sake's

Een Izakaya is De Japanner nog steeds en zoals ze claimen zelfs de eerste van Amsterdam. Een Izakaya, is een soort Japanse restobar. Met een uitgebreide kaart met sake en cocktails met kleine bijpassende gerechtjes. De keuze in cocktails en mocktails bij De Japanner is uitgebreid, origineel en goed. En voor de sakeliefhebber is er een kaart met veel variatie en uitleg.
Cocktail hardlopers zijn onder ander de de Gingerbread man– die fris en kruidig is of de welbekende Dark en Stormy. Allebei ook in de alcoholvrije versies beschikbaar.
Alle klassiekers in de omakase
Op de menukaart staan alle inkoppers uit de Japanse keuken, van edame, gyoza, nigiri, chicken katsu tot sushi en sashimi. Wij gingen voor de omakase, het Chef’s menu. Daarbij krijg je zowat de hele kaart voorgeschoteld. Op een lekker tempo, niet te snel of te langzaam.
Startende met een goede hoeveelheid dampende edamame en een dun gesneden tataki zalm. Gevolgd door groente en vlees gyoza’s en een beef tataki. Die laatste, van royale plakken krokant rund, bedekt met veel lente-ui en geraspte gember was heel fijn. Ook miste de chicken katsu gelukkig niet. De gepaneerde gefrituurde kip met een Japanse currysaus bracht ons even terug naar Japan, waar we deze zomer de vakantie doorbrachten.
Het beste van de avond

Bij De Japanner Zuid waren alle gerechten zonder meer smakelijk en goed op temperatuur. De hoeveelheid eten was echt heel genereus. Ons beste gerecht van de avond was de nasu dengaku. Zacht gefrituurde en gestoofde aubergine met een ‘umami’ volle miso crème. De ultieme bereiding van aubergine, wat ons betreft. De klapper qua calorieën was het zacht witte broodje bao met met hartig-zoet varkensbuikspek.
Zingen kan ook binnen

De vestiging in Zuid heeft naast een gezellige binnenruimte ook een zonnig terras aan de achterzijde. Voor de liefhebbers van karaoke is er een speciale karaoke-lounge. Bovendien krijgen alle studenten op zondag (op vertoon van de studentenkaart) 20% korting op de rekening.