Diepgewortelde liefde voor pika di papaya

François Geurds vertelt elke maand over een bijzonder ingrediënt in zijn keuken. Dit keer zoekt hij de zon op met een typisch Arubaans product.

Diepgewortelde liefde voor pika di papaya

In een persoonlijke blog verhaalt de Rotterdamse topkok François Geurds elke maand over een belangrijk ingrediënt uit zijn keuken. Dit keer: Pika di papaya.

Zojuist ben ik geland op Aeropuerto Internacional Reina Beatrix in Oranjestad. Minimaal één keer per jaar ga ik even terug naar mijn roots, het geboorte-eiland van mijn moeder. Ik ben zogezegd een halve Arubaan. Het temperament heb ik van mijn moeder, de doortastendheid van mijn vader. Ik ben het tegendeel van mañana mañana. Bij mij moest het gisteren eigenlijk al af zijn, ik stel zeker niets uit tot morgen.

Urvin Croes van White Modern Cuisine - vlakbij California Lighthouse - ga ik zometeen gelijk opzoeken. Hij heeft me eerder weten in te pakken met zijn mini-komkommers gegarneerd met pindakaaspoeder en zijn rode bietrisotto. Later deze week geef ik op het strand een kookdemonstratie op de Big Green Egg. Op Aruba kun je 365 dagen per jaar in de openlucht barbecueën – als je dan toch zo vaak buiten staat te grillen waarom dan niet op een Big Green Egg – een betere barbecue moet nog worden uitgevonden.


Deze reis zal worden vervolgd als een zoektocht naar de allerbeste pika di papaya, een soort sambal gemaakt van papaja, sjalotjes, pepers en specerijen als gember, piment en kruidnagel. Pika di papaya is Aruba ten voeten uit.

Een tijdje terug hebben we in FG Restaurant een cocktailspel geïntroduceerd: Fabulous Gamble. Op de achterzijde van elke speelkaart staat een ingrediënt: van elderflower tot grapefruit, van grappa tot gezouten karamel. Elke gast trekt drie kaarten. Op basis van de getrokken kaarten bereiden we vervolgens een cocktail. Met 1001 mogelijke combinaties is (vrijwel) geen cocktail identiek. Creëer dan maar eens een gerecht dat bij al die denkbare combinaties past…

Ik heb zo’n multi-inzetbaar gerecht gevonden: een oester gerold in Rubia Gallega, zeewier en pika di papaya. De Rubia Gallega (sterk gemarmerd rundvlees uit Galicië) hebben we bovendien in koffie doorgerijpt. Die pika di papaya - uiteraard bij gebruik van de juiste hoeveelheid - maakt dat het bij alle cocktails is te verenigen. One Happy Island noemen ze Aruba wel eens – je begrijpt nu waarom.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.