Diepgewortelde liefde voor pika di papaya

François Geurds vertelt elke maand over een bijzonder ingrediënt in zijn keuken. Dit keer zoekt hij de zon op met een typisch Arubaans product.

Diepgewortelde liefde voor pika di papaya

In een persoonlijke blog verhaalt de Rotterdamse topkok François Geurds elke maand over een belangrijk ingrediënt uit zijn keuken. Dit keer: Pika di papaya.

Zojuist ben ik geland op Aeropuerto Internacional Reina Beatrix in Oranjestad. Minimaal één keer per jaar ga ik even terug naar mijn roots, het geboorte-eiland van mijn moeder. Ik ben zogezegd een halve Arubaan. Het temperament heb ik van mijn moeder, de doortastendheid van mijn vader. Ik ben het tegendeel van mañana mañana. Bij mij moest het gisteren eigenlijk al af zijn, ik stel zeker niets uit tot morgen.

Urvin Croes van White Modern Cuisine - vlakbij California Lighthouse - ga ik zometeen gelijk opzoeken. Hij heeft me eerder weten in te pakken met zijn mini-komkommers gegarneerd met pindakaaspoeder en zijn rode bietrisotto. Later deze week geef ik op het strand een kookdemonstratie op de Big Green Egg. Op Aruba kun je 365 dagen per jaar in de openlucht barbecueën – als je dan toch zo vaak buiten staat te grillen waarom dan niet op een Big Green Egg – een betere barbecue moet nog worden uitgevonden.


Deze reis zal worden vervolgd als een zoektocht naar de allerbeste pika di papaya, een soort sambal gemaakt van papaja, sjalotjes, pepers en specerijen als gember, piment en kruidnagel. Pika di papaya is Aruba ten voeten uit.

Een tijdje terug hebben we in FG Restaurant een cocktailspel geïntroduceerd: Fabulous Gamble. Op de achterzijde van elke speelkaart staat een ingrediënt: van elderflower tot grapefruit, van grappa tot gezouten karamel. Elke gast trekt drie kaarten. Op basis van de getrokken kaarten bereiden we vervolgens een cocktail. Met 1001 mogelijke combinaties is (vrijwel) geen cocktail identiek. Creëer dan maar eens een gerecht dat bij al die denkbare combinaties past…

Ik heb zo’n multi-inzetbaar gerecht gevonden: een oester gerold in Rubia Gallega, zeewier en pika di papaya. De Rubia Gallega (sterk gemarmerd rundvlees uit Galicië) hebben we bovendien in koffie doorgerijpt. Die pika di papaya - uiteraard bij gebruik van de juiste hoeveelheid - maakt dat het bij alle cocktails is te verenigen. One Happy Island noemen ze Aruba wel eens – je begrijpt nu waarom.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De Stoofboot: stoofvlees, friet en een biertje op de Rotte

Bar Alaska en Rivercity slaan de handen ineen voor de Stoofboot. Een rondvaart over de Rotte met stoofvlees, dekentjes, goed gezelschap en een biertje.

Waarom een dagje Rotterdam begint en eindigt bij Hotel New York

De Buik heeft een route uitgestippeld voor een dagje Rotterdam, te beginnen bij Hotel New York, dan de Maas en het centrum van de stad als uitgangspunt.

Herfstsfeer in de Markthal: 10 x comfort food plekjes voor de koudere dagen

We delen een top 10 van comfort food plekjes tijdens de herfst in de Markthal: rijke bouillons, kruidige wereldkeukens en knusse plekken voor warme dranken.