In deze serie van de Buik gaat Barbara Blaak langs bij een Rotterdamse chef. Ze bespreken het leven in de keuken, de weg ernaar toe en eten samen zijn of haar favoriete gerecht. 
Aan de Kralingseweg, naast de sportvelden van hockeyclub Victoria, vind je Restaurant Gym & Gin. In de naam schuilde lang de boodschap van gezond en lekker, maar tegenwoordig is het vooral rijkelijk genieten in het restaurant van Kevin Valkhoff. 
 
            
            Bescheiden en nuchter 
De chef staat liever in de keuken dan dat hij over zichzelf praat. Hij wijst naar de hoek waar de keuken zich bevindt: "Laat mij maar daar staan, ik ben hier niet zo goed in." Bescheiden, nuchter en een harde werker. 
Op de muur naast de keuken prijken vijf rode Bib Gourmand-bordjes, de bekroning van Michelin voor restaurants met een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Vijf jaar op rij, sinds 2018. Het bordje van 2023 moet hij nog ophangen. "Ik ben niet zo van 'kijk mij eens', maar dit maakt me wel trots. Dan weet je dat je iets goed doet." 
Gym & Gin in één woord? Ontspannen.Kevin Valkhoff 
Een lange loopbaan 
Kevin rolde het horecaleven in via zijn neef. Het was geen vanzelfsprekendheid, want hij wilde eigenlijk de sport in. "Maar als ik zijn kookboeken zag en hoe hij erover vertelde, dat vond ik wel gaaf." Sinds 1998 werkt Kevin in de Rotterdamse horeca. 
Hij begon als leerling bij restaurant Entresol van de gebroeders Tieleman, werkte onder leiding van Herman den Bijker en IJsbrant Wilbrenninck bij Foodies en maakte in 2003 de overstap naar restaurant Huson.  Na een periode van vijf jaar in Portugal keerde hij terug naar zijn geboortestad. Bij Gym & Gin is hij sinds 2016 de keukenchef. Drie jaar later nam hij de zaak over van Frank Huson en diens vrouw Maaike Groenewegen. 
It’s all about balance 

In de beginjaren lag de nadruk meer op gezond eten. Een logische keuze met de inpandige sportschool, maar het werkte niet echt. "We gingen dingen doen waar we zelf niet achterstonden. Toen zijn we weer gaan koken zoals bij Huson. Mensen die hier komen, willen genieten en daar ben ik zelf ook beter in." 
De stijl van Kevin vertaalt zich in toegankelijke comfortgerechten voor lunch en diner. Goede producten, rijke smaken. Geen poespas maar een gerecht wat in balans is. De oorspronkelijke boodschap 'It’s all about balance', die je op verschillende plekken in het restaurant terugziet, geldt in dat opzicht nog steeds. 
Dit gerecht gaat nooit meer van de kaart.Kevin Valkhoff
Softshell krab 

De absolute favoriet van de gasten is de dungesneden rauwe tonijn met softshell krab. De krab wordt gevangen tijdens het verschalen wanneer het pantser nog zacht is, waardoor hij in zijn geheel kan worden opgegeten. Erbij komt tomatensorbet en sojasaus. De combinatie van warm en koud is een signature van Gym & Gin. "Dit gerecht gaat nooit meer van de kaart." 
Een mooi vervolg als tussen- of hoofdgerecht is de gegrilde grietfilet. De combinatie van de stevige vis met de boterzachte aardappelmousseline, dungesneden gestoofde venkel, wilde gerookte paling en een saus van beurre blanc is geweldig. Voor de echte genieters komt er nog een klein lepeltje kaviaar bij.  
Ginious Gin 

Een eigen 'geniale' gin, dat is de Ginious Gin. De uit de hand gelopen hobby van de chef staat in elegante flesjes te shinen langs de groene muur achter de bar. Een kruidige gin met een receptuur die Kevin zelf bedacht heeft is door de Rotterdamse destilleerderij Onrust Stokers gemaakt tot de huisgin van Gym & Gin. 
Ontspannen 
"Gym & Gin in één woord? Ontspannen." Het restaurant is mooi ingericht en heeft een huiskamersfeer. Ook buiten op het terras zit je heerlijk in de zon tussen het groen in grote bakken. De tafels zijn voor lunch en diner gedekt met wit linnen. Je neemt er plaats voor een 3-,4- of 5-gangen Bib Gourmand-menu of een van de à la carte gerechten die je ook als kleinere portie kunt bestellen. Zo blijft Gym & Gin toegankelijk.  
Ontspannen doet Kevin zelf overigens het liefst op de golfbaan. Op zondagochtend in alle vroegte. "De rust die ik dan voel, daar kan ik de hele week op vooruit."