Op woensdag 28 mei opent op de Hoogstraat in Rotterdam een gloednieuwe culinaire hotspot: Tim by Harries. Een samenwerking tussen wijnkenner Harrie, oprichter van Harries wine & deli, en chef-kok Tim Groeneweg.
Denk aan klassieke Franse technieken, moderne flair, persoonlijke service en vooral: ruimte voor spontaniteit.
Van deli naar diner

Harrie Baas in Harries wine & deli
Toen Harrie in 2018 zijn wijnbar, proeflokaal en winkel Harries wine & deli opende, had hij nooit gedacht dat de winkel tijdens corona de redding zou zijn. “Die winkel heeft ons er echt doorheen gesleept”, vertelt Harrie. Lees hier ons verhaal over Harrie Baas als sommelier.
Nu gaat alles gelukkig weer goed, maar er is behoefte aan meer. “De gasten van de bar vroegen steeds vaker: ‘Wanneer kunnen we meer eten bij de wijn, of ‘wanneer begin je nou een restaurant?’”
Het idee voor een nieuw concept begon dus langzaam te rijpen, tot het balletje echt ging rollen in gesprekken met bekenden. Een van die mensen was Tim Groeneweg, een vaste gast bij Harries en chef met ruim tien jaar ervaring, onder andere bij Wijnbar Het Eigendom.
“We kennen elkaar al sinds het begin van Harries”, vertelt Tim. “We zitten op dezelfde golflengte en delen dezelfde passies.”
Oud ontmoet nieuw
Het resultaat is Tim by Harries: een plek waar het vertrouwde en klassieke samenkomt met iets fris en eigentijds. “Ik ben het ‘oude’, en Tim is het ‘nieuwe’”, lacht Harrie, die een ongeëvenaard CV in de Rotterdamse horeca heeft. “Die combinatie zie je overal in de zaak terug.”
Het interieur weerspiegelt dat idee. Denk aan, de van de wijnbar bekende, zwart-witte tegelvloeren en een open keuken met marmer, maar ook kleurrijk modern meubilair en eigentijds servies.
“Het is stijlvol en warm, zonder stijf gedoe”, zegt Tim. “We hebben gezellige houten tafels, geen wit linnen.”
Een open keuken

Bij binnenkomst loop je direct tegen de keuken, en dus Tim aan “Dat is bewust zo ontworpen”, zegt Harrie. “We willen dat gasten zich meteen betrokken voelen. De service komt niet alleen van de bediening, maar ook rechtstreeks uit de keuken.”
Iedere tafel is ingericht als een soort chef’s table. “Het draait bij ons om erkenning en herkenning van de gast”, voegt Tim toe. “Eigenlijk eet iedereen helemaal of een beetje aan de keuken.”
Franse technieken, Rotterdamse flair
Wat er uit die keuken komt, is een verfijnde samensmelting van klassiek en modern. “Je zult bij ons geen traditionele Franse gerechten zien”, zegt Tim, “maar wel Franse technieken en sauzen.”
“Een van onze gerechten is gepekelde coquille in kombu, bijna als carpaccio, geserveerd met een parfait van zeeduivellever wat vergelijkbaar is met foie gras, maar dan uit de zee. De saus is een zeewier beurre blanc. Licht, elegant en vol smaak.”
Kwaliteit zonder drempels
Wat Tim by Harries eigen maakt, is de combinatie van hoge kwaliteit en toegankelijkheid. “Je kunt binnenlopen voor een goed glas wijn en een hapje aan de bar, of juist uitgebreid tafelen”, vertelt Harrie.
“We werken met reserveringen, maar vinden het net zo belangrijk dat je spontaan kunt aanschuiven.” Beiden vinden dat Rotterdam toe is aan die middenweg. Geen weken vooruit plannen, gewoon spontaan iets écht lekkers eten.
Tim by Harries opent woensdag 28 mei op de Hoogstraat.