De 10 beste plekken om te genieten van de herfst

Wil jij genieten van de herfst in Rotterdam? Hier zijn tien tips met beste plekken om regen tegen de ramen te zien striemen en toch heerlijk te genieten.

26 Nov 2013 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

De 10 beste plekken om te genieten van de herfst

Turend door de beslagen ramen zie je kleine windhozen van bladeren in geel, bruin, rood en vaal groen. Ondertussen maakt de regen onophoudelijk nieuwe kringen in de plassen op de stoep. Maar gelukkig: jij zit binnen te genieten van al het moois dat het jaargetijde heeft te bieden. Van pompoensoep tot knapperend haardvuur en van warme chocomelk tot paddestoelen - wat zijn de beste plekken in Rotterdam om te genieten van de herfst?


 

Smaakatelier Zoet & Zout

Er zijn genoeg redenen om naar dit kleine opvallende winkeltje aan het plein van de Maagd van Holland te gaan, zoals de geweldige Italiaanse gastvrouw die alle gerechten zelf maakt (vraag eens wat er buiten de kaart geserveerd wordt), maar het gaat ons in deze herfst-top 10 maar om één ding: de Italiaanse chocomelk van het merk Ereclea. Dik als stroop, en de cacao springt er bijna uit. Alle smaken zijn lekker, maar begin voor dit seizoen eens met puur/chilipeper.

Smaakatelier Zoet & Zout, Pannekoekstraat 93A. http://smaakatelierzoetenzout.nl 

Wijnbar Het Eigendom

Wijn is zo ongeveer uitgevonden voor de koude middagen en lange avonden. Bij Wijnbar Het Eigendom hebben ze dat begrepen. In een warme en donkere bar serveren ze bij hun herfstige spijzen (wat denk je van paddenstoelensoep of hazenpeper?) kloeke volle wijnen die het najaar ineens erg dragelijk maken. Als de brunello ofshiraz je nog niet opwarmen, dan kun je altijd nog op de port of cognac overstappen.

Picknick

Nee, picknicken in de herfst is niet slim, maar dit is een goed alternatief. Altijd gezellig vol en de kaart biedt veel aanleiding voor lang zitten in mistroostige weekends. Maar vraag vooral eens naar de wisselende soep en de quiche, gerechten die goed bij de vallende bladeren passen.

Restaurant De Jong

Chefkok Jim de Jong spendeert de dagen dat hij niet in de keuken staat grotendeels aan het verzamelen van ingrediënten in de bermen, bossen en velden in en om Rotterdam. Niet geheel verrassend zitten daar nu veel paddenstoelen tussen en ook pompoen en kastanjes komen vaak terug. Hier geldt: eten wat pot schaft (alleen groenten of groenten/vlees/vis).

Restaurant Spaghettata

De melancholische levensgrote beelden aan de muur nemen je mee naar lang vervlogen tijden en passen perfect bij het najaar. De gerechten (en dan vooral de pasta's) doen dat nog beter. De pappardelle sull'anatra (pasta met gekonfijte eend) en cannelloni alla Napoletana (pasta met Napolitaanse ragout) zijn mijn herfsttoppers. Weersta de zomerse aperol spritz en sgroppino en neem de lichtbittere negroni als aperitief.

Lof der Zoetheid

Herfst is ook en vooral zoet lekkers en warme dranken. Voor beide kun je perfect bij Lof der Zoetheid terecht. De afternoon tea leent zich hier in het bijzonder voor: scones met room, eigen theemelanges geserveerd uit een schitterende kan en vooral de oneindig lekkere patisserieën van Elena de Ruyter. Reserveren is een must want de zaak heeft maar 35 plekken.

Lof der Zoetheid, Noordplein 1. http://lofderzoetheid.com/

De Schone Lei

Natuurlijk is de herfst er vooral om door het bos te banjeren. En waar beter dan in Rotterdams bekendste bos: het Kralingse Bos. Uitkijkend over de Kralingse Plas, waar de wind witte kopjes op de golven zet, kies je in de Schone Lei voor een van de themagerechten: november is wildmaand.

Villa Augustus

Deze groentetuin annex restaurant ligt net buiten Rotterdam in het mooie Dordrecht, maar dat mag de pret niet drukken. Hoog op de kaart prijken de salade uit de tuin en de gegrilde groenten van het seizoen. De kaart verandert geregeld, maar nog meer verrassing bieden de gerechten die soms dagelijks wisselen en in kleine aantallen bereid worden. Na afloop even langs het marktje voorin de villa en wat herfstlekkers mee naar huis nemen.

RotterZwam

Een vreemde eend in de bijt: want bij RotterZwam kweken ze het hele jaar door paddenstoelen. Midden in de stad in de kelders van het oude Tropicana groeien oesterzwammen op een mengsel van lokale koffieprut en stro. Bezoek deze kelders en leer zelf zwammen kweken voor het ultieme herfstgevoel.

RotterZwam - Tropicana, Maasboulevard 100. http://rotterzwam.nl/

Rotterdamse Oogst

Een van de mooiste markten van Rotterdam is het Rotterdamse Oogst Festival eind september. Het kleine zusje van dit festival is de markt op het Noordplein op elke eerste zaterdag van de maand. Er zijn altijd meer dan dertig kramen en bijna alle aangeboden producten komen van heel dichtbij.

Rotterdamse Oogst Markt, Noordplein. http://www.rotterdamseoogst.nl/

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de herfstigste terrassen van Rotterdam

Wat een weertje voor eind oktober; perfect voor een herfstwandeling. Nog beter als de dag mag eindigen met een warme choco, uitsmijter of pannenkoek.

Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

De signature dishes van Cees Helder en François Geurds op een avond: tarbot versus piccalilly

Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.