Brasserie De Eenling: daarvoor ga je naar Schiedam

De Buik ging langs bij Brasserie de Eenling voor het menu van chef Marnix Benschop, die alweer vijf jaar zijn eigen brasserie bestiert in hartje Schiedam.

29 Mrt 2024 Paul van den Hooven

blogger Je vindt Paul iedere zaterdag als marktslager/worstmaker/BBQ-er op de markt op het Noordplein. Voor hij dat werd, ‘reisde’ hij een 30 jaar door de culturen in de oude wijken van de stad als jongerenwerker en opbouwwerker en zat aan menig tafel.

Brasserie De Eenling: daarvoor ga je naar Schiedam

Marnix Benschop is een gekend chef in Rotterdam, die alweer vijf jaar zijn eigen brasserie bestiert in hartje Schiedam, op de hoek van de Grote Markt. Hij heeft zijn eigen visie op de brasserie die verrassend is, maar altijd goed uitpakt. Maar je kunt ook voor de burger kiezen. De Buik ging langs voor het menu van de chef.

​Top 10 burger en menu van de chef in Schiedam

“Whoop whoop, Top 10 Best Burger Benelux 2023!”, kopte onlangs een facebookpost van De Eenling. Geloof ons, in 2024 is die burger echt niet slechter geworden. Goeie reden om de fiets of de metro te pakken en naar Schiedam te gaan.

Wij kozen voor de metro en het menu van de chef. Aanrader!

​De Eenling aan de Markt in Schiedam


Brasserie De Eenling is gevestigd in een mooi pand op de hoek van de Grote Markt en de Brede Marktsteeg in Schiedam. Buitenlicht valt door de grote ruiten naar binnen. Bij binnenkomst valt de blik op een leestafel. Twee flinke banken met tafeltjes en de nodige losse tafeltjes geven flink ruimte voor gasten in de zaak.

Achterin is de bar de blikvanger. Naast de bar leidt een, zeg maar, monumentale trap naar boven waar de keuken te vinden is. De inrichting van de brasserie is sfeervol. Niets overheerst, het is er lekker ruim en rustig. De muziek en het geroezemoes van de gasten mixen prettig.

​Marnix Benschop: je ként 'm gewoon


Eigenaar van De Eenling is Marnix Benschop. Je hebt ongetwijfeld al eens bij Marnix gegeten. In de afgelopen jaren trok hij een culinair spoor door Rotterdam. Om even een korte, willekeurige en volstrekt onvolledige greep te doen uit de restaurants waar hij ooit kookte: Dumbo, Ayla, Matroos en het Meisje, Nixy &Lexy Chinese Breakfast, The Suicide Club en zelfs sterren bij Ivy (nu FG Restaurant).

En dan laten we de vele pop-ups en projecten waar hij zijn kookkunsten prijs gaf verder maar buiten beschouwing. Sinds 2019 heeft hij dus zijn eigen restaurant: De Eenling.
Marnix werkt met lokale producten, maakt alles zelf en het stukje dier is niet de hoofdrolspeler op je bord. Dat zijn de groenten.

​Drankje vooraf en dan drie gangen

Een van ons kiest voor wijn, de ander voor bier. De wijn is een Sauvignon Blanc. Lekker bloemig fris. Het biertje is Gulpener Mestreechs Aajt: een speciaal van wild gegist bier uit een vat in de grond en bruin bier. Het is friszuur met een lichte smaak van appelstroop. We gaan voor het 3 gangen chefs menu.

​Rode kool à la plancha


À la plancha. Je denkt dan in eerste instantie aan Spanje en vis, dan wel schaaldieren. Marnix maakt ons voorgerecht op de hete plaat: rode kool à la plancha met een crème van schorseneren en een pittig kruim dat smaakt naar mierikswortel, rode blaadjes die lijken op het jonge blad van rode kool en een krul van geroosterde schorseneer.

Het gerecht is in balans en heeft verschillende structuren door de knapperigheid van de rode kool die soms puur, soms een duidelijke rooster smaak heeft, en de crème die romig is. De crème heeft een aardse smaak, bijna paddenstoelachtig.

​Vers gebakken brood


We drinken er een stevige rode wijn uit de Alentejo bij. Die heeft de smaak van rood fruit en boenwas/leer en iets van een appel. De wijn is laag in de tannines. 

Ook op tafel komt lekker zwaar brood met gezouten boter. Het brood bakt Marnix zelf. Het bleek uiteindelijk handiger uit te pakken voor hem dan naar de bakker te rijden, de auto voor een week vol te laden en het dan deels in te vriezen. Nu is er gewoon altijd vers gebakken brood.

​Géén friet, wel wildzwijn en poonfilet


Onze hoofdgerechten zijn wildzwijn en rode poon met inktvistentakels. Beide gerechten hebben dezelfde garnering: ui- en saffraancrème, met zachte witte uien, ducelle van paddenstoelen en wat paddenstoelen met een zoete bovenkant. De combi met het zwijn is zeer geslaagd. Het stukje poonfilet en de delicate inktvistentakels moeten moeite doen om qua smaak en textuur overeind te blijven.

Qua wijn gaan we door met de rode uit de Alentejo en een witte Pinot Grigio. De laatste is goed fris en ondersteunt de smaken op het bord.

Na het voor- en het hoofdgerecht hebben we een aangenaam tevreden gevoel. Nog wel lekker ruimte voor een nagerecht. We zijn blij dat Marnix zich niet conformeert aan de onhebbelijke gewoonte om schaaltjes met friet met de daar eeuwig bijbehorende mayo te serveren. Het zou afbreuk doen aan z’n gerechten.

​Suckers for cheese


We geven het ruiterlijk toe: wij zijn suckers for cheese. We kiezen als nagerecht dus voor het heerlijke en rijke kaasplateau met een zachte geit, milde blauwe kaas, oude kaas, Camembert en een roodkorst. Hierbij geroosterd brood en een uiencompote met duindoornsap.

Natuurlijk kan je zelf voor die burger naar De Eenling gaan. Of je laat je verrassen door het menu van de chef. Of je kiest gewoon zelf van de kaart. Je zult hoe dan ook niet teleurgesteld naar huis gaan.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de tien beste terrassen volgens Rotterdam, stem nu op jouw favoriet!

Welk terras verdient jouw stem in de zoektocht van Ondernemen010 en de Buik naar het mooiste terras van 2025?

Hangen, zingen, dansen en spellen spelen: het kan allemaal bij De Raaf

Het monumentale pand van Station Noord krijgt nieuw leven ingeblazen: De Raaf. De Buik spreekt eigenaren Melvin Oostrum en Mickey Fentross.

Vietnamese familiegerechten proeven bij Madame Saigon

De Buik ging langs bij Madame Saigon, de dromerig gedecoreerde Vietnamees, net om de hoek van de Witte de With-straat.