Cornelis verrast met culinaire kaart in een Rotterdams jasje

Wij waren behoorlijk nieuwsgierig naar Cornelis Bar & Kitchen. Op papier een veelbelovende zaak, maar ja, die locatie. Hoog tijd om eens langs te gaan.

2 Aug 2016 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Cornelis verrast met culinaire kaart in een Rotterdams jasje

Nog niet zo lang geleden opende Cornelis de deuren op de hoek van de Coolsingel en het Stadhuisplein. Een uitdagende locatie voor een restaurant op niveau. Want dat beoogt Cornelis te zijn. De Buik nam de proef op de som.

Het is een zaak vol bravoure: groot, verdeeld over twee verdiepingen, grote bar beneden, kitchen (restaurant) boven, veel hout, veel beton, ruig, industrieel en wat donker. Stoer. Niet al te veel finesse, Cornelis Bar & Kitchen is meer van de grote gebaren. Een duidelijke zaak, waarvan je er meer in Rotterdam ziet door je oogharen: een beetje Bokaal, een beetje 1NUL8, een beetje Kraftbar. Rotterdams zal ook wel veel genoemd worden. Het type Rotterdams zoals de haven Rotterdams is. Of Feyenoord, Herman den Blijker en de Coolsingel Rotterdams zijn. 


Dat is dan weer niet zo vreemd, want Cornelis zit op de hoek van de Coolsingel en het Stadhuisplein en de keuken is mede opgezet door IJsbrant Wilbrennick, de vaste maat van Herman den Blijker. Vanuit de Kitchen heb je door de grote openslaande puien op de eerste verdieping uitzicht op het Stadhuis. Je kunt burgemeester Aboutaleb zo zien zitten. Hij is al langs geweest bij Cornelis en heeft instemmend geknikt. De kleine paviljoentjes die ooit zijn uitzicht in de weg zaten, zijn weg en een leger, strakker Stadhuisplein kwam ervoor terug. Met de Decathlon net om de hoek en een geheel opgeknapt pand waarin ook Cornelis zit. 

Als je iets verder de toekomst in denkt (bijvoorbeeld de opknapbeurt van de Coolsingel), dan ligt Cornelis op de route van Rotterdam Centraal naar de Markthal. Een zeer culinaire route, net naast Joelia, maar dat vraagt nog even geduld en wat fantasie. Dat maakt de locatiekeuze op zijn zachtst gezegd gewaagd. Het Stadhuisplein is in Rotterdam niet het epicentrum van de goed eten en Cornelis wil goed eten serveren. 


Ondernemer Marcel Maan geeft met Cornelis een vervolg aan zijn indrukwekkende horecacarrière, die draait om de Meent en vooral het Stadhuisplein. Van kroegen (eetcafés als Fust en Plein en bars zoals Cinema) naar een restaurant met een keukenbrigade van naam en faam is een flinke stap. Chef-kok is Karim Aggoun, bekend van Wine & Dine, waar De Buik in het verleden al lovend over schreef. Hij wordt ondersteund door IJsbrant Wilbrennick, die bijna iedereen in Rotterdam wel kent als de maat van Herman den Blijker, maar vooral ook als de voorvechter van de Big Green Egg en goed vlees. De keuken heeft een open plan en geeft centraal plek aan die Big Green Egg. Veel gerechten komen ergens in het kookproces wel over of langs het grote groene ei. Cornelis serveert tapasachtig barfood en het serieuzere vlees- en viswerk. Er is slecht één vegetarische optie en dat is een voorgerecht, dus het restaurant is geen aanrader voor de vegetariërs onder ons. Dat is culinair gesproken dan ook meteen een van de weinige minpunten.


De stoere uitstraling van de zaak komt maar deels terug in de kaart. Vooral in de kleine (voor)gerechten kan de chef zijn handtekening kwijt. Aanrader is de kwartel met granaatappel en chorizo. Dit gerecht serveerde Karim ook al bij Wine & Dine, waar het ook al met lof werd ontvangen. De aardappelsalade die onder de gerookte zalm ligt, is eigenlijk een los gerechtje waard, zo smakelijk is die. De sliptong pluk je met je hand van de graat en kun je gerust daaa ook met de hand opeten. Het vlees blijft wel ruig en komt met de rooksmaak van de barbecue. Bijna volgens traditie geserveerd op een houten plank waar het vocht vanaf druipt. De bavette is een aanrader en ook de desserts zijn echte pleasers: de marshmallows met caramel, zeezout en gerookte pinda’s zijn verrassend, terwijl de cheesecake met lemon curd weer een echte klassieker is. 


Er is veel aandacht voor wijn (vooral met bekende namen erbij, van Angelina Jolie en Brad Pitt tot Frank Sinatra). De kennis van de wijnen is ruim voor handen, ook als het om lastigere keuzes gaat, zoals bij het dessert. De Bar beneden heeft het in zich om de volwassen broer te worden van de andere zaken van Marcel aan het Stadhuisplein. Hij is ruim met een mooi terras en er is keuze uit een gevarieerd wijnaanbod met bijvoorbeeld wijnen uit Duitsland en Oostenrijk, maar ook een Barolo van 425 euro of een Dom Perignon. 

De Kitchen boven is goed uit de startblokken gekomen. De grootste uitdaging wordt om het publiek te overtuigen dat de locatie en de ruige inrichting niet helemaal de graadmeter vormen voor wat er geserveerd wordt door chefs Karim en IJsbrant. Een typisch geval van hard aan de buitenkant, zacht van binnen. En dat is dan wel weer heel Rotterdams.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Cornelis komt naar Rotterdam

Bourgondisch eten en drinken zonder poespas? Dat is de belofte van Cornelis Bar & Kitchen. Op de hoek van de Coolsingel kun je binnenkort terecht voor gegrild vlees met een goed glas wijn.

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.