Een goede bodem leggen met FG Breakfast

Het tweesterrenrestaurant van François Geurds FG Restaurant introduceert het FG Breakfast.

11 Jul 2019 Claire Tuns

blogger Claire was hoofdredacteur bij de Buik van 2018 tot 2021.

  • 11 Jul 2019

Een goede bodem leggen met FG Breakfast

Wanneer je last hebt van keuzestress, is dit ontbijt wellicht niet helemaal voor jou weggelegd. De goedgevulde karren rijden namelijk op en aan, maar voor iedereen die de belangrijkste maaltijd van de dag naar een hoger niveau wil tillen is er goed nieuws: tweesterrenrestaurant FG introduceert FG Breakfast

Volgens chef en eigenaar François Geurds – die overigens het ontbijt zelf draait - was er vraag naar. “Het is misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag. Ontbijten op hoog niveau én combineren met een zakelijke afspraak. Erna is het niet meer nodig om te lunchen en kun je dus de hele dag productief door tot het diner. Maar het is niet alleen voor de zakelijke gast, iedereen is welkom.”  

Gevulde ontbijtkarren 


Er wordt geen vast menu geserveerd tijdens het ontbijt, want dit wordt bepaald door de seizoenen. De eerste kar die voorbijkomt is rijkelijk gevuld met sappen. Van lychee tot biet, licht mousserend (zonder alcohol) of op basis van de chardonnaydruif (ook zonder alcohol), alles komt voorbij. Wanneer je er een champagneontbijt van wil maken ben je uiteraard vrij om er een glas bij te bestellen tegen een meerprijs – wat overigens ook geldt voor de kaviaar en truffel -, maar wellicht is de rest van je dag dan toch niet heel productief.  


Naast sappen is er ook nog de keuze uit thee of koffie, en hierbinnen is ook weer een heleboel keus. Een theekar met meer smaken dan het schap van de Albert Heijn komt voorbij, maar ook een heleboel verse ingrediënten om te plukken. Leuk detail: je krijgt een zandloper bij je theepotje, waardoor je precies weet wanneer hij getrokken is.  

Boterzachte zalm en tijgersoezen 


Terwijl een groot assortiment brood voorbijkomt op de volgende kar, worden op tafel kaas, ham, zalm en tomaatjes neergezet. De ham en kaas laten we even voor wat ze zijn, maar van de boterzachte zalm worden we echt heel gelukkig.  

Nog iets waar we heel gelukkig van worden: de patisseriekarren. Ja inderdaad, karren, waarop echt de mooiste plaatjes voorbijkomen. De zelfgemaakte patisserie blijkt niet alleen een lust voor het oog en vooral de romige tijgersoes is de calorieën meer dan waard.  

Eggsperiment 


Bij het ontbijt zit ook een ei inbegrepen. Er wordt uitgelegd dat je zelf kan kiezen hoe je je ei graag wil of de chef kunt laten experimenteren. Met een chef als Geurds in de keuken hoeven we dat laatste ons uiteraard geen twee keer te laten zeggen (en er zijn al redelijk wat keuzes gemaakt deze ochtend). Eigenlijk is het tot dusver al een flinke bodem waar we de rest van de dag op kunnen teren dus er is enige twijfel over het ei, maar dat verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer de creatie op tafel wordt gezet. De knapperige toast, de romige Hollandaisesaus, het precies goed gepocheerd ei en het zoute spek, dit hadden we voor geen goud willen missen.  


Het FG Breakfast is te bestellen van dinsdag tot en met vrijdag vanaf 07:30 voor een all-in prijs van €35,-. De keuze is bewust gemaakt voor alleen doordeweeks, want in het weekend draaien ze lunch. Op deze doordeweekse dagen is iedereen tot 10:00 welkom om binnen te stappen. Een uiterste vertrektijd is er niet, net zoals geen maximaal aantal rondes.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.

‘Als één tafel een kan hard lemonade bestelt, wil het hele terras een kan’

In dit verhaal bespreken we Hard lemonade, een ‘jenever mixed drink' bedacht door Nolet Family Distillery in Schiedam, bij de Pui, Bokaal en Biergarten.