Met het geavanceerde systeem van Coravin kun je wijnen proeven zonder de kurk te verwijderen. Steeds meer restaurants gebruiken het systeem om gasten bijzondere wijnen te laten proeven. De beste restaurants heeft Coravin meegenomen in de Coravin World Wine Tour. De Buik mocht een aantal hele bijzondere wijnen per glas proeven bij Sinck, een van de vijf locaties in Nederland die opgenomen is in de Tour.
Bijzondere wijnen bij een bijzonder wijnadres

Sinck is niet zomaar een wijnbar maar met eigenaar Sabas Joosten, de voormalig sommelier van De Librije***, eigenlijk een eet- en wijnproef adres ineen waar je ook nog eens veel leert over wijn. De wijnkaart van Sinck reflecteert Sabas zijn voorkeur.
Hier vind je natuurlijk de klassieke wijngebieden, maar tegelijk ook een aantal mooie wijnen uit de nieuwe wereld waaronder een leuke selectie uit Australië. Dat laatste zie je niet zoveel in onze stad.
De champagnekurk knalt

Houd je bij ‘stille’ wijnen gewoon de kruk in de fles en maak de naald van Coravin in de natuurkurk een hele kleine opening die zich vanzelf sluit. Bij gebruik van mousserende wijnen laat de sommelier gewoon de kurk knallen en wordt er op de fles een speciale stopper geplaatst. Waardoor je tot vier weken, zonder kwaliteitsverlies, kunt genieten van de bubbel.
Sabas startte onze zonnige testavond op het terras met een mooi glas blanc-de-blancs Champagne van Pierre Peters samen met wat charcuterie en brioche met gerookte makreel en mierikswortel. Hele fijne combinatie.
Geen kurk uit de fles

Het echte ‘Coravin’ werk begon eigenlijk pas binnen bij Sinck. Het aanbod van de wijnen per glas is an sich al groot. Meer dan twintig is hier normaal, nog even los van wat er toevallig open staat. Maar door Coravin is het aanbod van topwijnen per glas uitgebreid en daar kwamen we natuurlijk voor.
Coravin is een gepatenteerd systeem waar een dunne holle naald door de kurk wordt gestoken. Daarmee wordt de wijn uitgeschonken en tegelijk argon gas in de fles geïnjecteerd waardoor oxidatie wordt voorkomen.
Met dit systeem hou je weken, maanden en zelfs jaren de wijn goed. Zodat je soms wanneer je zin hebt een glas kunt nemen zonder de hele fles te moeten legen of de ontwikkeling van de wijn kunt volgen door regelmatig even te proeven.
Buitencategorie in het glas

Nu is het al niet slecht drinken bij Sinck als je alleen de keuze hebt uit de wijnen per glas. van tophuis Cerreto uit Piemonte, een mooie chenin uit Zuid-Afrika of een sangiovese uit Toscane het kan minder. Maar met de Coravin wijnkaart wordt een geheel nieuwe wereld van wijnen per glas aangeboord.
Eentje die je misschien per fles niet kunt permitteren maar nu wel per glas kunt drinken. Nog steeds natuurlijk aan de prijs. Maar dan heb je ook een bijzondere wijnervaring. Sinck biedt een wisselend assortiment van circa 20 wijnen van de buitencategorie. Bijvoorbeeld misschien wel het mooiste condrieu; de Coteau de Vernon van Christine Vernay of een zelfs een mooi gerijpte rode Saint-Joseph uit 2001.
Wijn-spijs feest

Sabas weet als geen ander de verhalen over de wijnen te vertellen en waarom juist die wijn past bij het gerecht. We kozen onder andere voor de gelakte kalfszwezerik met asperge en curry en de lamsnek met tuinboon, artisjok en yoghurt.
Bij de zwezerik werden de chambolle - musigny 2015 wen de chassagne montrachet van Sylvian Morey 202 head to head getest. Wij konden (gelukkig) niet kiezen. Tel daarbij op de condrieu bij de kabeljauw en ons wijn-spijs feest was meer dan geslaagd.
Omdat het lastig afscheid nemen was van zo’n fijne wijnlocatie sloten we de avond af met een simpel glas rood. In dit geval licht gekoeld en afkomstig van de hellingen bij de Etna. Geen straf.
Meer Coravin

Nu is Sinck natuurlijk niet de enige die aan mooie wijnen met Coravin per glas doet. Gelukkig volgen steeds meer restaurants. Zo hebben de meeste toprestaurants, denk aan Flore, Spectrum of Showw etc, ook een Coravin wijnkaart.
De Paskamer heeft altijd 2 of 3 wisselende exclusieve wijnen per glas, net zoals Zoldering, Oocker of Vindict. Altijd leuk om te bezoeken en je te laten verrassen van de ‘vangst’ van de dag.