Sinds drie jaar kun je op de Pretoriusstraat terecht voor de lekkerste gefermenteerde en ingemaakte waren. Simone van Thull is in haar Thull’s bijna dagelijks bezig met haar vrolijk borrelende vaten en verkoopt tegelijkertijd graag de mooiste spullen, van eigen makelij of net iets verder. 
 
            
            Experimenteel koken
Na een heel leven in de horeca, eerst in Utrecht en toen Amsterdam, besloot Simone dat het tijd was voor een eigen winkeltje. Ze werkte in haar restauranttijd samen met een aantal bekenden in Amsterdam, zoals Niels Wouters van Hotel de Goudfazant. Simone merkte dat met een groeiende collectie kookboeken, haar enthousiasme om zelf te fermenteren meegroeide. Fermentatie is een proces waarbij producten door middel van goedaardige bacteriën door ‘rijpen’ en daarbij een diepe smaakontwikkeling doormaken.  Dit liep al snel uit de hand en dus besloot ze dat de tijd rijp was om een eigen winkel te openen, zodat al dat lekkers thuis op de plank bij de klanten belandt.
‘Zelfvoorzienend in smaakmakers’
Uit een grote liefde voor lekker eten kwam de aandrang om zelf een nieuwe wereld van smaken te produceren. Dat kan met fermentatie, omdat het proces smaken blootlegt die anders niet te bereiken zijn. Zout zorgt ervoor dat er geen schadelijke bacteriën kunnen optreden, maar de producten een goedaardige ‘vertering’ doormaken, door micro-organismen. Deze goede bacteriën, schimmels en gisten leggen bij producten hun dieper liggende smaken bloot. Daarna  gaan de producten de koeling in, zodat het proces stabiliseert. “Het is eigenlijk een geavanceerde vorm van koken.” Door de diversiteit is er altijd wel iets voor bij het eten, dus Simone kookt vrijwel iedere dag met iets uit haar assortiment. “Eigenlijk ben ik zelfvoorzienend qua smaakmakers.”
Lekker én gezond, niet andersom
Steeds meer wordt bekend dat we goed voor onze darmen moeten zorgen. De levende probiotica in gefermenteerde producten hebben daar een positieve invloed op. Hoewel Simone zeker geen health freak is en vindt dat alles dat ze maakt vooral lekker moet zijn, wordt ze wel blij van het idee dat haar producten mensen kunnen helpen gezonder te leven. “Ik las laatst de cijfers over gebruik van maagzuurremmers en laxeermiddelen, het wordt hoog tijd om daar iets aan te doen.” Hoe beter dan met de lekkerste, zelfgemaakte smaakmakers. 
Een eigen arsenaal aan smaak voor thuis

Als je bij Thull’s langsgaat, is er genoeg mee te nemen voor verschillende gelegenheden. Om te beginnen proef je iets van alle verschillende soorten. Start in ieder geval met een potje ingemaakte groenten, zoals de prachtige paarsige bloemkool pickle. Omdat er gebruik wordt gemaakt van zachte ciderazijn wordt er maar heel weinig suiker toegevoegd voor een mooi resultaat. Simone verkoopt ook hartige pickles, zoals zoute augurken. Eigenlijk zou je dat ‘nieuw Amsterdams tafelzuur’ kunnen noemen. Ook de zuurkool van spitskool, uit een grote keramische vaas, is zeer de moeite waard. Voor op een fantastisch belegd broodje heeft Thull’s ook een aantal condimenten. De huisgemaakte mosterd is een favoriet en voor liefhebbers van echt pittig kan er ook een zeer aromatische Harissa of een zoete chili jam gekozen worden. 
Kombucha en waterkefir

Naast al deze etenswaren maakt Simone ook heerlijke dranken. Er is keuze tussen waterkefir en kombucha. Vergeet de zoete kombucha die tegenwoordig hier en daar opduikt, bij Thull’s smaakt deze gefermenteerde thee zoals die moet smaken: naar thee. Mooie groene thee met Jasmijn welteverstaan. De kefir met onder andere citroen en vijg is een heerlijk verfrissend drankje dat stiekem heel licht alcoholisch is. 
Naast al deze zelfgemaakte heerlijkheden kun je ook terecht voor bijzondere azijnen om thuis zelf bijvoorbeeld groenten mee in te maken (zoals vijgen of Gruner Veltliner), bijbehorende kookboeken, ingeblikte vis, Japanse fermenten en exotische specerijen.