Ron Blaauw behoort toch inmiddels echt wel tot Amsterdam’s culinair erfgoed. Geboren in Hoorn en een carrière in groot-Amsterdam. Eerst als sous-chef bij de toenmalige topzaak De Kersentuin, daarna kookte hij zijn restaurant Ron Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel naar twee Michelinsterren. Gaf die met vervolgens met veel tam-tam weer aan Michelin terug om in 2013 de meer relaxte zaak Ron’s Gastrobar aan de Sophialaan te starten. Dat was de start van het ‘Blaauwe’ imperium.
Blaauwe imperium

Het stopte niet bij de Gastrobar aan de Sophialaan. Ron zette zijn liefde voor de Indonesische en Aziatische keuken om in een Gastobar Oriental (Kerkstraat) en een serie Ron Gastrobar Indonesia, waar de eerste vestiging in 2016 aan de Amstel in Ouderkerk het licht zag. Inmiddels zijn er ook Indonesische Gastrobar’s in Haarlem, Den Haag en Laren en is het einde van het Indonesische succes nog niet in zicht.
Daarnaast participeert hij in Mooie Boules (5 vestigingen) en adviseert verschillende restaurants in Nederland. Recent werd ‘Aan de C’ omgetoverd in een tweede Ron Gastrobar. Een geweldige locatie in de duinen van Bloemendaal met gratis parkeren voor de deur. Waarmee Ron verder bouwt aan zijn ‘Blaauwe’ imperium.
Commercieel genie
Niet alleen in de keuken staat Ron zijn mannetje, maar ook zakelijk is hij een koploper. Hij voorzag de krapte op de arbeidsmarkt al lang geleden. En startte met campagnes als baantje & scootertje nu omgezet in een elektrische swapfiets. Ook helpt hij zij-instromers en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt met zijn eigen Ron Blaauw College waarbij ze bovendien garantie op een baan krijgen.
Maar zijn grootste succes was toch rondom Covid-19 waar Blaauw net zoals alle andere restaurants snel moest schakelen van restaurant naar maaltijdboxen. Dat liep zo uit de hand dat er al snel een aparte productiehal moest worden gehuurd om aan de vraag te voldoen. Nog steeds produceert hij het hele jaar door succesvol zijn ‘thuisboxen’, waarbij de Indonesische Rijsttafel de onbetwiste hardloper is.
10 jaar Gastrobar jubileumboek

1 november was het 10 jaar geleden dat Ron zijn Gastrobar van Ouderkerk naar de Sophialaan verhuisde en dus is het tijd voor een feestje en een boek. In de keuken van het hoofdkantoor van FEBO, een van de persoonlijke favorieten van Ron, werd het eerste dikke boek met 70 verhalen met anekdotes van bekende Nederlanders en chefs en 30 recepten door Julius Jaspers aan Ron uitgereikt.
Het geheel werd omlijst door ‘Ron Blaauw’ uitvoeringen van bekende FEBO snacks, zoals een kaassoufflé met truffel, een redefine meat burger en wat de Buik betreft de winnaar van de middag de kalfskroket met niertjes en zwezerik. Die zien we hekel graag heel snel achter een luikje terug.
''10 jaar Ron Gastrobar'' ligt nu in de boekwinkel ISBN 978-94-6481-330-2