Gert Blom zet Het Amsterdamse Proeflokaal terug op de kaart

Toen Gert Blom Het Amsterdamse Proeflokaal binnenstapte was hij meteen enthousiast over alle mogelijkheden. Nu gaat hij deze enorme zaak opnieuw op de kaart zetten.

13 Okt 2019 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Gert Blom zet Het Amsterdamse Proeflokaal terug op de kaart

Toen Gert Blom, na dertig jaar in de horeca te hebben gewerkt, zijn sterrenzaak Amarone in Rotterdam verkocht, was zijn plan om meer tijd met zijn gezin door te brengen. Uiteindelijk werd Gert benaderd door de eigenaren van het pand van Het Amsterdamse Proeflokaal, of hij hen uit het faillissement kon helpen. Maar hoe stap je van een sterrenzaak naar een enorm pand als Het Amsterdamse Proeflokaal, in een andere stad en met een ander publiek? Wij spreken met Gert over die keuze, hoe het nu gaat en zijn verdere plannen met Het Amsterdamse Proeflokaal.

“Ik stapte heel voorzichtig in de auto. Ik reed er met gespannen voet heen, maar ik kwam aan in Amsterdam en zag alleen maar mogelijkheden”, begint Gert Blom. “Ik werd meteen verliefd op dit plekje. Ondernemen is leuk, en hoewel ik eigenlijk gestopt was om meer tijd aan mijn gezin te besteden, jeukten mijn handen om weer iets te gaan doen. Dit is een flinke uitdaging, maar thuiszitten, dat is toch niets voor mij”, lacht hij. Zo komt het dat Gert zijn schouders onder dit project zet. 

Uitdagingen


Op het moment dat Gert besloot aan de slag te gaan bij Het Amsterdamse Proeflokaal, ging het niet zo goed met de zaak. De ondernemers die het pand bezaten zochten een nieuwe eigenaar omdat de vorige failliet was gegaan. “In eerste instantie realiseerde ik mij niet dat er zo veel achterstallig onderhoud was. Bovendien kunnen wij in Het Amsterdamse Proeflokaal wel duizend gasten kwijt en het is natuurlijk een uitdaging je zaak dagelijks vol te krijgen”, legt Gert uit.

Internationale brasserie


Toch pakte hij de uitdaging met beide handen aan. Dat zorgde natuurlijk voor de nodige verwachtingen van buitenaf. Wat is er veranderd? “We hebben wel zes verschillende keukens en dat heeft natuurlijk een reden: we heten immers Het Amsterdamse Proeflokaal, dus je moet hier wel van alles kunnen proeven”, vindt Gert. Daarnaast vindt hij dat de kwaliteit erg hoog in het vaandel moet staan, van iedere keuken. "Als wij een risotto op de kaart zetten, dat moet het ook wel echt een goede, Italiaanse risotto zijn, toch? En natuurlijk met truffel.

Verschil met Amarone


Vooral in grootte merkt Gert een verschil met wat hij gewend was in Rotterdam. “Ik wil niet zeggen dat ik het onderschat heb, maar dat is misschien wel waar”, lacht hij. Gelukkig ziet hij hier inmiddels wel veel lol en kansen in. “Het leukste is om alles mogelijk te maken voor de gast. We hebben hier de ruimte, dus kunnen vergaderingen regelen, bedrijfsuitjes, walking dinners, van alles wat.” Daarnaast is Amarone natuurlijk van een ander kaliber, maar de kwaliteit die je van Amarone kent, die zit er nog steeds in. Gert: “Voor mij is het natuurlijk wel een uitdaging dat we hier met een andere prijs werken, maar de kwaliteit van producten blijft natuurlijk voorop staan. alles komt van een goede bakker, visboer, slager of groenteboer. En natuurlijk allemaal vers.”

Een heerlijke stad


En ja… de stad is natuurlijk ook een verschil. Maar Gert vindt zichzelf geen Amsterdammer of Rotterdammer, en dat maakte deze stap ook niet ingewikkelder. “Ik woon in Nederland, en precies tussen Rotterdam en Amsterdam in”, grapt hij. “Amsterdam is een heerlijke stad, met veel expats, toeristen, studenten. Voor Het Amsterdamse Proeflokaal is dat een mooie toevoeging. Daarbij komt nog het uitzicht op het Olympisch Stadion, de bereikbaarheid en het hebben van een eigen parkeergarage (40 – 50 plekken) onder het pand, dat maakt het een mooie hotspot voor Amsterdammers, toeristen en niet te vergeten de omliggende bedrijven.”

Toekomstplannen


De basis van Het Amsterdamse Proeflokaal staat, maar Gert vindt het des te leuker om met nieuwe ideeën bezig te zijn. Zo maakt hij regelmatig een nieuwe kaart, waar allemaal Amsterdamse en Nederlandse producten op staan. “Dat wordt de identiteit van Het Amsterdamse Proeflokaal. En natuurlijk lekker proeven van kleine hapjes met borrelplanken. Daarnaast wordt Het Amsterdamse Proeflokaal dé thuisbasis voor SVH opleidingscentrum en het ROC van Amsterdam. Vanaf volgend jaar worden wijnopleidingen van het SVH hier gegeven in samenwerking met Robert Kranenborg. “Daar ben ik erg trots op! Dit is één van de manieren om Het Amsterdamse Proeflokaal op de kaart te zetten.

Wij verwachten dat het wel goed komt met deze enthousiaste Gert en kunnen niet wachten om de heerlijke Amsterdamse hapjes te gaan proeven. Want dat proeven, daar draait het natuurlijk allemaal om, daar zijn Amsterdammers noch Rotterdammers vies van...

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Welkom in het circus van De Vrouw met de Baard

De Vrouw met de Baard is een circus. Een warm bad van gezelligheid en eigenzinnigheid. Als je deze gerechten geproefd hebt, dan moet je er voor terugkomen!

Layers Bakery & Deli

Layers in De Pijp: croissants in alle soorten, van klassiek tot amandel en hartig. Van topchef Alexandre Scour. Open dagelijks 9-22 uur.

Bonboon, verfijnde vegan fine dining met een ‘thee’ accent

Bij Bonboon in Amsterdam draait alles om creatief plantaardig koken: vegan fine dining met unieke smaakcombinaties en verfijnde pairings.