Van de financiële wereld naar fotogenieke baksels: We spraken Samita van PetitBySam

Van alleen al de foto's van PetitBySam kregen wij ontzettende honger. Ga dus zeker even langs de Vijzelstraat voor een goede bak koffie en creatieve baksels

18 Sep 2019 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Van de financiële wereld naar fotogenieke baksels: We spraken Samita van PetitBySam

Wij werden verliefd op haar Instagram-foto’s en werden met de dag nieuwsgieriger (en hongeriger) naar wie er toch achter die camera zat. En natuurlijk ook naar de baksels van Petit By Sam. Inmiddels is de liefelijke, creatieve patisserie aan in de Vijzelstraat drie maandjes open en spreken wij met eigenaresse Samita Raheja over deze zaak. 


“Ik weet nog dat ik, toen ik op de middelbare school zat, bakken gebruikte om tot rust te komen. Tijdens mijn eindexamens had ik veel stress en ging ik thuis direct experimenteren met nieuwe recepten. Mijn klasgenoten verklaarden me voor gek: ‘Waar haal je die tijd vandaan om te bakken, moet je niet eens gaan leren?’, hoorde ik dan. Maar het hielp mij enorm en leverde ook nog eens een flink aantal recepten op”, begint Samita Raheja lachend haar verhaal. 

Dough it Yourself


Sam komt uit de financiële wereld en werkte hier lange tijd in. Uiteindelijk merkte dat ze de creativiteit miste die ze wel kwijt kon als ze cakes, taarten en ander lekkers maakte. “Steeds vaker ging ik na mijn werk bakken. Ik begon mijn eigen recepten te bedenken, om iets creatiefs te doen en startte in 2014 mijn eigen bak blog”, vertelt ze. Nadat ze hier een tijdje mee aan de gang was geweest wist ze dat ze hier veel meer energie van kreeg en besloot het roer om te gooien. 

En niet zomaar: Sam verhuisde naar New York om meer te leren over ondernemen. Ze startte met een business-opleiding en werkte daarnaast bij Do (afkomstig van Dough), een start-up patisserie in New York. “Alles was enorm, alles was nieuw, maar het gaf me zo veel kracht. Do was super inspirerend (kijk maar naar hun Insta) en gaf me uiteindelijk het zetje dat ik nodig had om voor mijzelf te beginnen.”

Naar Amsterdam


Met de plannen om een eigen zaakje te beginnen in New York gebeurde er iets onverwachts: “In New York kwam ik mijn (nu) verloofde tegen. Hij is een Nederlander en ik besloot hierheen te verhuizen. Met de plannen op zak en weer een helemaal nieuwe omgeving was dat echt gek. Maar die plannen om iets te beginnen heb ik hier doorgezet, en nu zijn we dus al drie maanden open. Dit gaat super goed, we hebben een erg leuk team en hebben het druk op het moment.” PetitBySam is op dit moment het herfstmenu aan het finetunen en sinds vorige week is hun webshop gelanceerd.

Gezonde cake?


“Steeds meer mensen hebben intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen, of kiezen ervoor hiervan minder te willen eten. Cake en chocolade is natuurlijk niet per definitie gezond, maar wij willen wel proberen na te denken over gezondheid. Zo hebben we veel vegan opties. Wat we heel belangrijk vinden, is dat de smaak goed blijft. We willen geen vegan versie maken van een bepaalde cake door het te vervangen door een vegan smaakmaker, we gaan denken over een alternatief, een op zichzelf-staand product. Zoals witte bloem vervangen door gezonde amandelpoeder en daar iets mee bakken”, legt Sam uit. Inmiddels is 80% van de menukaart glutenvrij en lactosevrij, maar doordat Sam naar eigen zeggen nadenkt over hoe je die ingrediënten vervangt, zal je het verschil niet snel proeven. 

Favorieten


Van origine is PetitBySam een winkeltje, maar inmiddels mogen zij aan de achterkant van de zaak ook een aantal tafeltjes hebben. Je kunt hier dus goed terecht om een koffie en iets lekkers met vrienden te genieten. Dat maakt een zoete en gezellige sfeer in de zaak. “In die drie maanden zijn er veel mensen langsgekomen, en krijgen we leuke reacties, verzoekjes en goede feedback. Een grote favoriet is bijvoorbeeld onze chocolate chip cookie-cake, dat dus een cake is die is geïnspireerd op de Amerikaanse cookies. Daarnaast is Nuts for Chocolate een erg gewilde, een beetje een decadente chocolade-noten cake, glutenvrij en veganistisch, verrijkt met hazelnoot en amandelen. 

Vallen en opstaan


Sam heeft zichzelf alles aangeleerd, van bakken tot het fotograferen. Lachend: “Tja, dat was echt vallen en opstaan, veel mislukte baksels en foto’s inbegrepen. Bij PetitBySam is nu een chef aan de slag die veel sneller de gerechten kan maken en in grotere getallen. Ze vertelde dat ze nooit dit soort dingen had gemaakt in haar jaren als banketbakster. Ik blijf wel meedenken over de nieuwe recepten, maar zij doet de leiding in de keuken nu. Wel blijf ik mij focussen op het maken van alle foto’s. Lessen die ik voor foodfotografie heb genomen de laatste tijd, is misschien wel mijn best bestede geld ooit”, lacht Sam. Naast een chef heeft Sam ook een barista aangenomen die zelfs Nederlands Latte-art kampioen is. “Ik vind professionaliteit heel belangrijk in de zaak.”

Wij hebben al weer honger na de volgende scroll over haar insta-pagina en kunnen niet wachten nog eens langs te gaan bij PetitBySam en al hun lekkers.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.