De weg naar de heropening van De Tropen

De Tropen is helemaal klaar voor de heropening van de horeca met een gloednieuw terras.

25 Mei 2020 Zara Ruisch

blogger Zara komt uit het Zeeuwse Middelburg maar is sinds kort inwoonster van Rotterdam. Ze heeft een grote liefde voor eten maar koken kan ze niet, dus gaat ze het liefst elke dag uiteten. Voor haar opleiding redactioneel medewerker loopt zij nu 9 maanden stage bij de Buik.

De weg naar de heropening van De Tropen

Restaurant De Tropen, gevestigd in het monumentale Koninklijk Instituut voor de Tropen is hard getroffen door de coronamaatregelen. Het is geen makkelijke tijd, maar het team is positief gestemd en richt zich op de toekomst. Het ziet er naar uit we op 1 juni weer op het heerlijke terras van De Tropen welkom zijn en het team vertelt ons daarom vol enthousiasme over de plannen na 1 juni en hoe zij de anderhalve meter economie gaan handhaven.

Bij De Tropen zijn we de multiculturele gerechten, een lekker zonnig terras en af en toe een leuk evenement voor op de agenda gewend. Gelukkig hebben we dit niet allemaal hoeven te missen afgelopen weken en is het team van De Tropen druk bezig geweest met take-away maaltijden die erg goed lopen. Ondanks het succes van de afhaalmaaltijden, kan het team niet wachten om weer open te mogen voor hun gasten. Wij spraken met Ineke Noordhoek, commercieel directeur van De Tropen, over de vreemde tijd waar we in zitten en hoe de toekomst er voor De Tropen uitziet.

​Een rollercoaster


Er is veel gebeurd afgelopen tijd, de regels werden aangepast en een onzekere tijd voor de horecaondernemers brak aan. “Het was een enorme rollercoaster en we maken ons ook zorgen natuurlijk, hoe lang gaat het nog duren?” Ook tijdens de coronacrisis is het team van De Tropen constant op zoek geweest naar nieuwe ideeën om te blijven vernieuwen. Met de extra vrijdagen die het hele team opeens had hebben ze de plannen die er al een tijdje lagen nu echt aangepakt, er was nu geen excuus meer om dit uit te stellen. “We zijn voortdurend op zoek naar iets leuks, naar perspectief. Waar liggen de kansen? En we proberen natuurlijk dingen te doen waar we steeds niet aan toe kwamen en dat is goed gelukt, we hebben bijvoorbeeld de vloer van De Tropen geschuurd en in de olie gezet”, vertelt Ineke over de tijdsbesteding in de coronatijd.

​Take-away

Naast dat de zaak een goede opfrisbuurt heeft gekregen, heeft de chef vijf dagen in de week hard gewerkt om afhaalmaaltijden te verzorgen. “Onze chef maakt een dagelijks wisselende maaltijd met een internationaal en overwegend tropisch tintje en soms ook Nederlandse of Indonesische gerechten. Op het menu heeft bijvoorbeeld een vegetarische pizza, gebraden piepkuiken met roseval aardappel en huisgemaakte appelmoes en rendang met rijst en pittige boontjes gestaan. Het eten kan maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 en 17.00 uur opgehaald worden.

​De horeca na 1 juni


Natuurlijk zijn Ineke en de rest van het team nu vooral druk bezig met de aanpak na 1 juni. Om de nieuwe regels te kunnen handhaven, zullen er heel wat aanpassingen in de zaak moeten komen die allemaal geregeld moeten worden. “We zijn met z'n allen in Zoom, Skype en Teams leuke plannen aan het bedenken over de inrichting van het Tropen-terras met de anderhalve meter afstand tussen de tafeltjes. En we hebben iets nieuws: in de grote binnentuin komen ook tafels en stoelen te staan, zodat we het terras kunnen uitbreiden. Alles op anderhalve meter natuurlijk. Daar kan dus iedereen weer terecht, Amsterdammers, hotelgasten ook gasten vanuit het Tropenmuseum natuurlijk. Er worden routes gemaakt met stickers en maatregelen getroffen met onder andere plexiglas schermen zodat er bijvoorbeeld niet te veel mensen tegelijkertijd bij de toiletten aanwezig zijn. Het is een hele puzzel maar we komen elke dag een stap verder”, aldus Ineke. 

​Een goed seizoen draaien

Na de onzekere tijd staat het team te springen om weer een gezellig seizoen te draaien, ook al zitten daar heel wat regels aan vast. “We hebben veel zin om in onze nieuwe binnentuin te gaan werken. We hebben we het er al eerder over gehad natuurlijk, om ook daar een terras te maken, maar er was steeds een reden om het niet te doen en nu dus wel. Ik vind dat echt te gek en verwacht dat daar allemaal leuke mensen op afkomen, die genieten van de zon, elkaar en al dat groen om hen heen”, vertelt Ineke enthousiast over het aankomende seizoen. "Ondanks de tegenslagen weten ze toch het beste uit deze vreemde tijd te halen. We proberen onze zaak te vernieuwen, juist nu. “Met het zomerseizoen in aantocht zijn wij met z'n allen super positief want we mógen weer, dus schouders eronder en aan de slag!”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Niet alleen het uizicht is geweldig bij REM

REM-eiland in de Houthavens: rooftop bar, adembenemend uitzicht en creatieve gerechten in een unieke, historische setting in Amsterdam.

De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.

7 x lekker nazomeren in Nice

Ontdek de beste eet- en drinkadressen in Nice: van Provençaalse bistro’s tot wijnbars met zeezicht en luxe stranddiners aan de Côte d’Azur.