In het historische cultuurhuis Felix Meritis, waar concerten, tentoonstellingen en nog veel meer evenementen gegeven worden, opent begin 2020 high-end restaurant Felix. Wij waren natuurlijk erg benieuwd naar de plannen voor dit restaurant op deze bijzondere locatie. Wij spraken af met de chef van Restaurant Felix, Floris van Straalen. Hij vertelde ons alles over de plannen van Restaurant Felix.
De eigenaar van het pand Felix Meritis is een organisatie met meerdere culturele panden, denk bijvoorbeeld aan De Nieuwe Liefde en De Rode Hoed. Ze hebben op deze locaties ook wel een keuken, maar daar wordt meestal alleen tijdens de evenementen gebruik van gemaakt. In het Felix Meritis komt nu het eerste high-end restaurant wat los komt te staan van alle tentoonstellingen en evenementen van het gebouw.
Floris van Straalen

De man achter de gerechten is Floris van Straalen. Hij vertelt ons met passie over zijn vak en de plannen die hij heeft met het nieuw te openen Restaurant Felix. Floris heeft de opleiding Horeca Ondernemen Management gevolgd op De Rooie Pannen. In het laatste jaar van zijn opleiding mocht hij naar Oud-Sluis om stage te lopen bij het restaurant van Sergio Herman, waar hij na zijn stage bleef hangen om vervolgens te gaan werken in het andere restaurant van Sergio: Pure C. Hij besloot dat het tijd was voor iets compleet anders en kwam in Amsterdam terecht. Hier werkte hij drie jaar lang in de keuken van Vinkeles, waarna hij als sous-chef begon bij Envy en doorgroeide tot chef. Heel wat ervaring dus om nu met een goede start te beginnen als chef bij Restaurant Felix waar hij ontzettend veel zin in heeft.
Knipoog naar de Nederlandse bodem
Restaurant Felix wordt een fine dining restaurant in combinatie met de New Dutch Cuisine. Floris: “In elk gerecht zit een knipoog naar de Nederlandse bodem, dat kan in het garnituur of in het hoofdingrediënt zijn.” Bij Nederlandse ingrediënten kun je denken aan vis uit de Noordzee of een stuk koeienvlees afkomstig van een Hollandse boer. In samenwerking met zijn sous-chef en de rest van het team creëert Floris het menu. “Met de gerechten zijn we nog een beetje aan het stoeien, dus het menu is nog niet helemaal af”, aldus Floris. Restaurant Felix zal zeven dagen in de week geopend zijn voor lunch en diner. Bij de lunch heeft de gast de keuze uit een drie- of vijfgangenmenu. Tijdens het diner wordt er iets meer uitgepakt en heb je de keuze uit een vier-, vijf- of zevengangendiner. Restaurant Felix houdt de gasten graag nieuwsgierig en kiest er daarom voor om geen uitgebreide beschrijving te geven van de gerechten op de menukaart. “Wij willen de gasten kennis laten maken met onze manier van koken en hun verrassen”, vertelt Floris. In het Felix Meritis gebouw worden er voorstellingen en concerten gegeven. Het idee is om de gast dezelfde ervaring als bij een voorstelling te geven tijdens een diner in het restaurant. Je weet niet wat je te wachten staat en je zult verrast worden, net als bij een voorstelling.
Unieke ruimtes
Volgens de chef is Restaurant Felix een onderscheidend concept en is het restaurant qua uitstraling heel uniek. Elke ruimte in het pand is anders en heeft dus zo zijn eigen identiteit. Dit willen ze ook doorzetten in het restaurant. Er wordt veel gewerkt met kleuren en het is niet zomaar een restaurant dat je op iedere hoek van de straat tegenkomt. Restaurant Felix is verdeeld in twee delen: voor en achter. Wanneer je plaats neemt in het voorste gedeelte van het restaurant heb je een totaal andere beleving dan in het achterste deel van het restaurant. Zo is het achterste gedeelte bijvoorbeeld helemaal overkoepeld met glas. Het zijn twee unieke ruimtes waar de prijswinnende architecten i29 verantwoordelijk voor zijn geweest. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de private dining ruimte te reserveren om met een groep van maximaal tien mensen te dineren.
Het team

Saskia Smeenk zal in het restaurant werkzaam zijn als sommelier en zal je dus alles kunnen vertellen over de wijnen die mooi passen bij de gerechten uit de keuken van Restaurant Felix. Sander van Loenen Martinet zal de rol van maître vervullen. Daarnaast zullen Floris en de andere werknemers uit de keuken ook vaak genoeg in het restaurant rondlopen om eventuele uitleg te geven over de gerechten of een gezellig praatje te maken.
Kunst en creativiteit
“We zijn veel bezig met duurzaamheid, creativiteit en vernieuwen”, aldus Floris. Restaurant Felix zal echt een eerbetoon naar het gebouw zijn dat in 1786 ontstaan is. Volgens Floris is elke echte Amsterdammer wel bekend met het pand en zullen ook de internationale gasten het kennen van ADE of een voorstelling. “Iedereen heeft wel een soort connectie met het gebouw.” Wanneer er een bepaalde tentoonstelling is in het gebouw waar Floris geïnspireerd door raakt, zou hij de samenwerking aan willen gaan met de kunstenaar hiervan. Er komen dan gerechten gebaseerd op de tentoonstelling en zo is alles toch een beetje met elkaar verbonden, maar mensen moeten wel weten dat het Restaurant Felix verder wel een losstaand concept is van het hele gebouw, iets eigens. Je hoeft bijvoorbeeld niet eerst een voorstelling te hebben gezien om te eten bij Restaurant Felix.
Werken naar de opening
Er werd geschat dat er ongeveer een jaar nodig zou zijn om heel het pand klaar te maken voor de grote opening. Inmiddels zijn we drie jaar verder en lopen de bouwvakkers nog steeds elke dag rond in het restaurant. Het is een oud gebouw en daardoor was er veel werk te verrichten, maar het einde is dan nu eindelijk in zicht. Restaurant Felix verwacht begin 2020 zijn deuren te openen. Wanneer het zover is, zullen we dit uiteraard vermelden op de Buik.