Flavio Ghignoni Carestia, chef en mede-eigenaar van Restaurant Domenica op de Noordermarkt, zit niet bij de pakken neer tijdens de lockdown. Hij houdt zichzelf en zijn personeel bezig met onder meer chef aan huis zijn en deegwaren – zoals pasta, brood en pizza – maken met zijn goede vriend en chef Stefano Orofino. Ook is hij bezig met nieuwe ideeën voor het restaurant.
De keuken van Domenica, thuis

Flavio heeft net als andere horecaondernemers tijd over door de lockdown. In deze periode is Flavio niet stil blijven zitten. De eigenaar heeft personeel in de keuken staan dat minder te doen heeft door de uitbraak van het virus. Hiervoor heeft hij bedacht dat het personeel in andere keukens kan werken dan alleen bij Domenica. De koks koken nu bij de gasten thuis. ‘’Mensen missen toch het restaurant gevoel. Op deze manier steunen de gasten ons in deze tijden en maken wij gerechten voor de mensen aan huis. Het loopt het goed, toen we hier net mee begonnen, waren het vooral de vaste gasten die hiernaar vroegen. Nu praten mensen er met elkaar over en gaat het hard’’, aldus de chef.
Flavio was hier al mee begonnen voordat de avondklok werd ingevoerd. Toen konden gasten van verschillende huishoudens nog samenkomen om te eten en was het net een klein restaurant aan huis. De situatie ligt nu anders door de avondklok. Hij vertelt: ‘’Met de avondklok moesten we wat aanpassen. We beginnen eerder en proberen ook andere dingen op te pakken zoals business lunches. Voor mij is het in principe geen probleem, ik heb een werkgeversverklaring, alleen moet (een deel van de) gasten voor negen uur weer thuis zijn.’’ Hierdoor worden diners eerder op de avond gehouden en gaan minder lang door dan voor de avondklok. Flavio geeft zelf aan dat de restaurantervaring nog steeds goed haalbaar is.
Bakken als nieuwe specialiteit
Goede vriend en chef van het restaurant Stefano Orofino heeft zich tijdens de lockdown verdiept in het bereiden van deegwaren. Op het Instagram account van Domenica zijn de deegwaren van Stefano te bewonderen. Flavio vertelt over de chef: ‘’Hij is fantastisch met brood: zuurdesem, croissantjes en zelfs pizza. Deeg is een product wat met liefde moet worden bereid, het heeft tijd en aandacht nodig. De lockdown heeft ons de tijd gegeven om hier meer mee aan de slag te gaan. Op zaterdag hebben we hierdoor nu een grote bakkerijdag bij ons restaurant’’, aldus de eigenaar. De deegwaren zijn dusdanig goed in de smaak gevallen in de Jordaan dat Flavio vanaf de heropening elke zondag speciale pizza’s op het menu gaat zetten.
Gourmet pizza’s worden op zondag standaard bij Domenica. Gourmet pizza’s zijn ‘moderne’ pizza’s met veel aandacht voor de kwaliteit van de ingrediënten die worden gebruikt en zijn vaak een plaatje om te zien. ‘’Op het menu komen dan pizza’s met onder andere eekhoorntjesbrood of speciale kazen. We maken hiernaast een pizza margherita. Met deze pizza toon je als chef toch aan hoe goed je daadwerkelijk bent.’’, vertelt de eigenaar. Een pizza margherita is qua ingrediënten vrij eenvoudig, daarom kan je volgens Flavio goed bewijzen hoe goed je de basis beheerst.
Bij Domenica zijn verschillende deegwaren af te halen zoals: croissants, pasta, pizza of diverse broden. Op Instagram laat Domenica weten welke producten voor takeaway beschikbaar zijn.