Begin november schreven wij er al over, maar nu komt het dan ook echt dichtbij: de opening van restaurant Domenica. De zaak is een droom die werkelijkheid wordt voor chef Flavio Ghignoni Carestia en zijn compagnon, de toekomstige sommelier en gastheer van Domenica, Kelly Schuurman. De twee hebben elkaar ontmoet bij Toscanini, maar verhuizen nu samen naar de Noordermarkt, op de plek waar vroeger restaurant Bordewijk zat. Midden in de verbouwingsdrukte maakte het duo tijd om ons bij te praten.
Altijd zondag
De opening van Domenica staat gepland voor eind december. Voor de feestelijkheden van start kunnen gaan, is er nog wel flink wat werk aan de winkel. “Het wordt even flink doorwerken”, vertelt Flavio ons terwijl we in het midden van de kale ruimte staan die straks het restaurant wordt. Dat heeft nu nog wat verbeelding nodig om te kunnen zien. “Nogal veel verbeelding”, lacht hij. Het mag de pret niet drukken. Wat wij ons dan moeten verbeelden? Niet iets te moderns in ieder geval, maar de nadruk op gezellig. Flavio noemt het een ‘city bistro’: een plek in de buurt waar mensen samen kunnen komen. Het moet uitnodigend zijn met warme kleuren en een bar met een marmeren blad. Laatsgenoemde speelt sowieso een centrale rol. Een praatje maken met je buurman of -vrouw is hier lekker laagdrempelig, zo versoepeld contact onder de gasten. De keuken wordt open, waardoor het personeel zoveel mogelijk contact kan hebben met de gasten. Een echte ontmoetingsplek. De sfeer die ze willen creëren kun je samenvatten als ‘het is altijd zondag op de Noordermarkt’.

Dat zie je ook terug in de naam: Domenica, wat zondag in het Italiaans betekent. Anders dan de naam wellicht doet vermoeden, wordt het geen Italiaans restaurant. De gerechten zijn geïnspireerd door culturen uit heel Europa. “Eten vertelt een verhaal. Ik wil al die verhalen aan gasten laten zien”, legt Flavio uit. Qua drank is het een iets ander verhaal, aangezien de nadruk vooral zal liggen op Italiaanse wijnen, maar ook hier wordt de rest van Europa erbij betrokken door samen te werken met veelal jonge wijnboeren uit onder andere Spanje, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk.
Drukke planning
Flavio vertelt dat ze tijdens Kerst hun eerste evenement willen houden. Een kerstdiner, waarvan ze het menu alvast aan het plannen zijn. En er staat meer op de planning, november en december staan ook wel bekend als de truffelmaanden en met het oog op de switch tussen het witte- en het zwarte truffelseizoen hebben ze al wat bedacht. Op 30 december zal je hier kunnen aanschuiven voor een menu waarbij alle gerechten in het teken staan van truffel.
Flavio wijst ons op het plein voor de deur, waar je in de zomer heerlijk van het terras gaat kunnen genieten. Het is nog ver in de toekomst, maar wij zien ons zelf al met een goed (Italiaans) wijntje op het terras zitten. Genoeg om naar uit te kijken dus. Wij hebben inmiddels al een klein voorproefje van de concept menu’s voor de komende evenementen gezien en we mogen jullie hiervan een ding verklappen: dat wordt niet alleen je vingers aflikken, maar je bord en bestek erbij. Eind van december kan niet snel genoeg komen.