Ontmoetingsplek zonder grenzen in west: Karavaan

De Drie Wijzen uit Oost Horeca Group (3WO) startten, samen met Daan Bonsen en Arne: De Karavaan. Een ontmoetingsplek, cafe, restaurant, koffiebar en lunchroom in een!

31 Jan 2020 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Ontmoetingsplek zonder grenzen in west: Karavaan

Al heel lang was de vraag wat er toch in het enorme pand aan het Kwakersplein zou komen. Bijna twee jaar stond deze leeg, maar tot grote vreugde van de buurtbewoners, kwam daar afgelopen weekend verandering in. De Drie Wijzen uit Oost Horeca Group (3WO) startte hier, samen met Daan Bonsen (Panache) en Arne (van de Ebeling) Karavaan. Er werd al proefgedraaid met een stampvolle zaak tot gevolg, wat alleen maar meer nieuwsgierigheid opwekte. Wie is Karavaan, en wat doen ze nu precies? 

Het pand waar de Karavaan in gevestigd is, is geen eenvoudige plek om mee te werken. Door de enorme grootte is het pand alleen geschikt voor horeca en lijkt het lastig hier een gezellige, knusse tent van te maken. Karavaan heeft dat echter goed opgelost. Zij zijn een café, koffietent, lunchplek, kroeg, bar, groot terras en eetcafé op één plek. Bij binnenkomst valt je oog meteen op de prachtige koffiebar die in de zaak staat. Start hier je dag voor een meeneem-koffie of goed croissantje of gebakje. Of schuif aan in een van de zithoeken voor een iets uitgebreider ontbijt of lunch. 

'Onze gerechten zijn geïnspireerd op de oude karavaanroute' Daan Bonsen

Zonder grenzen


Een karavaan is een groep handelsreizigers die, vaak op kamelen of paarden, langs het middellands zee gebied reizen. De kaart is dan ook geïnspireerd op alles wat zich in deze omgeving bevindt. “Het gebied is enorm veelzijdig. Rots landschap, kust, woestijn en bos kom je allemaal tegen. Dat hebben we gebruikt ter inspiratie van onze kaart, die ook heel veelzijdig moest zijn. we inspireren de gerechten dan ook op allerlei verschillende keukens in dat gebied: van Midden-Oosters tot Grieks en Italiaans”, vertelt Daan. Gerechten met humus zullen bijvoorbeeld terug te vinden zijn, maar ook ‘herkenbare’ gerechten zoals goede burgers en salades vindt je terug op de kaart. “Bovendien hebben we een breed assortiment van verschillende borrelhappen en plateaus om lekker van te proeven.”

Geen restaurant


Karavaan moet een zaak zijn voor de buurt. Voordat ze open gingen, lieten ze de buurt dan ook uitgebreid kennis met hen maken. Bijvoorbeeld door het organiseren van een informatieavond en zelfs een kerstmarkt. De zaak heeft een sfeer van een hippe woonkamer, met laid-back zithoekjes of juist actieve werkplekken. Wie binnenloopt om lekker te gaan werken met een koffie en croissantje, kan zich er op betrappen bij het diner nog binnen te zijn. De liefhebber kan zelfs daarna nog blijven plakken voor een lekker drankje tot diep in de nacht. “We willen niet per se een restaurant worden genoemd, omdat we eigenlijk meer een plek zijn. een plek voor de buurt waar men om 08:00 uur al binnen kan lopen met de kinderwagen of laptop en waar ’s avonds tot later geborreld kan worden”, vertelt Daan. Daarnaast is de prijs voor Amsterdamse begrippen ook toegankelijk. 

Speciaalbieren


Karavaan is ontworpen door Studio-Modjiefsky, en ook hier komen de reizen van de Karavaan terug. Met verschillende zithoekjes in andere stijlen en vooral een heel relaxte sfeer. Ook het kleurgebruik sluit erg mooi op elkaar aan. De bar met vele taps trekt ook snel de aandacht. “We gaan werken met veel speciaalbieren”, vertelt Daan. “Op de tap hebben we er al vijftien verschillende en daarnaast werken we met bieren op de fles.” Naast de vele bieren kun je bij Karavaan ook terecht voor een lekker wijntje of cocktail. Tijd om snel eens langs te gaan dus!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Dreamteam geeft met Blik de modern visie op finedining

Bij Blik aan de Reguliersdwarsstraat ontdek je de nieuwe stijl van fine dining van Tijn Verstappen en Jacob Jan Boerma.