Pop-up By Gary wordt permanent restaurant Gary Loen

Liefhebbers van het pop-up restaurant By Gary hebben geluk. By Gary is veranderd in een permanent restaurant genaamd Gary Loen bij de de Houthavens.

5 Jun 2019 Anna Smitsman

blogger Anna studeert journalistiek in Tilburg. Ze is geboren in Rotterdam en kon door de stage terugkeren naar haar moederschip. Ze houdt erg van lekker eten.

Pop-up By Gary wordt permanent restaurant Gary Loen

Pop-up By Gary schoot op meerdere plekken als paddenstoelen uit de Amsterdamse grond. Toen de oprichters, Gary Loen en zijn man Henk Loen, werden gevraagd om van By Gary een permanent restaurant te maken, bij de Houthavens, pakte het tweetal dit met beide handen aan. Inmiddels is de zaak twee weken open.

Begonnen met een pop-up 


Nadat Gary The Masterchef Holland en The Taste van Duitsland won, begonnen de twee mannen met hun pop-up By Gary om de horeca in het echt uit te proberen. Ze hadden geen ervaring en wilden zo min mogelijk risico nemen. "De ervaring kun je alleen opdoen door er zelf een te beginnen en de pop-up was de juiste vorm om dat te doen", legt Gary uit. Gary staat in de keuken en Henk doet de bediening.  

Geen horeca-ervaring 

Henk is docent klassiek-ballet op het Lucia Marthas Institute For Performing Arts te Amsterdam. Gary is van oorsprong een bloemist. Als amateur kon Gary altijd goed koken. Na de twee prijzen gewonnen te hebben, begon het bij hem toch te kriebelen. "We zijn allebei vijftigplus en hoe leuk is het om alsnog je droom waar te kunnen maken", aldus Gary. Hun droom is dan ook om mensen te verwennen en te koken in Amsterdam.  

Meerdere pop-ups 

Ze begonnen met een pop-up in de Falckstraat. Vervolgens gingen ze naar de Entrepotdok bij Artis en de Zamenhofstraat in Amsterdam-Noord. Op een dag kwam de eigenaar van hun huidige locatie bij de Houthavens een hapje eten bij de pop-up. "Wij waren de jongens die hij wilden hebben voor die locatie." 

Televisie  


Links Henk, rechts Gary

Gary heeft twee flinke titels op zijn naam staan. Zo was hij in 2015 de absolute winnaar van Masterchef Holland en won hij in 2018 The Taste in Duitsland. Ook nu kun je het tweetal samen bewonderen in een televisieprogramma. Ze doen namelijk mee met Hermans Pop-up Restaurant waar koppels strijden om straks te mogen werken in Hermans pop-up in Rotterdam. Gary is erg enthousiast over hun deelname. "Dit is op onze lijf geschreven", zegt hij. Ook zit er een doel achter hun deelname. Op deze manier wil Henk namelijk meer ervaring opdoen als maitre Henk en Gary hebben namelijk beide geen horeca-achtergrond. 

Een wereldkeuken 

Bij Restaurant Gary Loen kun je genieten van de mediterrane en Aziatische keuken. Verschillende wereldkeuken worden hier met elkaar gecombineerd. "Ik kan alle combinaties maken en daarom is het ook zo leuk." Gary laat zich inspireren door zijn achtergrond. "Ik ben geboren in Jakarta en als baby naar Nederland gekomen. Ik ben zowel opgegroeid met de Indonesische keuken als de Hollandse keuken."  

Lunchen, dineren en borrelen 


Je kunt By Gary terecht voor de lunch, het diner en de borrel. De lunch bestaat uit verschillende broodjes. De dinerkaart is verdeeld in vis-, vlees- en groentegerechten. Zo kun je genieten van octopus met sambal tomaat en bosui, Ouef Cocotte met rendang en ricotta of bloemkool tempura met bumbu atjar en Amsterdams zuur. 

Een bijzondere plek 


Het pand is vierkant met heel veel ramen. "We zitten bijna in een glazen kubus." Gary omschrijft de plek en het uitzicht als iets kosmopolitisch. "In de avond kijk je echt uit naar de lichtjes in Amsterdam. Het lijkt eigenlijk alsof je niet in Amsterdam zit maar in New York. Dat maakt het een hele unieke plek."

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
char.d stopt nieuw vuur in het oude Klein Breda

De Buik ging proefeten bij char.d, net geopend aan het begin van de Utrechtsestraat vlakbij het Rembrandtplein.

Toet

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Restaurant Toet.

Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.