RIJKS gaat verbouwen en dus verhuist het hele restaurant (tijdelijk) naar de Zuidas.

Wegens de verbouwing van RIJKS zijn ze tijdelijk verhuisd naar het Circl gebouw op de Zuidas. De Buik ging langs om een kijkje te nemen bij de pop-up.

9 Sep 2023 Gijs ten Buuren

blogger Strateeg bij een Amsterdams communicatiebureau en door zijn liefde voor lekker eten vaak in de Amsterdamse horeca te vinden.

Restaurant toevoegen aan favorieten

RIJKS

Museumstraat 2, Amsterdam Maaltijd: LunchDiner Stadsdeel: Amsterdam centrum Keuken: Internationaal Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

RIJKS gaat verbouwen en dus verhuist het hele restaurant (tijdelijk) naar de Zuidas.

Na tien jaar is het restaurant van het Rijksmuseum toe aan een grootscheepse renovatie. Geen reden om stil te zitten. Ter overbrugging heeft het team van RIJKS* het hele zwikje ingepakt en verplaatst naar het Circl gebouw op het Gustav Mahlerplein voor tijdelijke Pop-up. De Buik nam alvast een kijkje en sprak met Executive Chef Joris Bijdendijk over zijn plannen.

​Bye Bye, rode biet


Na Bridges, RIJKS*, Wils* en Wils Bakery wordt dit eigenlijk de eerste keer dat Bijdendijk zichzelf volledig moet heruitvinden. En hij bekent dat dat stiekem best wat spanning met zich brengt. De verwachtingen liggen immers torenhoog en de gewoontes zitten na 10 jaar verfijnen behoorlijk diep.

Desalniettemin achtte Bijdendijk de verandering nodig. Behalve de functionele noodzaak, werd het tijd dat ook het concept eens tegen het licht werd gehouden. Amsterdam is niet langer dezelfde stad als in 2014. Het is culinair uitgegroeid tot een wereldstad en Bijdendijk wil daarin vooroplopen blijven lopen. Dat betekent dat de kaart op de schop gaat en dat er (waarschijnlijk tijdelijk) afscheid genomen gaat worden van bekende gerechten als de millefeuille van rode biet met tomasu Beure Blanc.


Weemoed en vooruitkijken


De pop-up op de Zuidas biedt het team, onder leiding van chef-koks Friso van Amerongen en Yascha Oosterberg, de kans om volop te experimenteren richting de heropening. Tegelijkertijd kunnen de klassiekers nog een laatste keer op het podium worden gehesen. Zo proefden we tijdens ons bezoekje naast de bereiding van de rode biet ook de Sint Jacobmossel met codium zeewier, radijs en een vermoet vinaigrette. Een afscheidstournee maakt klassiekers toch altijd net iets lekkerder.

Naast deze ‘oudjes’ aten we een eerste versie van de geitenbok, Nederlandse rijst en makreel vinaigrette. Een gerechtje waar dus nog aan gesleuteld wordt. De komende weken zullen er regelmatig nieuwe bereidingen worden getest dus laat je verrassen.

​Power Lunch, borrels op donderdag en vrijdag en een snackmuur


De lunch speelt een belangrijke rol in het pop-up concept. Er is zelfs een ‘power lunch’ te bestellen, oftewel een drie gangen menu binnen een uur. Wel zo handig als er ’s middags nog even gewerkt moet worden. Ook een tip voor iedereen die dicht bij de Noord-Zuidlijn woont, want je bent immers binnen 10 min het Gustav Mahlerplein. 

En met het oog op de borrels van donderdag en vrijdag is er zelf een heuse snackmuur. Wat is immers een passender symbool voor ‘keuken van de lage landen’ dan een automatiek (zou leuk zijn als deze meeverhuist na de verbouwing).

Die is uiteraard wel gevuld op de RIJKS manier met garnalenkroketjes met limoen mayo, kippenvleugels met shiitake en aardpeer met Hollandse garnaal. Vooral die laatste maakt de vrijmibo toch net iets specialer. Eind oktober keert RIJKS terug naar de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Echt iets om naar uit te kijken, maar tot die tijd is een metrotochtje richting Zuid natuurlijk zo gemaakt!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Kleuren van de herfst bij restaurant Omber

De Buik ging weer eens op bezoek bij restaurant Omber, in het Tivoli Doelen Hotel. Op papier het oudste hotel van de stad en een plek met bijzondere historie.

Een nieuwe wind bij Copain

De Buik ging langs bij Copain om een hernieuwd kennismaking te doen wegens de nieuwe chef Ivan Arauz Beusink.

De Heineken Hoek Bistro voor het perfecte pre-theater diner

De Heineken Hoek Bistro op het Leidseplein is de perfecte plek voor een pre-theater diner met een sfeervol en chique interieur en een betaalbaar menu.