Na tien jaar is het restaurant van het Rijksmuseum toe aan een grootscheepse renovatie. Geen reden om stil te zitten. Ter overbrugging heeft het team van RIJKS* het hele zwikje ingepakt en verplaatst naar het Circl gebouw op het Gustav Mahlerplein voor tijdelijke Pop-up. De Buik nam alvast een kijkje en sprak met Executive Chef Joris Bijdendijk over zijn plannen.
Bye Bye, rode biet

Na Bridges, RIJKS*, Wils* en Wils Bakery wordt dit eigenlijk de eerste keer dat Bijdendijk zichzelf volledig moet heruitvinden. En hij bekent dat dat stiekem best wat spanning met zich brengt. De verwachtingen liggen immers torenhoog en de gewoontes zitten na 10 jaar verfijnen behoorlijk diep.
Desalniettemin achtte Bijdendijk de verandering nodig. Behalve de functionele noodzaak, werd het tijd dat ook het concept eens tegen het licht werd gehouden. Amsterdam is niet langer dezelfde stad als in 2014. Het is culinair uitgegroeid tot een wereldstad en Bijdendijk wil daarin vooroplopen blijven lopen. Dat betekent dat de kaart op de schop gaat en dat er (waarschijnlijk tijdelijk) afscheid genomen gaat worden van bekende gerechten als de millefeuille van rode biet met tomasu Beure Blanc.
Weemoed en vooruitkijken
De pop-up op de Zuidas biedt het team, onder leiding van chef-koks Friso van Amerongen en Yascha Oosterberg, de kans om volop te experimenteren richting de heropening. Tegelijkertijd kunnen de klassiekers nog een laatste keer op het podium worden gehesen. Zo proefden we tijdens ons bezoekje naast de bereiding van de rode biet ook de Sint Jacobmossel met codium zeewier, radijs en een vermoet vinaigrette. Een afscheidstournee maakt klassiekers toch altijd net iets lekkerder.
Naast deze ‘oudjes’ aten we een eerste versie van de geitenbok, Nederlandse rijst en makreel vinaigrette. Een gerechtje waar dus nog aan gesleuteld wordt. De komende weken zullen er regelmatig nieuwe bereidingen worden getest dus laat je verrassen.
Power Lunch, borrels op donderdag en vrijdag en een snackmuur

De lunch speelt een belangrijke rol in het pop-up concept. Er is zelfs een ‘power lunch’ te bestellen, oftewel een drie gangen menu binnen een uur. Wel zo handig als er ’s middags nog even gewerkt moet worden. Ook een tip voor iedereen die dicht bij de Noord-Zuidlijn woont, want je bent immers binnen 10 min het Gustav Mahlerplein.
En met het oog op de borrels van donderdag en vrijdag is er zelf een heuse snackmuur. Wat is immers een passender symbool voor ‘keuken van de lage landen’ dan een automatiek (zou leuk zijn als deze meeverhuist na de verbouwing).
Die is uiteraard wel gevuld op de RIJKS manier met garnalenkroketjes met limoen mayo, kippenvleugels met shiitake en aardpeer met Hollandse garnaal. Vooral die laatste maakt de vrijmibo toch net iets specialer. Eind oktober keert RIJKS terug naar de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Echt iets om naar uit te kijken, maar tot die tijd is een metrotochtje richting Zuid natuurlijk zo gemaakt!