Bennie's: de revival van carpaccio, karbonade en solero

Vrienden Isidoor van Esch en chef Rick Swinkels vestigen zich met Bennies definitief in de Schinkelbuurt. De Buik ging langs en nam de proef op de som.

30 Apr 2024 Gijs ten Buuren

blogger Strateeg bij een Amsterdams communicatiebureau en door zijn liefde voor lekker eten vaak in de Amsterdamse horeca te vinden.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Bennie's Restaurant

Helicopterstraat 28, Amsterdam Maaltijd: DinerLunch Stadsdeel: Amsterdam Zuid Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Bennie's: de revival van carpaccio, karbonade en solero

“Het bruist op de Schinkel”, dat was het oordeel van De Buik na het laatste bezoekje aan Bennies. Destijds nog een pop-up. Inmiddels hebben de mannen het pand flink onder handen genomen voor een permanente intrek. Alle reden voor een revisit dus.

​Stukje fietsen, maar tafels voor vrije inloop


Na twee succesvolle proefperiodes kon een vervolg niet uitblijven. Vrienden Isidoor van Esch en chef Rick Swinkels (ex Le Coeur en Jacobsz), achten de tijd dan ook rijp voor de volgende stap en blijven daarbij trouw aan de Schinkelbuurt. Een gebied dat vooralsnog niet uitblinkt in horeca en voor veel mensen wellicht zelfs wat uit de richting voelt. Maar dat heeft wel als belangrijke voordeel dat er standaard tafels beschikbaar gehouden voor spontane inloop. Halleluja!

​Een fijne vibe


Bij binnenkomst is wel duidelijk dat het pand een facelift heeft gekregen. Nonchalant gestyled, iets te harde muziek, veel jonge mensen. Er hangt een fijne vibe. Het restaurant is nog enigszins in opstart merken we, maar het team heeft er duidelijk zin in. We beginnen met een aantal snacks en bordjes die al dan niet te delen zijn. 

Brood van Wolf met luchtig geklopte citroenboter, ceviche van zeebaars met granaatappel en gevulde eitjes met Jalapeño. En carpaccio. Vers en iets dikker gesneden. Een gang die in Amsterdam wellicht wat uit de tijd is geraakt, maar bij Bennies juist daarom een plekje op kaart lijkt te hebben gekregen.

​Kip, patat en appelmoes


Voor de liefhebbers is er naast het bovenstaande een variant op patat met appelmoes en zelfgemaakte frikadelletjes speciaal. Al met al een hele rits gerechten die tijdens de jeugd van de mannen ongetwijfeld een grote rol hebben gespeeld. Zo is er uiteraard een prominente rol weggelegd voor gefrituurde kip, inmiddels bijna een signature van de chef. Zeker proberen. Wij proberen daarnaast de kokkels in bier beurre blanc. Hoog op smaak en ideaal om het restje baguette mee op te maken.

​Perfecte varkenskarbonade


Als hoofd proeven we ‘Côte du Porc’, oftewel ribstuk van de BBQ van Iberisch Varken. Zie je tegenwoordig niet heel vaak op het menu staan. Zonde, want een karbonade op deze wijze is een ongelofelijk lekker stukje vlees. Mals en supersmaakvol met een mooie vetrandjes. De diep ingekookte kippenjus die er wordt bij geserveerd maakt van elk stukje een snoepje. Op aanraden delen we als dessert een gebrande cheesecake met ingelegde zure kers.

Prima toet, maar wat ons betreft haalt deze het niet bij het ‘Solero ijsje’ dat we proefden bij ons vorige bezoek. Gelukkig heeft die ook een plek gevonden in het permanente restaurant.

​Nog steeds luchtig


De sfeer is nog steeds luchtig bij Bennies, maar de volumeknop is spreekwoordelijk opengetrokken. Een fijne plek. Voor lunch is er keuze uit diverse croissants. ’s Avonds krijgen gerechten als carpaccio, karbonade en solero, die in de loop der jaren zijn afgegleden tot niveau-wegrestaurant, met liefde en lol een fris podium

En er zijn uiteraard ook voldoende vegetarische opties. Stap de komende weken dus eens op de fiets richting de Schinkelbuurt. Er is vast nog wel een plekje vrij. Of begin bij enorme drukte met een biertje in de zon. Ook als je niet opgegroeid bent in de jaren ’90.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De smaken van Georgië, nu in de Jordaan

De Buik at bij Amra, het nieuwe charmante restaurantje in de Jordaan, waar je Georgische dumplings eet volgens traditie, wijnen ontdekt en gastvrijheid voelt.

Toet

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Restaurant Toet.

Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.