Bij Barbounia eet je van de keukens rondom de Middellandse Zee

Afgelopen maand opende Barbounia: de vernieuwde brasserie naast Het Conservatorium Hotel. Hier laat chef Schilo van Coevorden zijn liefde voor de Mediterrane keuken zien.

29 Feb 2024 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Bij Barbounia eet je van de keukens rondom de Middellandse Zee

Afgelopen maand opende Barbounia: de vernieuwde brasserie op de begane grond naast de lobby van Het Conservatorium Hotel. Hier laat chefkok Schilo van Coevorden zijn liefde voor de Mediterrane keuken zien.

​'Lobby' gevoel


Interieur-technisch is er niet zoveel aangepast voor Barbounia. De zitjes zijn misschien wat gevarieerder, met ‘normale’ tafels, home tafels en lage, haast fauteuil, stoelen. Zo is er voor ieder wat wils, waarbij wij opteren voor de hoge tafels aan de zijkant van het raam. 

Aan de wanden heeft de stylist wat schilderijen toegevoegd. Maar de ‘buzzy' sfeer van de open lobby voedde natuurlijk altijd al het ‘brasserie’ gevoel en dat is nu niet anders. Het grote verschil met de oude brasserie zit ‘m in de keuken.

​Een rondje Middellandse Zee


De menukaart is heel uitgebreid met gerechten uit Spanje, Italië, Griekenland en het Midden-Oosten. Dus een culinair rondje Middellandse zee is zo gemaakt en dat hebben we maar gedaan. 

Na eigenlijk een beetje te lang gewacht te hebben, oké het was druk, kwam het eerste gerecht op tafel. Een mezze-bordje met stukjes pita was eigenlijk al een soort mini tour Méditerranée met verschillende dips van tzatziki, baba ganoush, taramosalata en fava (bonenmousse).

Niks mis om mee te beginnen, maar niet een gerecht waarvoor je per se naar Barbounia moet gaan. Bij de Griekse salade die daarna volgde was de ster van de show de zeer oude gerijpte feta. Daarna een klein intermezzo van pasta. Een zeer smakelijk bordje penne met een vodka- en tomatensaus, zeg maar een Italiaans eetbare Bloody Mary, en de standaard ravioli die met salie, spinazie en ricotta. Die laatste miste een beetje oemph. Lastig ook naast de ‘vodkabom’ van de penne.

​Barbounia


Als een van de hoofdgerechten werd de Barbounia geserveerd. Twee keer een rode mul op zijn Grieks, klassiek gefrituurd, en geserveerd met een halve citroen. Die hier natuurlijk keurig in een gaasje komt en een schaaltje gefrituurde dunne ‘friet’ van courgette. Echt een gerecht dat je direct plaatst aan een mooie strandzaak op een van de Griekse eilanden. Heel fijn. 

Het Italiaans ‘bezoekje’ was een stijlvolle risotto Milanese (met saffraan), dit keer niet klassiek met ossobucco, maar met in rode wijn gestoofde runderwang afgetopt met een gouden blaadje. De wang had een fantastisch diepe smaak en de risotto was al dente, zoals we hem graag zien. Maar dat gouden blaadje? Laten we ‘reis’ technisch maar samenvatten als een bezoekje aan ‘sjiek’ Milaan.

​Campari Orange


De afsluiter bracht een van de beste gerechten van de avond op tafel. Een sinaasappelijsje. Maar niet zomaar één: een ijsje van eigenlijk de interpretatie van School op een Campari Orange. Mooi gedraaid ijs van bloedsinaasappel met een dotje suikerspin met een zeer fijne rasp van de bloedsinaasappel, daaronder een stukje gekonfijte bloedsinaasappel en een saus met het bittere van campari. Geweldig nagerecht. 

Samenvattend is Barbounia de zaak waar je op één kaart heel veel klassiekers uit het Middellandse Zee gebied vindt. Prijstechnisch misschien een beetje hoog, maar vergeet niet dat je hier in een ‘vijfsterren’ hotel zit. De sfeer (en service) is er altijd heerlijk en de gerechten van Schilo kloppen. Een prima plek voor een (zaken)lunch of een hapje na een bezoekje aan het Concertgebouw of een van de Musea.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
char.d stopt nieuw vuur in het oude Klein Breda

De Buik ging proefeten bij char.d, net geopend aan het begin van de Utrechtsestraat vlakbij het Rembrandtplein.

Alle schatten uit de kelder bij Vermeers Wijnkamer

Restaurant Vermeer is al jaren een van de topzaken van Amsterdam. Net om de hoek van het restaurant opende vorige week het gloednieuwe Vermeers Wijnkamer.

De smaken van Georgië, nu in de Jordaan

De Buik at bij Amra, het nieuwe charmante restaurantje in de Jordaan, waar je Georgische dumplings eet volgens traditie, wijnen ontdekt en gastvrijheid voelt.