Een nieuw hoofdstuk voor Venus & Adonis. Ze viert haar tienjarig bestaan met een frisse look, een vernieuwd concept én een nieuwe naam! Op de vertrouwde plek aan de Prinsengracht tref je sinds januari heuse bistronomie d’Amsterdam. Welkom chez V&A Bar • Bistro!
Nieuwe koers

Eigenaresse Joyce Lieven staat samen met chef-kok Sil Verhaegh aan het roer van deze transitie. Hun missie? Een frisse, nieuwe aanpak door een licht aangepaste inrichting, zonder in te leveren op de warme, authentieke sfeer die het restaurant altijd had. Een nieuwe koers, waarbij klassieke Franse invloeden samenkomen met een moderne touch.
Start aan de bar

We starten onze avond met een l’apéritif van le bar: oesters en zuurdesembrood. Simpel? Misschien. Maar zodra de eerste hap binnen is, weten we: dit is perfectie.
De oesters van Ierse oorsprong zijn vlezig en vol van smaak. Dit wordt begeleid door een glas Goutte Blanche, een frisse witte wijn die precies de juiste balans biedt. Het zet meteen de toon voor de rest van de avond: verfijnd, doordacht en zonder overbodige tierlantijnen.
Vervolg in de Bistro

Coquilles
Ze maken hier veelal gebruik van lokale smaken en seizoensgebonden ingrediënten. Dit proeven wij wanneer het voorgerecht ons wordt voorgeschoteld: botermalse coquilles met aardse en seizoens tonen van aardpeer en zuurkool.
Gelegen in een bedje van een prachtige saus van zuurkoolsap en boter. Perfect in balans tussen fris en rijk, met een zoetige piek wanneer we een slok wijn nemen.
Een innovatief voorgerecht, iets wat wij de verdere avond nog meer zullen ervaren. Zoals de onverwachte combinatie van foie gras met witte chocolade.
Delicaat gebracht in een eclair met hazelnootcrunch maakt dit gerecht werkelijk verrassend: het begint zoet en mondt langzaam uit in de uitgesproken sensatie van foie gras. Echter, door de toevoeging van een subtiel vleugje cognac, is deze niet overheersend.
Cassoulet met vis

Paddenstoelen
Van de minimalistische kaart maken wij vervolgens een keuze voor het volgende gerecht, le plat principal: koolvis met een klassieke Franse cassoulet en een zijdezachte, romige sauce soubice.
De sublieme wijnsuggestie van onze gastheer maakt het gerecht af: de lichte Beaujolais van een Gamay-druif is de kers op de taart. Een perfecte combinatie die laat zien dat hier met zorg en kennis naar de wijn-spijscombinaties wordt gekeken.
Voor vegetariërs is er een vegetarische twist op de klassieke boeuf bourguignon. De paddenstoelen, met onder andere shiitake en kastanje, zorgen voor een volle smaak die niet onderdoet voor het origineel.
Wegdromen bij dessert

Hemelse modder
Een avondje bistro is pas compleet na het genieten van een dessert. Terwijl Sil zich in de half-open keuken, gelegen op de benedenverdieping, stort op deze laatste gang, laten wij ons verleiden door het interieur, dat allesbehalve doorsnee is.
Het is alsof de leeuwen op het ‘Je Maintendrai’-bord met hun imposante blikken het restaurant bewaken, terwijl we ons verwonderen over de verrassende ruimte die het restaurant biedt. Waarin klassiek wordt gecombineerd met het moderne: strakke plafondverlichting, warme eenvoud en authentieke elegantie. De door de houten kozijnen zichtbare, verlichte grachten, in combinatie met de Franse chanson, doen je bijna wegdromen.
De hemelse modder met hazelnoot en de krokante, luchtige laagjes millefeuille, voorzien van pistache en witte chocolade, zorgen er echter voor dat we weer ontwaken. Wat een genot, en wederom een lust voor het oog én voor onze smaakpapillen.
Open keuken en terras

Beneden, vlak naast de open keuken, vind je enkele knusse zitjes, perfect voor een privé gezelschap. En met de zomer in het vooruitzicht, zal het terras in het zijstraatje groter worden dan de paar tafels die er nu staan. Ideaal voor een zonnig bezoek aan deze eigentijdse bistro.