De Buik ging langs bij Carstens in Hotel Victoria en luisterde naar het verhaal van chef Sebastiaan Alferink over zo min mogelijk verspilling én poespas. Daarbij werd een mooi lokaal vier-gangen-menu geserveerd met een bijpassend wijnarrangement. Lees hieronder hoe het ons beviel
Even zoeken naar Carstens in Hotel Victoria
Vol verwachting lopen wij richting hotel Victoria, het zonnetje schijnt en we zijn benieuwd wat de chefs van Carstens deze avond voor ons in petto hebben. Het restaurant zelf staat van buiten nog niet goed aangegeven, dus dat is een klein verbeterpunt. We worden vriendelijk onthaald door de gastvrouw die ons vervolgens naar onze tafel brengt.
Liefde voor Amsterdam

Het restaurant heeft een vrij strak interieur met een mooie open keuken en een aantal leuke details. Zo staan er onder andere weckpotten door de gehele zaak heen, zodat groentes, die bijvoorbeeld maar kort in het seizoen zijn, op deze manier alsnog het hele jaar door hun weg naar het menu vinden.
De liefde voor Amsterdam komt terug in kleine posters en kunst aan de muur. De tafels staan ruim uit elkaar en creëren op die manier privacy. Er hangt een prettige, rustige sfeer ook al is het restaurant gezellig gevuld met gasten.
Pure ingrediënten op het bord

We kunnen kiezen uit een drie- of viergangen menu of à la carte. Wij kiezen voor het vier-gangen-menu met bijpassend BOB-wijnarrangement: perfect als je wilt genieten van de smaakcombinaties, zonder te veel te drinken. Voordat we beginnen aan het voorgerecht krijgen we alvast de eerste wijn geserveerd, een Josef Millz Weissburgunder 2020 uit de Moezel met een mooie krachtige smaak en een lichte tinteling.
Het eerste gerecht is rode biet met een dressing van shiso & biet, een zeewiercrumble en wat takuan. Dat laatste is een gepekelde bereiding van daikon. Pure smaken, waarbij het aardse van de biet misschien een tikkeltje te aanwezig is. Het geheel heeft een wat grovere stijl dan verwacht, we zijn benieuwd naar het verhaal hierachter.
Geen gepiel met een pincet

Dat verhaal komt snel naar voren. Chef Sebastiaan Alferink besluit ons zelf de Carstens Fried Chicken met haringkuit en groene mayonaise te komen serveren. ‘Bij ons draait het om gerechten van lokale producten. Ik kom van restaurants als InStock en Circle. Mijn streven is om met zo min mogelijk verspilling een mooi gerecht te creëren zonder al te veel poespas. Als het aan mijn executive chef Jeroen Bruinsma had gelegen, maken we de gerechten met een pincet op. Maar dat is niet echt mijn stijl, te veel gepiel.’
De gefrituurde kip smaakt goed, het is niet een heel uitgesproken, maar zoals Sebastiaan zelf ook omschreef is het smakelijk en zonder opsmuk. Deze toon zet door in het hoofdgerecht: een ribeye met spinazie a la crème en postelein. Weer een simpel doch smakelijk gerecht in gezelschap van mooie groente afkomstig van lokale leveranciers. Daarbij komt de Blauer Zweigelt van Wijngut Diem uit Oostenrijk. Een biologische wijn, die ook heel goed bij de gedachtegang van de chef past. Het is ons wel duidelijk dat het team bij Carstens gaat voor pure gerechten, waarbij ook nog eens wordt gelet op duurzaamheid.
Op z’n Hollands genieten

Het dessert is een Tarta de Santiago met zoete room en rhubarb coulis. Daarna worden we nog verrast met een kaasplateau met onder andere een Brabantse camembert en Twentse bunkerkaas. De namen geven het al weg: de kazen worden ook weer dicht bij huis verkregen.
Na het diner krijgen we nog een korte tour door het restaurant, trots wordt verteld waarom voor bepaalde details in het interieur is gekozen. Er is duidelijk een hart voor de zaak, voor mooie, lokale producten en uiteraard diepe liefde voor Amsterdam. We sluiten de avond met een voldaan gevoel af.