De magie van Elixer werkt ook in Oost

Elixer zit sinds vorig jaar in Oost. De Buik ging langs om de eclectische stijl te bewonderen en de huisgemaakte, duurzame gerechten te proeven.

De magie van Elixer werkt ook in Oost

Elixer zit sinds eind vorig jaar op een fijn pleintje in Oost. De Buik ging langs om de eclectische stijl te bewonderen en de huisgemaakte, duurzame gerechten te proeven.

​Er was eens...

Een dikke vijf jaar geleden startten Eva en Valentijn hun Elixer in Zuid-Oost. Daar in de Bijlmer ontstond een soort ‘enclave’ waar buurtbewoners voor een kop koffie met zelfgebakken taart of een verrassingsdiner konden komen aanwaaien. Maar ook om gereedschap te lenen of te leren over stadslandbouw. 

Een plek waar duurzaamheid, gezondheid, circulaire ideeën, cultuur en solidariteit ruimte krijgen. Helaas moest Elixer eind vorig jaar op haar geboorteplek wijken voor woningen – ook belangrijk tenslotte. Sindsdien huist de creatieve broedplaats op een heel fijn pleintje in Oost.

​Van ruilen komt geen huilen


Verhuizen vraagt vaak om een nieuwe inrichting. Gelukkig zijn ze bij Elixer heel handig en dol op ruilen. Het opgeknapte meubilair is tweedehands voor weinig op de kop getik of is gedoneerd en opgeknapt. Geen ratjetoe want als je binnenkomt zie je de liefde die in de inrichting gestopt is. En die eigen eclectische ‘huiskamer’ stijl, compleet met een aquarium, maakt dat je je heel prettig voelt en elke keer weer nieuwe details ontdekt…

​Duurzaam op alle fronten

Maar goed, we kwamen hier om te eten. Helemaal in lijn met de visie van Eva en Valentijn is alles huisgemaakt. Omdat de kaart vaak wisselt kunnen ze goed inspelen op het seizoensaanbod van hun lokale leveranciers. Korte keten dus, echt. De Noordzee-vis komt van Nederlandse vissers en het vlees is zoveel mogelijk wild, gras gevoerd en/of biologisch. Alles zo duurzaam mogelijk.

​Geen keuzestress


We krijgen het wekelijks wisselende verrassingsmenu aanbevolen met erbij de vraag wat we uit overtuiging niet eten of waar we allergisch voor zijn. Maar ook wat we gewoon niet lekker vinden. Heel fijn, we laten ons dus heerlijk verrassen. Als aperitief kiezen we voor een non-alcoholische bosbessen lavendel limonade en een hibiscus gemberbier punch.

Uiteraard zelf gemaakt. Net als het mandje met gefrituurde chipjes. Voor we aftrappen met het menu krijgen we een amuse aangeboden. Een lief gebaar dat we hier misschien niet zo snel verwacht hadden. Het hapje paprika-crumble met gehakte walnootjes heeft een frisse citrus note met een fijne bite.

​Meewerken gewenst


Het eerste voorgerecht ziet er imposant uit. Op een bedje van kruidensla (en je proeft de kruiden echt!), ligt een puree van venkel en pompoen met wat garnalen en daarbovenop een tweetal grote langoustinescharen. Mouwen opstropen dus! Daarna volgt een gerechtje dat het altijd goed doet. Een perfect gekookte pasta, al dente, met citroen en parmezaan.

Deze versie komt, aansluitend bij het seizoen, met gesauteerd koolblad. De Pul Biber, Turkse chilipepers met een milde scherpheid en een zoete fruitige ondertoon, geven dit tussengerecht een fijne kick.

Het oog moet ook wat

De presentatie is onderdeel van de beleving bij Elixer. Het hoofdgerecht komt dan ook in twee delen. Aubergine, biet, wortel en bloemkool, wat granaatappelpitjes en een tahin dressing begeleiden de linzensalade. De aanbevolen dagelijkse dosis groenten zijn binnen.

Op een apart bordje komt, eigenlijk meer als bijgerecht, de kwartel. Die is in lotusblad gestoomd en daarna nog even gekookt samen met wat tutti frutti. Over de verhouding vlees – groenten is nagedacht! En dan is het er weer, dat huiskamergevoel. Als dessert krijgen we een gefrituurd Limburgs nonnevot (denk aan een donut maar dan in strikvorm) die we kunnen dopen in een glaasje zelfgemaakte advocaat met wat slagroom en een kletskopje.

​Nog steeds in het hart

Ook bij de oude fans zit Elixer nog steeds in het hart. Natuurlijk is het geen wereldreis, maar het blijft bijzonder dat veel van hen de reis vanuit Zuid-Oost maken om ook gewoon te blijven komen eten in het nieuwe Elixer.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen