De moderne Griekse keuken in ‘Mykonos’ stijl

Ben je eens in voor iets anders dan Italiaans of Aziatisch dan is KAIA, met hun versie van de moderne Griekse gulle keuken, zeker een poging waard.

17 Mrt 2022 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

KAIA

Europaplein 21, Amsterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Amsterdam Zuid Keuken: Grieks Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

De moderne Griekse keuken in ‘Mykonos’ stijl

KAIA werd net voor de laatste lockdown geopend en moest dus al na een paar dagen draaien gelijk weer dicht. Gelukkig kan ondernemer Sotiris Evstratiades nu echt helemaal ‘los’ met zijn visie op de moderne stijlvolle Griekse keuken. Stap voor stap wil hij KAIA wereldwijd op de kaart zetten.

Bij de Griekse keuken denk je gelijk aan bakken vlees, souvlaki en tzatziki maar de Griekse keuken heeft zoveel meer te bieden vindt Sotiris, die overigens geen onbekende in de Amsterdamse horeca is. Hij heeft ook Hick’s Diner in de Haarlemmerstraat en zette onder andere LimaLima op in het Magna Plaza.

Op een missie


‘KAIA brengt de moderne Griekse keuken zoals je niet ziet in Nederland. Vergeet de populaire gyro’s, dat is meer snackbar food, hier eet je gastronomisch zoals bij de beste Griekse restaurants ter wereld. Er zijn er een aantal in Griekenland, maar ik spiegel mij graag aan restaurants zoals Gaia in Dubai, Alpha in Australie en Ampeli in Londen.’ Anders dan bij bijvoorbeeld het enige andere Griekse toprestaurant in Nederland Elea in Rijswijk, gaat Sotiris nog meer voor een moderne visie op klassieke Griekse gerechten. ‘De stijl van ons restaurant en de chef is die van een tijdloze en moderne versie van Griekse klassiekers maar dan op een gulle comfortfood manier gebracht om met de hele tafel te delen.’

Bij KAIA eet je in een luxe comfortabele setting, in Zuid tegenover de RAI, met lekkere stoelen en een fijne Mykonos beat op de achtergrond. De avond wordt gestart met, hoe kan het ook anders, een glas Griekse wit van de lokale malagouzia druif. Die zich overigens, door de combinatie van kruidigheid en een volle rijke nasmaak, de hele avond prima thuisvoelt bij de keuken van het restaurant.

Niet goedkoop, maar hele gulle porties om te delen


Nog even een disclaimer vooraf. Ook de Buik checkt voor het bezoek de prijzen op de menukaarten en bij KAIA denk je dan al snel ‘Tjee daar moet een volle portemonnaie mee’. Maar vanaf het moment dat de eerste gerechten op tafel komen bekijk je het toch anders. De portionering is heel ruim, elk gerecht is genoeg om met twee of drie te delen en dan zijn de prijzen heel acceptabel.

Eten met een verhaal


Als eerste werd een mandje met verschillende soorten huisgemaakt brood aan tafel gebracht met wat uitleg, warm en geserveerd met een Kalamata olijfolie met een beetje rozemarijn. Oppassen dat je niet teveel eet hiervan, zoals we al vertelden: de porties van de gerechten zijn van een behoorlijk formaat. Daarna een combinatie van voor- en tussengerechten; een bietensalade met cavalo nero en een puree van zoete aardappel, een huisgerookte makreelsalade met bonen, geschaafde venkel en een aardappel dressing en een zeebaars tartaar met een beetje kaviaar, citrusvrucht en radijs. Mooie smaken waarbij de zeebaars een beetje deed denken aan een ceviche en de makreelsalade een mooie complexiteit had met het rokerige van de vis, frispittige van de venkel gecombineerd met het aardsromige van de bonen in combinatie met het gulle van de aardappelsaus. De plating, presentatie en uitleg van de gerechten is klasse, de bediening kent en deelt het verhaal achter elk gerecht.

Hoogtepunt bij KAIA


Het hoogtepunt van het bezoek van het gerookte stuk lamsvlees. De presentatie onder de rook op een houten plank maakte het extra spectaculair. Het vlees is tot in perfectie bereid en komt begeleid van een stroperige jus en met een plak aubergine dat de smaak van het lam nog verder accentueert. Die aubergine, opgemaakt met miso, kruiden en een creme van rode paprika, kan zo als een opzichzelfstaand vegetarisch gerecht worden geserveerd. Het andere hoofdgerecht is er echt eentje uit de hoogste comfortklasse categorie. Perfect gegaarde sappige kip gerold in een amandelcrust op een puree van wortel met engelenhaar chips. Daar kan je van blijven eten.

Bij het geserveerde dessert werd vertelt dat deze bijna klaar is om op de nieuwe kaart te komen. Dit is de moderne intepretatie van de Griekse klassieker van yohgurt met honing. Hier geen bakje wit met een lepel honing of stukje honingraat maar een zeer gebalanceerd stijlvol dessert van financier met yoghurtijs en een honingcaramel dat wat de Buik betreft zo op de kaart kan.

Anders Grieks

De moderne Griekse keuken is zeker het proberen waard. Zoals eigenaar Sotiris Evstratiades zelf stelt, KAIA is net begonnen en het streven van het team is zich met elk menu te verbeteren. Dat belooft veel, maar het zal naar mening van de Buik nog wel even duren voordat de Griekse keuken zich hetzelfde imago als de moderne Spaanse keuken kan aanmeten. Maar ook die is van ver gekomen. Sotiris is op een missie en snapt dat hij geduld moet hebben. Dus ben je eens in voor iets anders dan Italiaans of Aziatisch dan is KAIA, met hun versie van de moderne Griekse, haast ‘Juwelier’-achtige gulle keuken, zeker een poging waard.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Happy de Peps(y)

Met een uitgebreide kaart, meer dan 60 gerechten, laat de Spaanse wijn- & eetbar Peps zien dat ze niet snel van plan zijn om weer te vertrekken.

5 x even een biljartje en een hapje en/of drankje doen

5 plekken om nog heerlijk ouderwets te biljarten, en een lekker hapje te eten.

Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.