Gelijk bij binnenkomst weet je het: het gaat hier een fijne avond worden. Bij Lucius zijn niet alleen alle (vis)klassiekers dik in orde, maar hier is de gastvrijheid van another level. Service wordt bij Lucius gezien als een vak, en nog beter: een roeping. Niet voor niets werkt zo'n beetje al het personeel er al lang. Zelfs de gele Doktorsvis zwemt al meer dan 20 jaar in het grote aquarium rond.
Sinds 1975 en nog steeds lekker fris

Al meer dan 40 jaar zit Visrestaurant Lucius aan de Spuistraat in Amsterdam. Tijdens de corona-sluitingen heeft het personeel geholpen om het restaurant een complete make-over te geven. Lucius ging van een beetje een donkere pijpenla naar een fris wit en blauw blinkend restaurant, dat vis uitstraalt. Sfeer en gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel. Dat voelen en merkten we direct. De bediening, Joya en Melvin, stelden ons direct op het gemak en begeleidden ons - op een bijna uitverkochte maandagavond - naar de tafel.
Dat is gelijk een fijne tip, ga je eten bij Lucius, vraag naar tafel 4 of 5, dan zit je net zoals wij echt op de eerste rang bij het geweldige en grote zoutwater aquarium. Mooie vissen kijken terwijl je lekker vis eet, beter kan het haast niet.
Personeel is heel belangrijk

Horeca en goed personeel is vandaag de dag een wankel evenwicht maar niet bij Lucius. Hier spat van de bediening tot de keuken het werkplezier ervan af. En dat midden in het centrum, de toeristenbuurt bij uitstek. Het grappige is dat je hier wordt aangesproken in het Nederlands, terwijl het merendeel van de gasten internationaal is. Maar goed, met een chef die hier al meer dan 20 jaar werkt en de bediening aan tafel respectievelijk 18, 9 en 7 jaar weet je dat alles in goede handen is. De sfeer is erg fijn, zo fijn dat zelfs veel buitenlandse gasten bij elk bezoek hier weer terugkomen, best bijzonder.
Maar genoeg over het personeel, we komen tenslotte voor het eten. Dat start direct fijn met vier Oesters Florentine, op de menukaart staat drie, maar hier snappen ze dat het dan lastig delen met z’n tweeën is. De oesters zijn afgedekt met een warme Hollandaise saus, hebben een lekker zuurtje en komen met een hele fijne groene kervel salade.
Amsterdamse fruits de mer

Natuurlijk serveert Lucius ook een ruime schotel fruits de mer. Maar wij gingen voor de lokale versie, het gemengde visplateau. Een rijkelijk gevuld groot bord met gerookte zalm, makreel salade, Hollandse grijze garnalen met cocktailsaus, gerookte paling, spekbokking, Amsterdam's zuur, uitjes met een haring in stukjes en een schaaltje dun getoast witbrood. Zeer royaal, eigenlijk een maaltijd op zich.
Tussendoor komt nog even de kreeftensoep, als we eerlijk zijn had die wat geconcentreerder voor ons mogen zijn. En een klein bordje met twee perfect gegrilde coquilles in saus van parmezaan met een beetje tomaten crumble. Hele verrassende en goedwerkende combi.
Twee keer XXL

Dan volgt de pièce. In dit geval echt een spektakelstuk, de enorme zeetong, die vakkundig aan tafel wordt gefileerd. De vis komt met wat in roomboter gebakken aardappeltjes en een schaaltje ratatouille. De tong is perfect in de boter gebakken en geeft naast een fantastische smaak ook nog een nostalgisch gevoel. Zo’n moment als je vroeger wel eens met je ouders aan het strand ging eten.
Het eetfeest is nog niet over. Het dessert komt ook in een nostalgische variant van een soort petit grand dessert. Met op het bord een trio van kokosparfait, crème brûlée en de citroen panna cotta. Alsof we nog ruimte hadden, hahahaha. Overigens vielen we unaniem voor de parfait met de papayamouse en tapioca parels. Heerlijk verfrissend.
Vol avondje

Ons avondje Lucius was letterlijk en figuurlijk een heerlijk vol avondje. Vol vis met als hoogtepunt de enorme zeetong en als verrassing de combi van parmezaan en tomaten crumble bij de coquilles. Vol fijne service en leuke gesprekken met het personeel. En letterlijk vol vanwege de onophoudelijke stroom van gerechten met als (s)toppunt het dessert, dat paste namelijk echt niet meer.