Het is koud buiten als we aan komen bij het nieuwe pareltje op de Singel: Happy Happy Joy Joy Downtown. Het vrolijke rode neon licht boven de ingang weerkaatst over het water van de Amsterdamse gracht. We stappen snel het warme souterrain binnen en we weten niet waar we moeten kijken. Een plafond vol Chinese paraplu’s gemaakt van rijstvellen, nog meer neonletters die het restaurant een goede sfeer brengen en uiteraard: een muur vol Chinese geluks-katjes die ons tegemoet zwaaien.
Happy-chaotische sfeer met Aziatische smaken

Het vrolijke personeel brengt ons naar een hoog tafeltje en manager Ray Waasdorp legt ons het concept uit: “Bij HappyHappyJoyJoy maak je een rondreis door Azië en dat kan allemaal op dezelfde avond.” HappyHappyJoyJoy heeft verschillende restaurants in Amsterdam maar dit filiaal is anders. Ray vertelt: We zijn begonnen met een soort snackbar idee, men bestelt het eten bij de bar en haalt het op bij de keuken. De toeristen vonden het concept leuk, maar bij de Amsterdammers sloeg het nog niet echt aan. Dat was jammer en toen werd er besloten terug te gaan naar het oude vertrouwde concept: je kunt weer gewoon plaats nemen en het eten wordt ook weer geserveerd aan de tafel. Ondanks dat het wederom concept gelijk is aan het originele happyhappyjoyjoy concept, met zijn happy-chaotische sfeer met de bijbehorende rijke Aziatische smaken, zijn er genoeg redenen waarom HappyHappy JoyJoyDowntown speciaal is.
Fullmoon feesten in Azië
Eerst maar eens een drankje: de buckets met cocktails (kleurrijke emmertjes met een aantal rietjes om te delen met je vrienden) zien er ontzettend lekker uit en het ons doet denken aan de fullmoonfeesten in Azië. De avond is nog jong dus lijkt het ons toch een beter idee om te beginnen met een glas wijn. Naast cocktails en wijn is er een rijk assortiment aan Aziatische bieren beschikbaar: van Singapore met Tiger-bier naar Thailand met Singha bier.
Sharing is caring

Bij Happyhappyjoyjoy Downtown is de menukaart wat kleiner, maar daarom zijn de porties hier groter. Nog steeds geldt het gezellige ‘sharing is caring’ concept waarbij men verschillende hapjes besteld en proeft en je ook in meerdere rondes kunt bestellen om zo alles te kunnen proeven. We nemen een kijkje op de kaart en het wordt er niet makkelijker op: we willen alles proeven. Ze hebben van een aantal landen in Azië wat gerechtjes gepakt en daar een mooi menu mee samen gesteld. We besluiten te gaan voor verschillende gerechtjes gekozen door de manager die ons enthousiast vertelde over alle gerechten op de kaart.
Zo bestelden we een garnalen Pad thai die bij dit filiaal een grotere portie is dan bij de andere Happyjappyjoyjoy filialen en die we volgens manager Ray Waasdorp ab-so-luut moesten proberen. We snappen gelijk waarom, een flinke portie pad thai met daarin rijstnoedels, groenten en uiteraard heerlijke garnalen die je overal in Thailand bij kraampjes op straat kunt halen. Daarnaast aten we de Vietnamese Boa Bun, een klein broodje met pekingeend, hoisin saus, wat groenten en wasabi-mayonaise. De bun is een combinatie van zoetigheid, zacht van de buitenkant maar toch pittig en een stevige bite, deze was heel snel op en smaakte daardoor zeker naar meer. In deze eerste ronde bestelden we ook de Gado Gado salade en deze is voor de echte bikkels. Wij houden bij De Buik absoluut van Aziatisch eten en het pittigheidsgehalte mag dan ook flink hoog zijn. De combinatie van kool, wortel, komkommer, groene bonen, ei en pindasaus was heel lekker maar na deze salade stonden onze monden toch wel eventjes in brand.
Patatje rendang: zoete aardappel, rundvlees en limoensap

We blusten de brand met goede wijn en besloten voor ronde twee te gaan. Er was nog genoeg op de kaart wat wij graag wilden proeven dus het was wederom een goed gevuld ronde. We begonnen dit keer met de Dim Sum, heel jammer dat het maar twee stukjes waren want deze met tofu gevulde Vietnamese delicatesse hebben wij nog niet eerder op dit niveau in ons land geproefd. Ook het patatje Rendang viel enorm in de smaak. Frietjes gemaakt van zoete aardappel, rundvlees en een fris tintje van limoensap: we zagen onszelf al zo op een zonnig Balinees strand zitten met een cocktail in onze handen.
Happy end

Heb je nog ruimte voor een dessert? We zullen niet verklappen wat het ‘Happy End’ is die je te wachten staat, daarvoor zal je toch echt zelf even langs moeten gaan. Wij waren in ieder geval verrast en daarnaast proefde het ook nog eens speciaal…
De combinatie van de Aziatische posters aan de muur, de neonlichten die het restaurant sfeer brengen samen met het met paraplu’s gevulde plafond zorgt ervoor dat je je even in Azië waant. Na het eten kan je nog even wat foto’s voor op instagram schieten, want ook dit restaurant is inmiddels al een echte Amsterdamse hotspot. Helaas stapten we weer de koud in op ons fietsje in plaats van naar huis gebracht te worden in een tuktuk. Er was nog genoeg te proeven en onze wereldreis door Azië zit er nog niet op: we komen zeker nog een keer terug om hier in hartje Amsterdam toch even op een kwalitatief goede Aziatische manier te kunnen eten!