Aan een van de meest rustige, iets verscholen grachten in hartje Amsterdam, ligt een klein pareltje op culinaire vlak. Hemelse Modder, al 35 jaar een begrip in de stad en dat is bijzonder. Wat is het geheim van het lange bestaan van dit restaurant? Door deze vraag werd onze nieuwsgierig gevoed en besloten wij op een maandagavond binnen te stappen in de bijzondere culinaire wereld van gastheren Quintin Haak en Orlando Lansdorf. Een avond bij Hemelse Modder werd een avond om niet te vergeten.
Wild versus seizoen

Het mooi ruime en lichte restaurant geeft direct bij binnenkomst het rustige gevoel waar je soms naar uitkijkt tijdens een avond uit eten. Ondanks dat er veel tafels bezet raken in de loop van de avond, blijft de rustieke atmosfeer de boventoon voeren. Onder het genot van een goede witte huiswijn wordt uitgelegd wat Hemelse Modder te bieden heeft met behulp van twee overzichtelijk kaarten: een wild- en een seizoensmenu. Van beide kaarten zijn de gerechten onderling gelukkig heel fijn te combineren.
Herfst op je bord
Wij kiezen voor driegangen van het seizoensmenu met kleurrijke gerechten geïnspireerd op de herfst. Vol passie aangeraden door één van de twee gastheren, bestellen wij vooraf het gekarameliseerde witloftaartje en de kroketjes van oude Beemsterkaas met zoetzure biet. “Groenten van het seizoen zijn altijd prominent aanwezig op de kaart”, vertelt de gastheer. Zo ook in onze hoofdgerechten: geroosterde pompoen met onder andere linzen en gepofte raapjes en een gebakken heekfilet, opgemaakt met één van de meest heerlijke vergeten groente, pastinaak. De smaak van de verschillende ingrediënten blijken verrassende combinaties. Wij proeven letterlijk de herfst vanaf ons bord doordat Hemelse Modder de beste seizoensingrediënten bij elkaar brengt.
Genietende gasten én gastheren
Alle gerechten bij Hemelse Modder worden daarbij met de grootste zorgvuldigheid opgemaakt. Het oog wil tenslotte ook wat en dat begrijpen ze bij Hemelse Modder. En als dat de eetbeleving al niet leuk genoeg maakt, dan zorgt het personeel wel voor de rest. Een kort praatje aan elk tafeltje, maar alleen op precies de juiste momenten. Je voelt je echt te gast als de heren aangeven dat er geen tijdsdruk is bij Hemelse Modder. Nee, met alle liefde wachten zij, of zoals ze het zelf noemen, genieten zij net zo lang totdat alle gasten voldaan zijn. Dit is nog eens gastvrijheid.
Oh oh, hemelse chohooocooo

Onze avond sluiten wij af met hetgeen waar wij ons stiekem het meest op hebben verheugd: de hemelse modder. Een dessert wat al vanaf het allereerste begin van het restaurant op de kaart staat. Een verrukkelijk hemels dessert, waarbij het water ons al in de mond loopt bij alleen het zien van deze choco-creatie. Net als het restaurant zelf, is dit nagerecht een begrip en bekend onder de vaste klantenkring die Hemelse Modder sinds 1984 heeft. Houd je écht niet van chocolade? Kies dan een van de andere nagerechten, om zo jouw eetbeleving met een voldaan gevoel af te sluiten.