Dat het lekker toeven is bij het café van De Willem wisten we natuurlijk al. We hadden best al vaak gebruik gemaakt van het terras. Maar bij het restaurant hadden we, behalve een hapje bij opening, nog niet echt gegeten. De uitnodiging om het zomermenu van het restaurant te proeven kwam dan ook heel erg gelegen.
Bijzondere locatie

De Willemspoort (in de Amsterdamse volksmond ook de Haarlemmerpoort) blijft natuurlijk een bijzondere locatie. Niet alleen vanwege de historie van de poort of het geweldige terras aan het water, maar zeker ook binnen. Het restaurant vind je als je de poort doorloopt aan de rechterzijde. Bij binnenkomst wordt je gelijk keurig ontvangen en worden de jassen weggehangen.
Wij kregen een hele fijne plek op de bank in de ronding van het restaurant met een geweldig overzicht. De stoelen en bank zijn lekker comfortabel, de inrichting is warm en tijdloos. Overigens zijn ook de plekken op de entresol heel fijn, daar kijk je in het restaurant. De geluidsisolatie zorgt zelfs bij een volle bak zoals nu voor een prettig geluidsniveau. Dat hebben we wel eens anders gezien.
Chef Jef

De chef kennen we nog van Taiko. Le Restaurant en nog langer terug van zijn eigen French Connection. Jef van den Hout kookt Frans met vaak een Aziatische touch, zo ook bij de Willem.
De amuse is een hartige Canelé, het cilindervormige koekje uit Bordeaux, maar door Jef gevuld met Comté, shiitake en kimchi. Zo’n eentje die al je papillen wakker schudt. Perfect aangevuld met een glas mousserende Vouvray uit de Loire.
Dit is het zomermenu

Gerecht met gerookte paling
Het zomermenu start met een gerecht van gerookte paling met aubergine, sesam en een dashi met ponzu en wat geschaafde venkel. Een heel fijn zomergerechtje waarbij de paling gelukkig in zijn waarde (=smaak) wordt gelaten.
Daarop volgde het beste gerecht van de avond. Een moot rode mul gepekeld in Sichuan peper, kijk daar is het Aziatische element weer. Met bovenop de mul, misschien wel het meest verrassende smaakelement, een paar dotjes kippenlever crème. Afgemaakt met artisjok en een plak lardo (Italiaans vetspek). Geweldig.
Daar kan zelfs het hoofdgerecht, terwijl wij toch enorme vleesliefhebbers zijn, van de gesneden Côte de Boeuf niet tegenop. Net zoals de bij de mul geschonken Riesling krachtpatser van Dr. Bürklin-Wolf.
De avond eindigt met een grappig Oud-Hollands dessert, maar dan in een moderne stijl, van griesmeel met rabarber, framboos en vijgenblad.
Dure wijnen, hoe bedoel je?

Gerecht met rode mul
Begin van het jaar lazen we in de krant over de dure wijnen van De Willem, dus waren we daar extra alert op. Goed nieuws: die hebben we niet kunnen vinden. Sterker nog: de wijnen van De Willem zijn heel fijn geprijsd en anders dan bij veel andere restaurants kun je hier relatief veel wijnen vinden tot zestig euro.
Zelfs de duurdere wijnen, en wij kennen de inkoopprijzen, hebben een bescheiden opslag. Kortom: dit is ook een fijn adres om helemaal los te gaan met wijn. En als je van ‘groot’ houdt nog meer: De Willem heeft een volle pagina met wijnen die per magnum te bestellen zijn.
Fijne zomer bij De Willem

Dat de zomer fijn is bij het restaurant van De Willem mag wel duidelijk zijn. Sinds kort hanteren ze naar het menu ook een à-la-carte menu. En niet geheel onbelangrijk: je kunt tegenwoordig ook buiten eten. Dat was natuurlijk al een belangrijke asset van het cafe. Het restaurant heeft nu een geheel eigen terras aan de rechterzijde van De Willem waar je nog minder in de drukte zit. Dus ‘do need we to say more?’: op naar De Willem deze zomer.