Het wordt een fijne zomer bij De Willem

De Buik ging aan tafel bij De Willem om het zomermenu van het restaurant te proeven. Inclusief Franse gerechten met Aziatische touch en goede wijnen.

17 Jul 2024 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Het wordt een fijne zomer bij De Willem

Dat het lekker toeven is bij het café van De Willem wisten we natuurlijk al. We hadden best al vaak gebruik gemaakt van het terras. Maar bij het restaurant hadden we, behalve een hapje bij opening, nog niet echt gegeten. De uitnodiging om het zomermenu van het restaurant te proeven kwam dan ook heel erg gelegen.

​Bijzondere locatie


De Willemspoort (in de Amsterdamse volksmond ook de Haarlemmerpoort) blijft natuurlijk een bijzondere locatie. Niet alleen vanwege de historie van de poort of het geweldige terras aan het water, maar zeker ook binnen. Het restaurant vind je als je de poort doorloopt aan de rechterzijde. Bij binnenkomst wordt je gelijk keurig ontvangen en worden de jassen weggehangen. 

Wij kregen een hele fijne plek op de bank in de ronding van het restaurant met een geweldig overzicht. De stoelen en bank zijn lekker comfortabel, de inrichting is warm en tijdloos. Overigens zijn ook de plekken op de entresol heel fijn, daar kijk je in het restaurant. De geluidsisolatie zorgt zelfs bij een volle bak zoals nu voor een prettig geluidsniveau. Dat hebben we wel eens anders gezien.

​Chef Jef


De chef kennen we nog van Taiko. Le Restaurant en nog langer terug van zijn eigen French Connection. Jef van den Hout kookt Frans met vaak een Aziatische touch, zo ook bij de Willem. 

De amuse is een hartige Canelé, het cilindervormige koekje uit Bordeaux, maar door Jef gevuld met Comté, shiitake en kimchi. Zo’n eentje die al je papillen wakker schudt. Perfect aangevuld met een glas mousserende Vouvray uit de Loire.

​Dit is het zomermenu


Gerecht met gerookte paling

Het zomermenu start met een gerecht van gerookte paling met aubergine, sesam en een dashi met ponzu en wat geschaafde venkel. Een heel fijn zomergerechtje waarbij de paling gelukkig in zijn waarde (=smaak) wordt gelaten. 

Daarop volgde het beste gerecht van de avond. Een moot rode mul gepekeld in Sichuan peper, kijk daar is het Aziatische element weer. Met bovenop de mul, misschien wel het meest verrassende smaakelement, een paar dotjes kippenlever crème. Afgemaakt met artisjok en een plak lardo (Italiaans vetspek). Geweldig. 

Daar kan zelfs het hoofdgerecht, terwijl wij toch enorme vleesliefhebbers zijn, van de gesneden Côte de Boeuf niet tegenop. Net zoals de bij de mul geschonken Riesling krachtpatser van Dr. Bürklin-Wolf. 

De avond eindigt met een grappig Oud-Hollands dessert, maar dan in een moderne stijl, van griesmeel met rabarber, framboos en vijgenblad.

​Dure wijnen, hoe bedoel je?


Gerecht met rode mul

Begin van het jaar lazen we in de krant over de dure wijnen van De Willem, dus waren we daar extra alert op. Goed nieuws: die hebben we niet kunnen vinden. Sterker nog: de wijnen van De Willem zijn heel fijn geprijsd en anders dan bij veel andere restaurants kun je hier relatief veel wijnen vinden tot zestig euro. 

Zelfs de duurdere wijnen, en wij kennen de inkoopprijzen, hebben een bescheiden opslag. Kortom: dit is ook een fijn adres om helemaal los te gaan met wijn. En als je van ‘groot’ houdt nog meer: De Willem heeft een volle pagina met wijnen die per magnum te bestellen zijn.

​Fijne zomer bij De Willem


Dat de zomer fijn is bij het restaurant van De Willem mag wel duidelijk zijn. Sinds kort hanteren ze naar het menu ook een à-la-carte menu. En niet geheel onbelangrijk: je kunt tegenwoordig ook buiten eten. Dat was natuurlijk al een belangrijke asset van het cafe. Het restaurant heeft nu een geheel eigen terras aan de rechterzijde van De Willem waar je nog minder in de drukte zit. Dus ‘do need we to say more?’: op naar De Willem deze zomer.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.