Senses is een restaurant voor fijnproevers in hartje Amsterdam. Verschillende texturen en smaakexplosies maken de avond tot één grote verrassing. Het wijnarrangement is daarbij een extra traktatie. Ons advies? Laat je verrassen zonder een blik op het menu te werpen. Je bent in goede handen bij chef Renaud Goigoux en zijn team van Senses Restaurant.
De Japanse keuken, het Nederlandse seizoen en een Franse flair

Renaud Goigoux was als kind een kritische eter. Sinds zijn stage aan de kookschool begon hij eten meer en meer te waarderen, omdat hij hier inzag hoe voor hem nieuwe kooktechnieken en bereidingswijzen eten zoals hij het in zijn jeugd kende tot een compleet andere ervaring maakten.
Inmiddels heeft Renaud een stijl ontwikkelt die geïnspireerd is door de Japanse keuken, Nederlandse seizoensproducten met een Franse flair. Duidelijk te zien in een favoriet van ons aan het begin van de avond. Dit zijn de coquilles met pompoen, ume en sambal.
Sinds ons eerdere bezoek aan Rouhi zijn we al fan van zijn stijl, en we zijn blij dat we nu mogen genieten van zijn creativiteit en ‘food art’ gerechten bij Senses aan de Vijzelstraat. Naast creativiteit is duurzaamheid en ecologische voetafdruk belangrijk voor Senses. In de keuken wordt gewerkt met seizoens- en duurzame producten van Nederlandse bodem, die per fiets worden bezorgd en plantaardige opties krijgen podium op de menukaart.
Calamansi op de voorgrond

Zo’n elf jaar geleden woonde Renaud samen met een vriend in de Filipijnen, toen hij een boom in hun achtertuin spotte. Hij proefde van een vrucht van de boom, waarna iemand hem vertelde dat hij zojuist calamansi had gegeten.
Renaud werd verliefd op het bloemige aroma ervan. Doordat het overal op het eiland in overvloed groeide, ging Renaud deze vrucht op alle mogelijk denkbare manieren bereiden en verwerken. Hij leerde het ingrediënt door en door kennen, zonder zijn liefde ervoor te verliezen, en daarom zie je calamansi nog steeds regelmatig naar voren komen wanneer hij een nieuw menu presenteert. Vandaag proeven we het in een verfijnd dessert samen met geroosterde witte chocolade en yuzu.
De wine pairing: alle smaken kloppen

Favorieten van de avond, en ook die van Renaud, zijn de bloemkool tempura met sesam en truffel en de maitake (of eikhaas). Het grillen van die paddenstoel maakt het vlezig, en combineert prachtig met het leer dat je terug proeft in de wijn. Over het wijnarrangement gesproken, hier genieten we ongelofelijk van.
Smaakcombinaties kloppen bij elke gang en worden onderbouwd met kort maar krachtige verhalen. Grote complimenten naar de sommelier, dit was ongetwijfeld een van de beste wine pairings waar we van hebben mogen genieten in Amsterdam.