Jeetje, wat is de Houthavens veranderd. Het is een compleet andere wijk geworden vergeleken met de wijk die we rondom de opening bij Lars aantroffen. De Buik was er te lang niet geweest, dus reden om chefkok Lars Scharp en zijn team weer eens een bezoekje te brengen.
Rotterdam meets Amsterdam

Als we komen aanfietsen krijgen we meteen het ‘Rotterdam meets Amsterdam’ gevoel. Containerschepen die aan het lossen zijn, binnenvaartschippers die ‘straatje keren’ in het kanaal naast stijlvolle kantoren van mode- en mediabedrijven.
De Houthavens is naast een drukke haven, een leuke woonwijk, ook het centrum van de Amsterdamse mode, en media-industrie geworden met het hoofdkantoor van Tommy Hilfiger & Calvin Klein broederlijk naast die van het reclamebureau Amsterdam. Lars zit daar om de hoek, gevestigd op de eerste etage van het Moxy Hotel op de hoek van de Mercurius- en Houthaven.
Je loopt de blauwe trap op en volgt de blauwe loper, die wel een verfje kan gebruiken, en staat bij Lars voor de deur.
Een grote ruimte

Foto door JD photography
Zoals het bij het niveau van een restaurant als Lars behoort, word je keurig bij binnenkomst begroet door de bediening. Daar is nu nog de bar, maar er zijn plannen om die te verplaatsen en daar een private diningruimte van te maken, zo vertelde Lars ons.
Langs de bar loop je zo de open eetruimte in. Hier geen half open keuken, maar het lijkt alsof de keuken en diner ruimte één zijn. Wij worden op misschien wel de leukste tafel van het restaurant geplaatst. In de hoek met een bijna 360 graden zicht op alle bedrijvigheid in de haven.
Echte fine dining met top amuses

Lars kent drie menu’s: een vegetarische - genoemd Lars Green - een Lars Experience (5 of 6 gangen) en een 8-gangen diner, het Lars Exclusive. Maar je kunt, met de lucht, ook gewoon aanschuiven voor een menu vanaf 3-gangen. Dat laatste deden we waarbij we door de chef werden verwend met een extra gerechtje.
In een lekker tempo komen de eerste amuses op tafel. Van een tartelette met kalamansi, tomaat, en krokante venkel en aardappel en een geweldige panna cotta van ui met een schuim van paddenstoelen.
Rook

De aftrap aan tafel start een fijn warm brood, en nu eens geen geslagen boter, maar gerookte olijfolie. Hou de rook even vast, want die zien we terug bij Lars. Gelijk al in een van de voorgerechten van burrata met pruim en cantharel, echt een leuke combinatie. Met daarbij gerookte zwarte knoflook.
Tussendoor kwam, wat vormgeving betreft, het mooiste gerecht van de middag. Aubergine-gelei onder een mooi krokante, zo uit de mal, Pierre Robert kaas, wasabi, kokos, gember en (daar is ie weer) gerookte shiitake. Plaatje om te zien en mooie smaken. Waar misschien de rooksmaak van de shiitake iets te veel op de voorgrond was.
Daarna volgt de eend, wild geschoten, met een perfecte garing. Met daarbij een stukje krokant gebakken lever van dezelfde vogel, met Hokaido pompoen en een tartaar van shiitake en gember in een saus van trappeur. Dat laatste is een combinatie van kruiden en suikers met koolzaadolie. Dat maakte het gerecht wel wat aan de zoete kant. De sommelier adviseerde daar een Amerikaanse zinfandel bij, gerijpt op bourbonvaten.
Megatuin

Wat we nog niet wisten is dat Lars een megatuin heeft bij het restaurant. Op het dak verbouwt hij zelf aardpeer en veel van de groenten en kruiden voor het restaurant. Misschien ten overvloede, maar Lars beschikt voor de niet-fietsers over parkeerplekken. Zodat ook een autobezoekje aan Lars zonder parkeerstress kan worden afgelegd.
Hoofdfoto: LVF photography