Met Over-Amstel opent een uniek farm-to-fork restaurant aan de Amstel

Over-Amstel is de oude boerderij in de Duivendrechtse polder en heeft nu ook een restaurant met farm-to-fork concept. De Buik nam er een kijkje en hapje.

28 Aug 2024 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Over-Amstel

Binnenweg 17, Ouderkerk aan de Amstel Maaltijd: LunchOntbijt Keuken: Nederlands Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Met Over-Amstel opent een uniek farm-to-fork restaurant aan de Amstel

De Buik nam een kijkje bij de recent geopende farm-to-table-boerderij Over-Amstel en zag net buiten de ring een van de spannendste openingen van dit jaar. Er is veel wijn (en cider) van eigen gaarden en er wordt puur en in het seizoen gekookt, in deze schitterend verbouwde boerderij. Dus doe als ons en neem snel een kijkje (en proef vooral een hapje) bij Over-Amstel.

Van Babylon's Toren en The Newt

​De oude boerderij van Over-Amstel in de Duivendrechtse polder, aan de stille kant van de Amstel tussen Amsterdam en Ouderkerk, is een tijdje geleden aangekocht door het echtpaar Karen Roos en Koos Bekker, ook de eigenaren van het Zuid-Afrikaanse Babylon’s Toren in Franschhoek en The Newt in Somerset (UK). 

De boerderij is verbouwd tot een actieve boerderij met groentetuin, kaasmakerij, boutique B&B en in het achterste deel van het voorhuis en de hooischuur een uniek farm-to-fork restaurant. Ze zijn net een paar weken open en draaien nu 'proef met de lunch' rond het weekend, dus de Buik nam er even een kijkje en hapje.

De ultieme farm-to-fork

Natuurlijk hoor en zie je dat wel vaker, een farm-to-table of farm-to-fork restaurant. Een mooi voorbeeld daarvan in ons Amsterdam is natuurlijk Restaurant de Kas. Een voormalige stadskas waar alle groentes, kruiden en bloemen van eigen land rondom de kas en het land van de oude eigenaar in de Beemster komen. Bij Over-Amstel gaan ze nog een stapje verder

De eigen groenten-, bloemen- en kruidentuin is inmiddels aangelegd. De kaasmakerij is gestart, nu eerst met geitenkaas en binnenkort komt de eerste eigen mozzarella op de kaart. De winkel waar het straks aan passanten verkocht gaat worden is ook in voorbereiding. De melk komt van de buren, de boeren van Amstel. De eigen bakkerij zorgt al voor de interne broodvoorziening en gaat straks ook aan de buurt en andere restaurants verkopen. De stallen zijn klaar voor de koeien, schapen en kippen. Alles natuurlijk duurzaam en biologisch.

​Oog voor...


Het motto bij Over-Amstel is oog voor elkaar, oog voor de mens en oog voor detail. En dat merk je gelijk. Het koekje bij de thee is van eigen deeg en is voorzien van het logo. De service en gastvrijheid is echt van een hoog niveau, waarbij niets teveel is. Zo krijgt de hond van de buren een keurig bakje water en haast de bediening zich om onze glazen koud te zetten als we even worden rondgeleid in de boerderij.

​Sfeervol restaurant


Het farm-to-fork restaurant is gevestigd in de aangebouwde stal bij het voorhuis. Daar is het restaurant met open keuken gerealiseerd. Het restaurant, onder leiding van chefkok Herb van Drongelen (die we nog van Bistro Berlage kennen), serveert nu alleen een kleine lunchkaart. De sfeer in het de oude stal is fijn. Een aantal betonnen drinkbakken fungeren nu als koeling voor de wijn. Het doorkijkje naar de rest van de boerderij en de weilanden tot aan de Arena is geweldig. De oude hooiberg is omgetoverd tot een glazen serre die bij mooi weer ook helemaal open kan. 

De courgette-soep met munt en basilicum komt natuurlijk uit eigen tuin, net zoals de zomerse salade met ook nog eens een zachte kruidenkaas van eigen kaasmaakster Dewi en een honing-tijm vinaigrette. 

Het vlees van de steak tartaar komt van het Ouderkerk’s blondvee van de buren en komt op een lekker compact Deens brood uit eigen bakkerij met krokante uienringen en een gefrituurd ei. Die, als we toch iets te zeuren moeten hebben, iets minder lang gefrituurd had mogen worden. We sluiten af met een crumble van rood fruit. Dat belooft wat voor diner.

​Eigen dranken


Ook de dranken zijn van eigen productie. Weliswaar niet uit Ouderkerk, maar de cider komt van appels uit de boomgaard van het The Newt domein van de eigenaren in Zuid-Engeland. En open wijn, een chenin blanc, die wij dronken van Babylons Toren uit Franschhoek Zuid-Afrika. Overigens bezitten de eigenaren ook een wijngaard in Toscane, Italië. Zodat de Chianti op de kaart ook uit eigen ‘stal’ komt.

​Eigen bootservice


Over-Amstel is misschien wel de meest interessante restaurantopening van 2024. Dus zeker een bezoekje waard als je houdt van een pure keuken waar naar het seizoen gekookt wordt met veel producten uit eigen tuin, stal, bakkerij en kaasmakerij. Nu tot ongeveer oktober 2024 alleen open voor lunch, straks ook diner.

Check hun restaurantpagina op onze site voor de juiste openingstijden. Nog een leuk detail: je kunt er met de fiets heel goed komen en kom je met de auto, parkeer deze dan op het parkeerterrein achter Loetje. Op elk heel uur vertrekt een eigen bootservice naar de boerderij om je om elk half uur weer terug te varen. Heb je gelijk een heel leuk boottochtje.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.

De ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca (editie: september 2025)

Ontdek de nieuwste horecazaken in Amsterdam van september 2025, deze keer met openingsnieuws, sluitingen en zaken die bijna open gaan.